Pieron Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.) Dziś marcowe, opis jednak później. Edytowane 11 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.) No i kartka się zanlazła Marcowe: - pilzeński 3,5 kg; - monachijski 1,3 kg; - wiedeński 1,9 kg; - chmiel Marynka szyszki 35 g; - chmiel Lubelski szyszki 45 g; - drożdze S-23. Zacieranie: - 22l wody i - 52°C - 10' - 64-62°C - 25' - 72°C - 25' - 76°C - chłodzenie. Wysładzanie po 4l. Warzenie: o' - Marynka 40' - Lubelski 20g; 55' - Lubelski 25g; 60' - chłodzenie. Drożdze zadam w piątek. Wydajność też wtedy wyjdzie. gregus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.) Dziś drożdze rozsypałem po powierzchni. Temp. 14°C. Wydajność: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.) Dziś rozlałem do 36 butelek 0,33l oraz 22*0,5l. z dodatkiem 1,15l rezerwy. Użyłem tym razem blogomierza i wyszło ok 7°Blg, wieczorem jeszcze sprawdzę refraktmetrem. W smaku dojść palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.) Dziś przelałem na cichą. Zeszło wg blogomierza na 5,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Mam pytanko - Pieronie () czemu zadajesz drożdże dopiero 2 dni po warzeniu? Nie wpływa to na późniejszy smak i zapach piwa? ściana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Mam pytanko - Pieronie () czemu zadajesz drożdże dopiero 2 dni po warzeniu? Nie wpływa to na późniejszy smak i zapach piwa? Dobre, nie Ty jedna ma to pytanie. Otóż nie schadzam i na ogół zadaję na drugi dzień, ale nie miałem kiedy wcześniej więc dopiero dziś to zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie. Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.) Przelane na cichą. Zeszło tylko na 5,9°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.) Składniki: - pilzeński 4,42 kg; - monachijski 0,8 kg; - caramunich 0,32 kg; - caraaroma 0,42 kg; - chmiel Marynka szyszki 52 g. - chmiel Lubelski szyszki 65g. - cukier biały 0,4 kg; -mech irlandzki 5g; - drożdże US-56. Zacieranie: - 18l wody do 55°C - 52°C i 10' - 66-65°C i 90' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtrowanie: Po 10' przerwy. Wysładzanie: -4l Chmielenie: - 0' - Marynka; - 30' - Lubelski 35g; - 45' - cukier + mech irlandzki - 55' - Lubelski 30g; - 60' - chłodzenie. Drożdze zadam jutro jak się schłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. To może się pochwalisz jakie masz zapasy, bo z tego co czytam to chyba całkiem spore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore [/quote'] Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore [/quote'] Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. może się pochwalisz z czego korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. może się pochwalisz z czego korzystasz? Tylko z laptopa, jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore [/quote'] Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze Nie mam za wielkiego zapasu. Parę skrzynek, parę beczek 5l oraz dwa kegi które szykują się na wielkie otwarcie na 17-tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To podaj adres na tego 17. Wszyscy z forum przyjedziemy otwierać te beczki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco. może się pochwalisz z czego korzystasz? Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote'] bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 może się pochwalisz z czego korzystasz? Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote'] bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ? Ręcznie odejmuje i zapisuje w exelu (korzystam z formularza do obliczania kosztów warzenia warki,, tylko go udoskonaliłem). Jak się ma kompa przy to się to robi na bieżąco, tak niestety zaniedbałem tej praktyki. A Ty masz jakieś lepsze rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.) Rozsypałem po powierzchni droższe US-56. Temp. 12°C . Ruszy jak się ociepli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 A Ty masz jakieś lepsze rozwiązanie? schodzę do piwnicy i patrzę w ilu fermentatorach jest jeszcze słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.) Jednak zeszło tylko na 7,8°Blg czyli będzie miało ok.9% alkh. Edytowane 16 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.) Dziś przelałem na cichą. Zeszło wg blogomierza na 5,5°Blg. Zeszło na 5,9°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.) Dziś przelałem na cichą. Refraktometr wskazał na 4,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.) Jednak zeszło tylko na 7,8°Blg czyli będzie miało ok.9% alkh. 9% ? w jaki sposób to wyliczyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się