Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Jednak dziś nałożyło się na całość wiele rzecy. Po pierwsze zrobiłem korektę na sterowniku (zaniżał o 5°C ) oraz nadal się filtruje-pójdę za radą Josefika i zmienię filtrator wg jego zaleceń.

Miałem zrobić dwa piwa a tu istna klapa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam Adamie czy na to nie jeden i ten sam problem tzn. temperatura na czujniku i kłopot z filtratorem. Może przy "mocnych" zasypach jednak występuje problem z mieszaniem młóta i u ciebie ten proces zachodzi "jednopoziomowo" przed momentem zerkałem na twoje mieszadło - masz tam dwie łopatki z tego co zauważyłem.

Może proces mieszania poprawiłby się poprzez dospawanie pionowo płaskowników

do końcówek łopat.

http://www.piwo.org/forum/p71800-Dzisiaj-09-52-06.html#p71800

 

edit

na filtrator nie patrz bo raz że źle odwrócony, dwa że po kątówce.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186 - Dortmunder

z dnia 3 listopad 2010

 

Chmielenie:

- 0' - 80g;

- 45' - 40g;

- 60' - chłodzenie.

 

Wyszło 14,1°Blg więc doleję 1,5l wody i będzie ok. Później wyliczę ile wyszło °Blg. Drożdże tez zadam jutro z rana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po skorygowaniu pomiaru temp. w kotle zacierno-filtracyjnym oraz zmianie filtratora na nowy egzemplarz mogę już napisać że wszystko działa jak należy, za tem browar wrócił do normy. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zszedł na 10' date='9°Blg i 8,4% alk.[/quote']

łojoj i to tak ma być ? toż to ulepek jakiś wyszedł.

Jest ulepek, ale co zrobić, takie drożdże.

Kolejny właśnie się zaciera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 187 - Jasne

z dnia 10 listopad 2010

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1,2 kg;

- chmiel Sybilia granulat 150g;

- drożdże WLP800 Pilsner Lagier.

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 62°C - i 20;

- 72°C - i 50';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 187 - Jasne 10,8°Blg

z dnia 10 listopad 2010

 

Chmielenie:

- 15' - 80g;

- 60' - 40g;

- 70' - 30g;

- 75' - chłodzenie.

 

Wyszło 10,8°Blg. Drożdże zadałem w 15st.C.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka to "Wypadek". Ogólnie to miał być quadrupel, tylko że brzeczka przednia poszła w kanał ;)

 

Warka 188 - Wypadek 13°Blg

z dnia 10 listopad 2010

 

Składniki:

- pilzeński 11,5 kg

- monachijski 1,2 kg

- carabelge 1 kg

- specjal B 0,6 kg

- zakwaszający 0,2 kg

- cukier 2,5 kg

- chmiel Lubelski 100 g

- Abbey Ale WLP530, gęstwa.

 

Zacieranie :

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 65/62°C - i 60';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 60' - cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186 - Dortmunder 13,6

z dnia 3 listopad 2010

 

No i kolejne przelane na cichą. Zeszło na 4,2°Blg.

Jako, że chciałem spróbować odlałem :) na spróbowanie. :)

 

2airjtj.jpg

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189 - Jakla robola 23°Blg

z dnia 15 listopad 2010

Piwo typu RIS.

Składniki:

- pilzeński 7,5 kg;

- monachijski 2 kg;

- wędzony 1 kg;

- pszeniczny 1 kg;

- carared 1 kg;

- barwiący żywiecki 0,5 kg;

- melanoidynowy 0,5 kg;

- carafa III 0,3 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,22 kg;

- cukier 2,5 kg;

- chmiel Galena 09' granulat 130 g;

- 1028 London Ale.

 

Zacieranie :

- 66°C - i 70';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 60' - cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 18°C

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 190 - Quadrupel 23°Blg

z dnia 15 listopad 2010

 

Składniki:

- pilzeński 11,5 kg

- monachijski 1,2 kg

- carabelge 1 kg

- zakwaszający 0,2 kg

- cukier 3 kg

- chmiel Galena i Challenger (na oko) 50 g

- Abbey Ale WLP530, gęstwa.

 

Zacieranie :

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 70';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 60' - cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 16°C

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.