tapmal Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Proszę ocenić i mam też podejrzenie o pewien błąd w sztuce............... Przyszedł czas na 1-szą wareczkę z zacieraniem:) Zrobiłem takie piwo: słód Pilzneński 4kg słód karmelowy Cara. 0.2kg chmiel Żatecky Ćervenak drożdże dolnej fermentacji itd.. Śrutowałem wszystko maszynką zelmera(ładnie dało radę.) Zacierałem 20min. -50st. 30min 64st 30min 70st. Próba jodowa ok., wysładzanie, chmielenie itd. Teraz wspomniana pomyłka. Po zakończeniu procesu i uzyskaniu 20 litrów brzeczki blg wynosiło 10. Coś mnie tknęło i domieszałem 0,7kg glukozy. blg wyniosło 15................... Podejrzewam że niepotrzebnie? Minął tydzień, dziś butelkuję, wszystko wygląda ok. teraz blg 1:) Zapaszek i smak jest oki. Wyjdzie mi chyba mocne piwo co? Ciekaw jetem opinii:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A Baling(spławik) Ci dobrze skazuje ? Mogłeś nie dosypywać glukozy - miałbyś czeską Destike Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 15 Blg z 10 po wsypaniu 0,7kg glukozy? Coś nie tak. Sprawdź na czystej wodzie czy areometr prawidłowo wyskalowany. I tak tylko kontrolnie zapytam - czy pomiary były robione w prawidłowej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Właśnie - czy to 10 BLG to czasem nie było w dość wysokiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Temp pokojowa. Sprawdź najpierw czy pokazuje ci 0 na wodzie, a potem brzeczkę. Na przyszłość daj więcej słodu do zacierania, będziesz miał mocniejsze piwo, glukoza wg mnie na tym etapie produkcji była zbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Minął tydzień od nastawienia, (dolne drożdże) a tu już butelkujesz? 1 blg po tygodniu? W jakiej temperaturze fermentujesz? Nie pomyliło Ci sie coś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tapmal Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 8 dni od nastawienia. Tak to zeszło w tym czasie do 1 blg. Fermentator stał w około 15stC. Spławik działa. Boję się tylko czy nie za mocne wyjdzie? A jeszcze jedno, pamiętacie takie piwo EB? Chciałbym je "zmałpować". Ktoś już nad tym myślał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 8 dni od nastawienia. Tak to zeszło w tym czasie do 1 blg. Fermentator stał w około 15stC. Spławik działa. Boję się tylko czy nie za mocne wyjdzie? A jeszcze jedno, pamiętacie takie piwo EB? Chciałbym je "zmałpować". Ktoś już nad tym myślał? EB jeszcze robią i sprzedają, znajdź sobie sklep gdzie to piwo jest i sobie kup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tapmal Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 8 dni od nastawienia. Tak to zeszło w tym czasie do 1 blg. Fermentator stał w około 15stC. Spławik działa. Boję się tylko czy nie za mocne wyjdzie? A jeszcze jedno, pamiętacie takie piwo EB? Chciałbym je "zmałpować". Ktoś już nad tym myślał? EB jeszcze robią i sprzedają, znajdź sobie sklep gdzie to piwo jest i sobie kup. to faktycznie poszukam ale wiesz, zrobione przez siebie bardziej kręci:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Kolego tapmal, coś się nie zgadza. Dodanie 0,7 kg glukozy, do brzeczki opisanej przez Ciebie, nie podniesie ekstraktywności do 15 stopni Plato. Fermentowanie dolniaka w 15 stopniach, to na mój gust trochę za wysoka temperatura. Jeżeli masz takie warunki, polecam fermentowanie z użyciem drożdży górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tapmal Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Może jeszcze ktoś do posta wróci, nie chcę zakładać nowego. Minął miesiąc, piwo powinno już być pijalne a nie jest....... Masakra wyszła. Nie smakuje jak piwo tylko jak zacier jakiś Coś kolega tapmal spieprzył Macie jakieś pomysły? Na razie wyleczyłem się z "warzenia" na piechotę.......... (A nowy zestaw produktów zakupiony stoi w kuchni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Strasznie nonszalancko się do warzenia zabrałeś. Mam wrażenie, że teorii zbyt dużo nie przyswoiłeś. Z opisu procesu warzenia wiele nie wynika, można jedynie domyślić się, że przyrządy pomiarowe nie były dla Ciebie ważne. Fermentacja w tak wysokiej temperaturze musi skutkować przykrymi niespodziankami. Zabutelkowanie po tygodniu, to nawet przy piwach górnej fermentacji byłby błąd. W sumie to nawet nie widzę sensu wyliczania wszystkich błędów, bo widzę, że zwyczajnie ominąłeś przygotowanie teoretyczne. Daj sobie spokój na razie z warzeniem, poświęć ten czas na czytanie. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Jacenty , nie zniechęcaj kolegi, tylko dajmy koledze rady co poprawić , oprócz oczywiście przyswojenia teorii. Z książek to jeszcze nikt dobrze niczego nie nauczył się robić. Trzeba warzyć następne. Opisz dokładnie co z piwem jest nie tak. Kwaśne ? Przegazowane ? Mętne ? Bo że "smakuje jak zacier jakiś" to niewiele nam powie. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Na pewno za wysoka temperatura fermentacji - widac po smaku i po czasie odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tapmal Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Przez określenie "zacier" miałem na myśli mętną ciecz, smakującą jak rozwodnione piwo(musiał bym Wam dać spróbować). Kolega Jacenty słusznie sugeruje ale nie do końca. Trochę teorii było, z B.Kitów wszystko wychodzi ale to przecież łatwizna nie? Trochę czytałem, i podejrzewam że Pilsener to trudne piwo. Faktycznie podczas procesu mierzyłem blg na nieco za ciepłym zacierze, temp. fermentacji była ok. 19 st. ale powinno coś z tego wyjść?.Ktoś z kolegów pisał że jakieś piwo typu Pilsener powinno mi i tak wyjść. Wydaje mi się że w tych butelkach już nic się nie zmieni. Jako że to było pierwsze moje warzenie, proces co do temperatur, czasów itd ustaliłem na podst. przepisów z piwo.org, oraz z właścicielem sklepu w którym to kupowałem półprodukty. Nie poddam się oczywiście, poszukam jakiegoś Pale Ale....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Nawet jezeli fermentacja byla w 15 stopniach, i piwo prawidlowo odfermentowalo to powinno smakowac. Jeżeli tak nie jest to albo bląd w pomiarze Blg po fermentacji (poprostu piwo jeszcze nie zakonczyło fermentacji, albo cały proces zacierania zrobiony niepoprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Pierwszy błąd, to piwo zabutelkowane po tygodniu, wedle mojej opinii. Drugi błąd, to olanie pomiarów. Trzeci błąd, to za wysoka temperatura fermentacji, jak na dolniaka. Czwarty błąd, to niepotrzebne dodanie glukozy. Z tego co napisałeś, to nie robiłeś cichej. Przy takim pilznerze to dla mnie też błąd. No i piwa dolnej fermentacji powinno się chyba leżakować w niskich temperaturach. Zresztą, z moim doświadczeniem to raczej pouczać nie powinienem, ale właściwie to, co zrobiłeś kłóci się ze wszystkim, co wyczytałem na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tapmal Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Będę dalej informował!! Jedziemy dalej z tematem warzenia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się