Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.)

 

No i kartka się zanlazła ;)

Marcowe:

- pilzeński 3,5 kg;

- monachijski 1,3 kg;

- wiedeński 1,9 kg;

- chmiel Marynka szyszki 35 g;

- chmiel Lubelski szyszki 45 g;

- drożdze S-23.

 

Zacieranie:

- 22l wody i

- 52°C - 10'

- 64-62°C - 25'

- 72°C - 25'

- 76°C - chłodzenie.

 

Wysładzanie po 4l.

 

Warzenie:

o' - Marynka

40' - Lubelski 20g;

55' - Lubelski 25g;

60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadam w piątek. Wydajność też wtedy wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

 

Dziś rozlałem do 36 butelek 0,33l oraz 22*0,5l. z dodatkiem 1,15l rezerwy.

Użyłem tym razem blogomierza i wyszło ok 7°Blg, wieczorem jeszcze sprawdzę refraktmetrem.

W smaku dojść palony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko - Pieronie (;)) czemu zadajesz drożdże dopiero 2 dni po warzeniu? Nie wpływa to na późniejszy smak i zapach piwa?

Dobre, nie Ty jedna ma to pytanie.

Otóż nie schadzam i na ogół zadaję na drugi dzień, ale nie miałem kiedy wcześniej więc dopiero dziś to zrobiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.)

 

Składniki:

- pilzeński 4,42 kg;

- monachijski 0,8 kg;

- caramunich 0,32 kg;

- caraaroma 0,42 kg;

- chmiel Marynka szyszki 52 g.

- chmiel Lubelski szyszki 65g.

- cukier biały 0,4 kg;

-mech irlandzki 5g;

- drożdże US-56.

 

Zacieranie:

- 18l wody do 55°C

- 52°C i 10'

- 66-65°C i 90'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtrowanie:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie:

-4l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 30' - Lubelski 35g;

- 45' - cukier + mech irlandzki

- 55' - Lubelski 30g;

- 60' - chłodzenie.

 

 

Drożdze zadam jutro jak się schłodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy, bo z tego co czytam to chyba całkiem spore ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa, jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze :)

Nie mam za wielkiego zapasu. Parę skrzynek, parę beczek 5l oraz dwa kegi które szykują się na wielkie otwarcie na 17-tego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote']

bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote']

bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ?

Ręcznie odejmuje i zapisuje w exelu (korzystam z formularza do obliczania kosztów warzenia warki,, tylko go udoskonaliłem). Jak się ma kompa przy to się to robi na bieżąco, tak niestety zaniedbałem tej praktyki.

 

A Ty masz jakieś lepsze rozwiązanie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.