colkurtz Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Cześć i czołem! W celach testowych popełniłem ostatnio piwo z samego słodu wiedeńskiego (infuzja) i rozlałem do butelek i minikegów. Przechowywane w tych samych warunkach (piwnica, ~16*, ok. 2 m-ce), różni się dość mocno. Mianowicie, to z minikegu strasznie daje masłem, a wręcz serwatką. Poza tym jest mniej goryczkowe, no i mniej nasycone (to akurat zrozumiałe). Z butelki smakuje całkiem przyzwoicie, to 'beczkowe' już trochę słabiej... Czy macie jakiś pomysł? Coś zrobiłem źle? nie przewidziałem? urok? sraczka? Poprzednio rozlałem tak 'pilsa' i wersje beczkowa i butelkowa były dość zbieżne. Wesołych i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Masło to objaw diacetyl. Najczęściej są to zmęczone lub słabe drożdże (albo jest ich za mało). Dlaczego pojawił się w minikegach a nie w butelkach - tego nie wiem, napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie. Dlaczego piwo w minikegach jest mniej nasycone CO2? I jakich i ile drożdży użyleś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 No tak, że diacetyl to wiem Drożdże to gęstwa Saflagerów W34/70 po poprzednim 'pilsie' - ok 200 ml A mniej nasycone, bo mniej cukru do refermentacji dałem (3g/l vs 7g/l w butlach), no i przy nalewaniu większość co2 idzie w powietrze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zrób przerwę diacetylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zrób przerwę diacetylową. OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej. Tak, czy siak - dziwne jest to, że w butelkach nie ma ani śladu masła... przecież to to samo piwo, i tak samo przechowywane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Drożdże redukują diacetyl w butelce, być może ze względu na większość objętość piwa w kegu potrzebują więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej. Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez scooby_brew colkurtz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. O! Tak zrobię - dzięki! Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Autor inny, przypadek podobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę. O! Tak zrobię - dzięki! Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. Autor inny, przypadek podobny I też z Gdańska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi