colkurtz Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Cześć i czołem! W celach testowych popełniłem ostatnio piwo z samego słodu wiedeńskiego (infuzja) i rozlałem do butelek i minikegów. Przechowywane w tych samych warunkach (piwnica, ~16*, ok. 2 m-ce), różni się dość mocno. Mianowicie, to z minikegu strasznie daje masłem, a wręcz serwatką. Poza tym jest mniej goryczkowe, no i mniej nasycone (to akurat zrozumiałe). Z butelki smakuje całkiem przyzwoicie, to 'beczkowe' już trochę słabiej... Czy macie jakiś pomysł? Coś zrobiłem źle? nie przewidziałem? urok? sraczka? Poprzednio rozlałem tak 'pilsa' i wersje beczkowa i butelkowa były dość zbieżne. Wesołych i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Masło to objaw diacetyl. Najczęściej są to zmęczone lub słabe drożdże (albo jest ich za mało). Dlaczego pojawił się w minikegach a nie w butelkach - tego nie wiem, napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie. Dlaczego piwo w minikegach jest mniej nasycone CO2? I jakich i ile drożdży użyleś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 No tak, że diacetyl to wiem Drożdże to gęstwa Saflagerów W34/70 po poprzednim 'pilsie' - ok 200 ml A mniej nasycone, bo mniej cukru do refermentacji dałem (3g/l vs 7g/l w butlach), no i przy nalewaniu większość co2 idzie w powietrze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zrób przerwę diacetylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zrób przerwę diacetylową. OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej. Tak, czy siak - dziwne jest to, że w butelkach nie ma ani śladu masła... przecież to to samo piwo, i tak samo przechowywane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Drożdże redukują diacetyl w butelce, być może ze względu na większość objętość piwa w kegu potrzebują więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej. Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez scooby_brew colkurtz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. O! Tak zrobię - dzięki! Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Autor inny, przypadek podobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. O! Tak zrobię - dzięki! Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Autor inny, przypadek podobny I też z Gdańska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się