Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Jednak dziś nałożyło się na całość wiele rzecy. Po pierwsze zrobiłem korektę na sterowniku (zaniżał o 5°C ) oraz nadal się filtruje-pójdę za radą Josefika i zmienię filtrator wg jego zaleceń. Miałem zrobić dwa piwa a tu istna klapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) Tak się zastanawiam Adamie czy na to nie jeden i ten sam problem tzn. temperatura na czujniku i kłopot z filtratorem. Może przy "mocnych" zasypach jednak występuje problem z mieszaniem młóta i u ciebie ten proces zachodzi "jednopoziomowo" przed momentem zerkałem na twoje mieszadło - masz tam dwie łopatki z tego co zauważyłem. Może proces mieszania poprawiłby się poprzez dospawanie pionowo płaskowników do końcówek łopat. http://www.piwo.org/forum/p71800-Dzisiaj-09-52-06.html#p71800 edit na filtrator nie patrz bo raz że źle odwrócony, dwa że po kątówce. Edytowane 3 Listopada 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Mieszadło już zmienione dawno temu. Kupię rurkę i zobaczymy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Mieszadło już zmienione dawno temu. Kupię rurkę i zobaczymy co będzie. to jakieś archiwum oglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 No archiwum, to co widziałeś używałem parę warek w tym kotle i musiałem zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Warka 186 - Dortmunder z dnia 3 listopad 2010 Chmielenie: - 0' - 80g; - 45' - 40g; - 60' - chłodzenie. Wyszło 14,1°Blg więc doleję 1,5l wody i będzie ok. Później wyliczę ile wyszło °Blg. Drożdże tez zadam jutro z rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 A tak do "odstresowania się" zrobiłem polędwicę suszona a'la wędliny parmeńskie. Już mam smak, ale muszę się wstrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Warka 186 - Dortmunder 13,6 z dnia 3 listopad 2010 No i drożdże zadałem w 15°C i piwo ma 13,6 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dziś rozlałem do butelek. Zszedł na 10,9°Blg i 8,4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Zszedł na 10,9°Blg i 8,4% alk. łojoj i to tak ma być ? toż to ulepek jakiś wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Po skorygowaniu pomiaru temp. w kotle zacierno-filtracyjnym oraz zmianie filtratora na nowy egzemplarz mogę już napisać że wszystko działa jak należy, za tem browar wrócił do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Zszedł na 10' date='9°Blg i 8,4% alk.[/quote']łojoj i to tak ma być ? toż to ulepek jakiś wyszedł. Jest ulepek, ale co zrobić, takie drożdże. Kolejny właśnie się zaciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Warka 187 - Jasne z dnia 10 listopad 2010 Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1,2 kg; - chmiel Sybilia granulat 150g; - drożdże WLP800 Pilsner Lagier. Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 62°C - i 20; - 72°C - i 50'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 (edytowane) Warka 187 - Jasne 10,8°Blg z dnia 10 listopad 2010 Chmielenie: - 15' - 80g; - 60' - 40g; - 70' - 30g; - 75' - chłodzenie. Wyszło 10,8°Blg. Drożdże zadałem w 15st.C. Edytowane 12 Listopada 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Kolejna warka to "Wypadek". Ogólnie to miał być quadrupel, tylko że brzeczka przednia poszła w kanał Warka 188 - Wypadek 13°Blg z dnia 10 listopad 2010 Składniki: - pilzeński 11,5 kg - monachijski 1,2 kg - carabelge 1 kg - specjal B 0,6 kg - zakwaszający 0,2 kg - cukier 2,5 kg - chmiel Lubelski 100 g - Abbey Ale WLP530, gęstwa. Zacieranie : - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 65/62°C - i 60'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 60' - cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Warka 184 - Dubbel 17,9°Blg z dnia 26 październik 2010 Przelałem na cichą. Odfermentowało na 2,9°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Warka 185 - Złote 19°Blg z dnia 30 października 2010 Dziś również przelałem to piwo. Zeszło na 2,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) Warka 186 - Dortmunder 13,6 z dnia 3 listopad 2010 No i kolejne przelane na cichą. Zeszło na 4,2°Blg. Jako, że chciałem spróbować odlałem na spróbowanie. Edytowane 16 Listopada 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) Warka 189 - Jakla robola 23°Blg z dnia 15 listopad 2010 Piwo typu RIS. Składniki: - pilzeński 7,5 kg; - monachijski 2 kg; - wędzony 1 kg; - pszeniczny 1 kg; - carared 1 kg; - barwiący żywiecki 0,5 kg; - melanoidynowy 0,5 kg; - carafa III 0,3 kg; - palone ziarna jęczmienia 0,22 kg; - cukier 2,5 kg; - chmiel Galena 09' granulat 130 g; - 1028 London Ale. Zacieranie : - 66°C - i 70'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 60' - cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 18°C Edytowane 15 Listopada 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) Warka 190 - Quadrupel 23°Blg z dnia 15 listopad 2010 Składniki: - pilzeński 11,5 kg - monachijski 1,2 kg - carabelge 1 kg - zakwaszający 0,2 kg - cukier 3 kg - chmiel Galena i Challenger (na oko) 50 g - Abbey Ale WLP530, gęstwa. Zacieranie : - 52°C - i 10'; - 66°C - i 70'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 60' - cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 16°C Edytowane 15 Listopada 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Warka 186 - Dortmunder 13,6 z dnia 3 listopad 2010 Dzś z rana rozlałem do dwóch kegów. Zeszło na 3,9°Blg i ma 5,4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 piszę się na tego Quadrupela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 piszę się na tego Quadrupela Nie ma problemu, tylko na którego? Myślę, że za pół roku warto będzie spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Warka 185 - Złote 19°Blg z dnia 30 października 2010 Dziś tylko rozlałem do butelek to piwo. Zeszło na 2,3°Blg i ma 9,4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 No ładnie. Już się nie mogę doczekać degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się