sebek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Czołem. W weekend planuje uwarzyć Dry Stout. Wymyśliłem sobie taki przepis: warka 20l 10,5blg słód pilzneński - 1,8kg słód wędzony - 1kg płatki jęczmienne - 0,8kg płatki pszenne - 0,2kg palony jęczmień 1100EBC- 0,35kg słód palony 800EBC - 0,17kg chmielenie target 25g - 60 min willamette 25g - 10 min drożdże: Danstar Nottingham Planowałem to zacierać w temp 66C - 67C standardowo przez godzine, następnie wygrzew i do filtracji, ale jak czytam receptury z wiki to prawie wszędzie jest zacieranie w 67C przez min 90 min. Ma to jakieś uzasadnie? Zwłaszcza, że i tak słody ciemne zazwyczaj są dodawane na ostatnie 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p Pozdrawiam Ja swojego pierwszego stouta zacierałem 70 min i wyszedł ok, ale z jakimś dziwnym posmakiem, wole więc spytać. Być może z zbyt krótkiego zacierania wziął się ten posmak. W niektórych recepturach jest podane zacieranie nawet 120 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 W takim razie niestety nie pomogę, bo robiłem też tylko jednego stouta. Zamierzam zrobić kolejnego, bo piwo smaczne, więc chętnie poczytam o tym zacieraniu. Jeżeli chodzi o mnie, to też ma jakiś dziwny posmak, takiej zieloności, taki ostry, no ale ja piwko piłem po tygodniu i to była reszta znad osadu drożdżowego. Za 3 miesiace powiem, czy rzeczywiście ma jakiś dziwny smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p Pozdrawiam Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy. Ewentualnie taki schemat : : Całość wsyp do wody o tem 70 st C 30' 65-62 st C słody jasne 30' 72-70 st C słody ciemne Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p Pozdrawiam Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy. Ewentualnie taki schemat : : Całość wsyp do wody o tem 70 st C 30' 65-62 st C słody jasne 30' 72-70 st C słody ciemne Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie. Właśnie wolałbym bardziej wytrawne. 45' 65-62 C 15' 72-70 C będzie okej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jak chcesz wytrawnie to jedno-temperaturowo 62-65* 60' i na 10-15 minut słody ciemne. Zrób mash out w 76* wysładzaj :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min. Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego). Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Makaron i sebek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się