vojtol Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Czy ktoś warzył/posiada przepis, cokolwiek na temat White IPA czyli Witbiera po amerykańsku? Chciałbym coś takiego uwarzyć. Czy wystarczy klasycznego Witbiera dochmielić porządnie na goryczkę i aromat i wyjdzie WIPA? Edytowane 29 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 A nie nazywa się to Imperial Witbier Tak jak Pinta wypuściła na rynek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) A nie nazywa się to Imperial Witbier Tak jak Pinta wypuściła na rynek ? Nie, Imperial Witbier to Witbier z mocno podniesionym ekstraktem, ale nadal Witbier, a White IPA ma być mocno nachmielone (ekstrakt początkowy jest mi niewiadomy, dlatego pytam). Coś takiego: http://www.deschutesbrewery.com/brew/chainbreaker-white-ipa Edytowane 29 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Znalazłem taki opis od Saranac’a: „Saranac White IPA is a tasty innovative twist on a traditional IPA. We've taken a delicious American IPA bursting with Citra hops, and given it a whole new direction by adding the refreshing fruitiness of orange peel & coriander and the softening characters of wheat malt and oats. You'll notice the complex hop flavor you've come to expect in an IPA, balanced with the extraordinary bright flavor of a wheat beer. Cheers to twisting tradition! Beer Style: Hybrid IPA/Belgian White Malt Selections: 2 Row Wheat Oats Hop Selections: Citra Color: Pale Straw-Hazy Mouthfeel / Body: Medium Food Companions: Bleu Cheese, Poultry, Pork Alcohol By Volume: 6.0% Original Gravity: 14.8” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 http://www.deschutesbrewery.com/recipe/chainbreaker-white-ipa-clone Ok 13,5°blg. W takim piwie bardziej niż ekstraktem przejmowałbym się chmieleniem. Pewnie zakładałbym ~50IBU i chmielenie na zimno lecz chodzi tu o balans pomiędzy chmielem a kolendrą i skórką, łatwo przykryć ich aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/8681-neanderthal-browar-domowy/#entry192316 Ja zrobiłem coś takiego, może nie hybryda z witem, ale pszenicy i chmielu sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 http://www.piwo.org/...wy/#entry192316 Ja zrobiłem coś takiego, może nie hybryda z witem, ale pszenicy i chmielu sporo. Jak wyszło, degustowałeś już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć. To nie ma rady, muszę wysmażyć jakiś przepis w BS2 i zrealizować, jeszcze dużo mam amerykańskich chmieli w zapasie, szkoda żeby się marnowały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć. To nie ma rady, muszę wysmażyć jakiś przepis w BS2 i zrealizować, jeszcze dużo mam amerykańskich chmieli w zapasie, szkoda żeby się marnowały... W żywcu jest kategoria IIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Ułożyłem taki przepis: Estimated OG: 16,551 Plato Estimated Color: 8,1 EBC Estimated IBU: 82,3 IBUs 4,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 47,1 % 2,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) 29,4 % 0,80 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 9,4 % 0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) 9,4 % 0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 4,7 % 40,00 g Tomahawk [2011] [12,80 %] - Boil 60 45,0 IBUs 20,00 g Chinook [2012] [11,60 %] - Boil 60 20,4 IBUs 30,00 g Centennial [2012] [10,00 %] - Boil 20 16,0 IBUs 30,00 g Amarillo [2012] [8,90 %] - Boil 1,0 1,0 IBUs 25,00 g Amarillo [2012] [8,90 %] - Dry Hop 25,00 g Citra [2012] [11,90 %] - Dry Hop 25,00 g Simcoe [2012] [11,90 %] - Dry Hop 1,07 oz Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 1,07 oz Orange Peel, Bitter (Boil 5,0 mins) Spice 1,0 pkg SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) W najbliższym czasie spróbuję uwarzyć. Edytowane 30 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Drożdże dałbym albo us-05 albo dedykowane belgijskie. No i IMHO zdecydowanie za wysoka goryczka, ktora wszystko przykryje.Celowałbym w 55-60 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Coś pokombinuję, ale S-33 raczej zostaną, nie mam innych belgijskich, a US-05 jakoś mi do tego nie pasują. Dodam jeszcze mały angielski akcent w postaci troszkę zburtonizowanej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Jak uważasz, ale s-33 ani nie mają szczególnych cech, które by uzasadniały ich użycie, a pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania czynią piwo "puste". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Jak uważasz, ale s-33 ani nie mają szczególnych cech, które by uzasadniały ich użycie, a pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania czynią piwo "puste". U mnie dają lekko przyprawowy i kwaskowy charakter, robiłem na nich wita i BPA. A może podzielę warkę na pół i przetestuję obydwa szczepy drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 No nie wiem. Wg mnie to co zrobisz nie będzie podobne do tego co dodałeś w linku. A to co dodałeś w linku to właśnie imperial witbier: Deschutes is taking you into the next beer frontier. Brewed with wheat and pilsner malt; this IPA displays beautiful citrus aromas from Cascade and Citra hops that meld with the esters of Belgian yeast. Think thirst quenching hopped-up wit beer with enough IBUs to warrant the IPA name. Czym wg Ciebie różni się imperial wit od tego "white IPA", skoro PINTA swoje wypuściła również baaardzo mocno chmielone? Przecież ten grejpfrut w tym piwie nie wziął się z niczego... Albo zrobisz IPA,albo Imperial WIT. W IPA nie ma dodatków, bo goryczka i tak by je przykryła. W imperial wit jest na tyle niższa, żeby jeszcze można było poczuć kolendrę, ale dość duża, żeby było to ciągle "imperial". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Wg. innych stron na które trafiłem jest to także nazywane piwem hybrydowym witbier/IPA. "BLUE POINT WHITE IPA: 6.0% ABV. BELGIAN-STYLE WIT/ AMERICAN IPA HYBRID. White IPA is brewed with wheat for a Belgian twist that is balanced perfectly by well rounded hops character." Tu z dodatkiem szałwii i trawy cytrynowej: "Black IPA, session IPA, barrel-aged IPA and now, a white IPA. That’s what happens when a hop-forward brewer like Deschutes’ Larry Sidor teams up with Belgium-born, witbier expert Steven Pauwels of Boulevard. Last May, the two devised a new take on the Belgian wit, adding sage, lemongrass and a wealth of hops to the traditional coriander and orange peel spices for what they call a white IPA." Jeśli nachmielę weizena po amerykańsku to nie będzie Imperial Hefe-weizen, tylko American Hefe-weizen. Tak samo jak jest Imperial Stout i American Stout, bynajmniej przynajmniej ja tak rozumiem przedrostek Imperial. Zresztą nie ma co dywagować, trzeba uwarzyć i się przekonać Edit: O, tu jest prawdziwy potwór (Imperial witbier, 27 * Plato) http://www.realbeer....hp/t-10927.html Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 bynajmniej ja tak rozumiem Bardzo przepraszam, ale muszę: bynajmniej != przynajmniej A wracając do tematu - życzę powodzenia w eksperymentach z White IPA, chętnie poczytam o efektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Bardzo przepraszam, ale muszę: bynajmniej != przynajmniej Dzięki, człowiek się uczy całe życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) jutro w mym browarze powstanie Imperial White IPA planowany zasyp 4,5 kg pilźnieński 2 kg pszenicy 2 kg kaszy manny 0,5 kg owsa chmile 2 garści lupuliny z szyszką odmian chmielu uprawianego w PL + jakieś hamerykańce drożdże jaszcze się waham, myślę, że jakieś neutralne, mam gęstwę z us-05, Nottingham oraz s-33 . Rozważam cały czas czy nie dać wb-06 co podpowiecie ? ps zapomniałem dodac cytrusów i kolendry 1 cytryna skórka 1 grapefruit skórka' 10 g kolendry grubo zmielonej Edytowane 11 Czerwca 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak potrzebujesz mosaika lub cascade do tego piwa to mów to chętnie skosztuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 hehe właśnie napisałem Ci na pw że mam potrzebę ale to pewnie pójdzie na chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 co podpowiecie ? Jeśli to ma być white IPA to może warto dodać płatków ryżowych do rozjaśnienia. Też będę podobne cudo warzył z tym że bardziej APA niż IPA, udało się zejść z barwą do EBC: 10,5 - z tym że moja interpretacja White IPA to jak najjaśniejsze IPA a nie mocno chmielona amerykańska pszenica:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 barwa piwa w tym stylu jest różna od bladziutkiej cytrynki po pomarańcz np tu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1040946&mode=linear#post1040946 ja warzę wersję imperialna więc więcej mi można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Wersja Deschutes takiego piwa to Alc. 7.3% | IBUs 60 | 17-18 blg -> Conflux No. 2 Clone Edytowane 12 Czerwca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się