Pieron Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Przenoszę zapiski i od dziś będę pisał na tym forum. Poprzednio pisałem w tym wątku (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=67335) na browar.biz Wydaje się jednak iż tutaj będzie bardziej leżało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Aktualnie na cichej: CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg CXV Miejskie 11°Blg CXVI Śląskie 12,1°Blg oraz na burzliwej: CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg CXX Karmelowe 11,9°Blg CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Aktualnie na cichej:CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg CXV Miejskie 11°Blg CXVI Śląskie 12,1°Blg oraz na burzliwej: CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg CXX Karmelowe 11,9°Blg CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg Łohoho, masz rozmach!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Brakuje mi czasu i tanków Ale bardziej czasu obecnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Bo my na Śląsku mamy taki rozmach. Jak szaleć to szaleć. JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 (edited) Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o EDIT: Przenoszę zapiski i od dziś będę pisał na tym forum. Witamy w jasnej stronie mocy Edited March 6, 2009 by Jejski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Bo my na Śląsku mamy taki rozmach. Jak szaleć to szaleć. JK Zgadza się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o Mam siedem tanków na burzliwą/cichą oraz po jednym do rozlewu ido filtracji. Warzenie siódmej na sens, gdy jakąś będzie się rozlewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile? Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Wygląda OK, nie za dużo. Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Jeszcze drożdze. Myśle o US-05. Co na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Jeszcze drożdze. Myśle o US-05. Co na to? Saison wychodzi tylko na drożdżach Saison. Sorry. Możesz zasymulować efekt używając innych drożdży (belgijskich) i zwiększając dawkę przypraw, ale to nie będzie piwo konkursowe. ściana 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 No i tu jest fachowa odpowiedz . Dzięki Coder za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Ja osobiście zwiększyłabym ilość curacao do 20g. W moich Witbierach 20g było praktycznie niewyczuwalne, więc w Saison tym bardziej może się zgubić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 No i zicher-pomyśla, może i o drożdzach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo. Coder za to zdanie wielki plus, genialne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison. Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison.Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie. Zrobiłem na razie 2 saisony, jeden bez przypraw i jeden z przyprawami - w tym drugim 20g kolendry jak mi się zdaje zgineło w mocnych posmakach wyprodukowanych przez drożdże. Ale pewności nie bedę miał dopóki nie dam do spróbowania komuś bardziej doświadczonemu, bo mój zmysł smaku jest nieco niewyrobiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison. Dokładnie, nie znalazłem przepisów, w których byłyby te przyprawy. Z suchych drożdży można użyć T-58. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Jasne, że Saison to nie Witbier jednak tylko tam używałam przypraw o które pytał Pieron. Z tego co wiem w tym stylu nie ma konieczności użycia przypraw, ale często się je dodaje, BJCP: "Szeroka gama przypraw i ziół są przeważnie używane by nadać kompleksowości i unikalności w wersjach mocniejszych, ale powinno stapiać się dobrze z charakterem drożdżowym i chmielowym." Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową... Czy mogłabyś podrzucić linka? Chętnie poczytam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Przejrzyj te receptury http://www.beertools.com/html/recipe.php?style=66&category=All+Grain&grain=none&extract=none&adjunct=none&hop=none&text=&sort=recent&order=d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 Dzięki za ifno, szczególnie receptury są fajne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 (edited) Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.) Dziś rozlałęm z dodatkiem 0,7l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 32 butelek 0,5l. Zeszło na 3°Blg i będzie miało 4,6% alkh. Co ciekawe, piwo bardzo się pieniło podczas przelewania, wogóle była sama piana w rurce, któą przelewałem. Po przelaniu na górze był normalnie krem. Mam nadzieję, żę wszystko ok, bo zjawisko było podobne, gdy przelejemy piwo do brudnej butelki, a po otwarciu sama piana wylatuje. Edited March 9, 2009 by pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.) Dziś rozlałęm z dodatkiem 1l rezerwy do 3 beczek 5l oraz 22 butelek 0,5l. Zeszło na 3°Blg i będzie miało 5,5% alkh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.