Jump to content

Zacieranie Stoutu


Recommended Posts

Czołem. W weekend planuje uwarzyć Dry Stout. Wymyśliłem sobie taki przepis:

 

warka 20l 10,5blg

 

słód pilzneński - 1,8kg

słód wędzony - 1kg

płatki jęczmienne - 0,8kg

płatki pszenne - 0,2kg

palony jęczmień 1100EBC- 0,35kg

słód palony 800EBC - 0,17kg

 

chmielenie

target 25g - 60 min

willamette 25g - 10 min

 

drożdże: Danstar Nottingham

 

Planowałem to zacierać w temp 66C - 67C standardowo przez godzine, następnie wygrzew i do filtracji, ale jak czytam receptury z wiki to prawie wszędzie jest zacieranie w 67C przez min 90 min. Ma to jakieś uzasadnie? Zwłaszcza, że i tak słody ciemne zazwyczaj są dodawane na ostatnie 10 min.

Link to comment
Share on other sites

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Ja swojego pierwszego stouta zacierałem 70 min i wyszedł ok, ale z jakimś dziwnym posmakiem, wole więc spytać. Być może z zbyt krótkiego zacierania wziął się ten posmak. W niektórych recepturach jest podane zacieranie nawet 120 min.

Link to comment
Share on other sites

W takim razie niestety nie pomogę, bo robiłem też tylko jednego stouta. Zamierzam zrobić kolejnego, bo piwo smaczne, więc chętnie poczytam o tym zacieraniu.

Jeżeli chodzi o mnie, to też ma jakiś dziwny posmak, takiej zieloności, taki ostry, no ale ja piwko piłem po tygodniu i to była reszta znad osadu drożdżowego. Za 3 miesiace powiem, czy rzeczywiście ma jakiś dziwny smak ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Link to comment
Share on other sites

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Właśnie wolałbym bardziej wytrawne.

45' 65-62 C

15' 72-70 C

będzie okej?

Link to comment
Share on other sites

Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min.

 

Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego).

 

Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.