Jejski Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Wymyśliłem sobie warkę z dostępnych mi składników. Założenie jest takie że ma być treściwe i słodkawe (z myślą o kobietach). Czy macie jakieś sugestie? Stout owsiano-mleczny ------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oatmeal Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.059 OG Recipe Bitterness: 33 IBU Recipe Color: 34° SRM Estimated FG: 1.015 Alcohol by Volume: 5.7% Alcohol by Weight: 4.5% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed CaraPils 0.40 kg, Grain, Mashed Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed German pilzeński 3.75 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed Pszeniczny czekoladowy 0.30 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 20 minutes Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania US-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter Notes ----- Recipe Notes: Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: - Refermentacja: 200g. glukozy Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 67C - 60' wsypanie słodów ciemnych 72C - 10' 76C mash out Gotowanie: 75' 75' - Lubelski gr. typ 45 60g. 20' - Lubelski gr. typ 45 25g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Ten carapils ci zginie, ja bym go nie dawał, daj zwykłego pilsa. Ten lubelski, typ 45 to jest jakiś mocno goryczkowy? Jeśli nie ja bym zwiększył - goryczka powinna być solidna. Jako drożdże polecam Safale S-04, być może je miałeś na myśli, ale napisałeś US-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Laktoza! Czyste ZŁO. Ale na szczęście tylko dla mnie. Po prostu jej nie trawie... dosłownie. Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia. Pszenica ze względu na brak łuski daje dużo mniej goryczkowo cierpkich smaków, co bardzo pozytywnie odbija się na gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia. Pszenica ze względu na brak łuski daje dużo mniej goryczkowo cierpkich smaków, co bardzo pozytywnie odbija się na gotowym piwie. A to ciekawe. Ja w takich przypadkach używam Carafa Special - czy to jest produkt znany na wyspach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Znane jest coś takiego jak Special B. Swoją drogą piwo uwarzone z tym dodatkiem wygrało tegoroczny konkurs SCB. PS Mam notatki ze spotkania wykonane przez osoby organizującej spotkania. Jeśli ktoś byłby zainteresowany zerknięciem w nie to prosze na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Ten carapils ci zginie, ja bym go nie dawał, daj zwykłego pilsa. Tak zrobiłem. Ten lubelski, typ 45 to jest jakiś mocno goryczkowy? Jeśli nie ja bym zwiększył - goryczka powinna być solidna. Jest podobno bardziej ekstraktywny niż typ 90 więc przyjąłem że ma 5,5 Alfa, może 6. Zwiększyłem drugą porcję o 5g. czyli 30g. Jako drożdże polecam Safale S-04, być może je miałeś na myśli, ale napisałeś US-04. Oczywiście że to są Safale S-04, moja pomyłka. Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia Zrezygnowałem i dałem więcej pszenicznego czekoladowego zamiast palonego jęczmienia, pozostawiając w recepturze bez łuskową Carafa II ale zwiększając dla zachowania koloru pszeniczny czekoladowy do 500g. przekroczyłem normę dwa razy niż podaje to BA "Słód pszeniczny czekoladowy (chocolate wheat roasted malt), może stanowić do 5% zasypu podczas zacierania. " Chyba się zapętliłem . RATUNKU! Wersja 2 Stout owsiano-mleczny #28 ------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oatmeal Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.060 OG Recipe Bitterness: 37 IBU Recipe Color: 29° SRM Estimated FG: 1.015 Alcohol by Volume: 5.8% Alcohol by Weight: 4.6% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed German pilzeński 4.25 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed Pszeniczny czekoladowy 0.50 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter Notes ----- Recipe Notes: Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: - Refermentacja: 200g. glukozy Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 67C - 60' wsypanie słodów ciemnych 72C - 10' 76C mash out Gotowanie: 75' 75' - Lubelski gr. typ 45 60g. 20' - Lubelski gr. typ 45 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 A jednak w stoutach oczekujemy trochę przypalonych posmaków, zobaczymy, czy te bezłuskowe słody ich dostarczą w wystaczającej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Ja bym palonego jęczmienia nie wywalał. No chyba, że to nie ma być stout, tylko tmave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 No to nie będę wywalać palonego, ale jeszcze pokombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Właśnie wygrzebałem notatki piwo które było wyśmienie było klonem znanego irlandzkiego stouta. This was a variation on a well known stout recipe using the 7:2:1ratio. This is normally 7 parts pale malt, 2 parts flaked barley and 1 part roast barley. However half of the roast barley was substituted with roasted wheat to hopefully give a smoother flavour. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Wymyśliłem sobie jeszcze dodatek cukru trzcinowego w ilości 400g. Wieczorem wrzucę na program i dam na forum przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Chyba na tym poprzestanę. Wersja 3 Stout owsiano-mleczny #28 ------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oatmeal Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.063 OG Recipe Bitterness: 36 IBU Recipe Color: 33° SRM Estimated FG: 1.016 Alcohol by Volume: 6.1% Alcohol by Weight: 4.8% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter Notes ----- Recipe Notes: Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: - Refermentacja: 200g. glukozy Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 67C - 60' wsypanie słodów ciemnych 72C - 10' 76C mash out Gotowanie: 75' 75' - Lubelski gr. typ 45 60g. 20' - Lubelski gr. typ 45 30g. 15' - Laktoza 600g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 No ja jednak nie wiem po co Ci ten cukier trzcinowy w przepisie... Jeszcze w tym stylu piwa. Cukier zwiększy wrażenie wytrawności, laktoza da nieco słodkości... Pomieszczanie z poplątaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 No ja jednak nie wiem po co Ci ten cukier trzcinowy w przepisie... Jeszcze w tym stylu piwa. Cukier zwiększy wrażenie wytrawności, laktoza da nieco słodkości... Pomieszczanie z poplątaniem... Popieram. Dodam jeszcze, że odradzałem ci tego Carapilsa, a sam do użyłem przy stoucie. Także może go jednak dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Pomieszczanie z poplątaniem... I właśnie to to chodzi Niema to jak nieźle zamieszać. Mając jeszcze na względzie płatki i pszeniczny może być niezły hard core Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się