Pieron Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Warka 263 - Smakowe 12,7°Blg z dnia 15 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - sybilia 90g; - drożdże: 3944 Witbier a druga to jeszcze nie wiem czy saszetka napuchnie. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 70 g; - 65' - 20 g; - 70' - chłodzenie. Edytowane 15 Lutego 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Warka 264 - Chmielowe 13,2°Blg z dnia 17 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - citra 70g; - tomahawk 50g; - drożdże: A-1099 B-1272 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - ciyra i 20 g tomahawk; - 65' - 30g tomahawk; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Warka 252 - Jasne z dnia 18 stycznia 2012r. Rozlane Wersja z 2112 zeszła na 2,7°Blg a wersja z 2308 na 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 No teraz wyglądasz jak człowiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Każdego dnia pod wieczór! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Warka 250 Urbook 18°Blg z dnia 31 grudnia 2011r. Wczoraj rozlałem to sylwestrowe piwo. Zeszło na 5,5°Blg i ma 7,1%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Warka 261 - Smakowe 13,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. Przelane na cichą. American L. - zeszło na 3,4°Blg i dodano 5g startego chilli; California L. - zeszło na 4,5°Blg i dodano 450g soku z pamelo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Warka 260 - PILS z dnia 10 lutego 2012r. California L. - zeszło na 4,3°Blg i dodano 500g soku grajfruta / 14l Budvar L. - zeszło na 2,9°Blg i dodano 1000g soku grajfruta / 15l 10 l odlano i zrobimy niemieckiego pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Warka 263 - Smakowe 12,7°Blg z dnia 15 lutego 2012r. Przelano na cichą: - na drożdżach Witbier zeszło na 2,8°Blg - na drożdżach Budvar zeszło na 4,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Warka 254 - Pszeniczne 11°Blg z dnia 8 lutego 2012r. Po prawie miesiącu przelałem na cichą. Zeszło na 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Warka 255 - Witbier z dnia 9 lutego 2012r. Odfermentował na 3,3°Blg i już jest na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Warka 262 - Porter Bałtycki 22,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. A na Budvarach przelane na cichą, zeszło na 8,9°Blg B na Californiach tylko na 13,2°Blg więc nie przelewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Warka 262 - Porter Bałtycki 22,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. A na Budvarach przelane na cichą, zeszło na 8,9°Blg B na Californiach tylko na 13,2°Blg więc nie przelewałem. Californiaki lubią ciepło. Robiłem parę piw na nich w zeszłym roku i 14°C to absolutna granica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Warka 256 - California Common 13,5°Blg z dnia 9 lutego 2012r. Przelałem również na cichą. Zeszło na 4,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Californiaki lubią ciepło. Robiłem parę piw na nich w zeszłym roku i 14°C to absolutna granica. Właśnie zauważyłem i dlatego przeniosłem w cieplejsze miejsce. Teraz to na pewno ruszą. Dzięki za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Warka 257 - Dry Stout 12,5°Blg z dnia 9 lutego 2012r. Wczoraj rozlałem do kega i butelek. Ma 5,3%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Warka 254 - Pszeniczne 11°Blg z dnia 8 lutego 2012r. Dziś rozlałem do dwóch kegów oraz paru butelek. Utrzymało się na 2°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Warka 265 Koźlak pszeniczny 16°Blg z dnia 8 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 2,2 kg; - monachijski 2,2 kg; - pszeniczny 10 kg; - lubelski 110g; - drożdże WB-06 Zacieranie: - 44°C - 30'; - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Edytowane 12 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Mam prośbę. Jak już spróbujesz, daj informację o tych piwach z grejpfrutem, jak to się ułożyło itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Warka 235 - Barbórkowe 26°Blg z dnia 4 grudzień 2011r. Ach te barleywine..... Zeszło tylko na 11,5°Blg i ma 8,8% alk. - rozlewam właśnie w flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ja mam zawsze problem z zbyt głębokim odfermentowaniem , ale 26°Blg jeszcze nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Ja mam zawsze problem z zbyt głębokim odfermentowaniem , ale 26°Blg jeszcze nie robiłem. Nie ma problemu. Może byś i też spróbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Robiłem 24°Blg na belgach , zeszło do 3,5°Blg. Na nagazowanie czekałem ponad pół roku. Myślę teraz o czymś mocniejszych , tylko zastanawiam się czy użyć tylko drożdży piwnych , czy po ustaniu fermentacji zadać winne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Z tymi winnymi to dobry eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Myślę że mocno chmielone 30°Blg na T 58 a później na winnych może dać dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się