Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jestem ciekaw jaka jest optymalna wysokość kranika w fermentorze biorąc pod uwagę wysładzanie, rozlew piwa ? W moim fermentorze który kupiłem otwór na kranik jest 3 cm od dna. Ilość wody która pozostaje poniżej poziomu spustowego kranika to 3,3 L i zastanawiam się czy to troszkę nie za dużo np do wysładzania ? Wiadomo po dolaniu wody i lekkim zamieszaniu młótem pewnie wysłodzimy ale możemy obruszyć złoże filtracyjne i poleci nam syf. Druga kwestia to rozlew, chciałbym zlewać do tego fermentora na cichą i bezpośrednio z cichej rozlewać, więc przechylanie go na koniec rozlewu mogło by być nie do końca poręczne, chyba że tego osadu będzie tak mało że nie wciągnie mi go po przechyleniu. Bo przecież nie zostawię 3L piwa a jakieś odsysanie odciąganie takiej resztki nastręczyło by za dużo kłopotu. Więc jeśli do wysładzania to nie przeszkadza, to ewentualnie używałbym bym go do samego rozlewu bez cichej w tym fermentorze więc nie było by kłopotu z osadami i spokojnie go przechylam. Chyba, że bawię się w odsysanie resztek jeśli bezpośrednio z cichej rozlew. Jeśli jest za wysoko do wysładzania to próbuję go wymienić i wtedy z kranikiem blisko dna tylko sam rozlew bez cichej w tym fermentorze. Ew reduktor osadów. Wiem, że troszkę zakręciłem ale może się odnajdziecie. Jak to jest z waszymi kranikami na jakiej wysokości preferujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Fakt, że mogłyby niżej być montowane. Właśnie dzisiaj wierciłem otwór po kranik i spokojnie te 6 mm niżej być może. Tak czy inaczej przechylania nie unikniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Akurat w sklepie w którym kupowałem sami montują kraniki więc można sobie wybrać wysokość , nie zwracając wcześniej uwagi na to wziąłem jaki dali. Co prawda kupowałem jakiś czas temu ale może by wymienili. A jak się to ma przy wysładzaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Wierciłem sam, w taki sposób, żeby udało się nakręcić kontrę, czyli jakoś tak jak pisał Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 ja też mam dość wysoko kranik - ale zrobiłem filtrator z oplotu zostawiając troszkę gumy w środku i mam podłączenie kątowe w związku z tym filtrator leży na dnie i guma zasysa z samego dna płyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ok , ale czy to nie za wysoko pod wysładzanie czy w ogóle, próbować go wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 jeżeli zrobisz tak że płyn będzie zbierany z dna tak jak u mnie to będzie OK. Jaki będziesz miał filtrator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Tradycyjny z oploty z tym, że krótki 40 cm. Tylko nie do końca rozumiem jak to ty masz zrobione, że guma zasysa z dna płyn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Te 3cm to mierzyłeś od dna do dolnej krawędzi czy do górnej krawędzi ? W moim z BA kranik jest na takiej wysokość że kontra i oplot wchodzą prawie na styk( do dna mam z 5mm) Kup kolanko 90* na 3/4 i po problemie. Przy wysładzaniu nie będzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Otwór jest wywiercony 3cm nad dnem, więc kranik pozostawia 3,3l płynu. Po przykręceniu oplotu wlot robi się na wysokości 4 cm czyli będzie zostawiało ok 4,4 l objętości pod sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nic się nie martw, przy wysładzaniu samo poleci. W młócie i tak zostaje 1/3 wody wiec do końca(do dna) i tak nie będziesz zlewał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Tradycyjny z oploty z tym, że krótki 40 cm. Tylko nie do końca rozumiem jak to ty masz zrobione, że guma zasysa z dna płyn ? Mam oplot z kątowym 90 stopni podłączeniem 3/4" - (sam wężyk jest 1/2") - więc żadne kolanka nie potrzebne, bo obrócisz pod odpowiednim kątem tak aby filtrator dolegał do dna. Jak masz oplot z podłączeniem na wprost to może kupienie kolanka będzie rozwiązaniem jak było napisane wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Tylko nie rozumiem co to kolanko by mi dało przecież filtrator i tak dolega do dna, ale ujście jest 4 cm nad dnem, więc jeśli płyn zejdzie do tego poziomu (wylotu kranika) to nic więcej nie spłynie nawet u ciebie jeśli masz podłączenie 90* Mnie głównie chodzi czy ten wylot to nie za wysoko i czy nie będzie to przeszkadzało przy wysładzaniu, bo jeśli tak to pojadę do sklepu i wymienię na wiadro z dziurą niżej a nie będę kombinował z kolankami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 do dna ma dolegać coś co może zassać płyn (dlatego ja w filtratorze zostawiłem kilka cm gumy) - zasysanie na zasadzie jak wsadzisz słomkę do szklanki i pociągniesz - jak będziesz zasysał przez coś dziurawego to nie poleci (w Twoim wypadku będzie leciało jak tak jak piszesz do dolnego poziomu wlotu do kranika) reasumując - jeżeli już masz filtrator a nie będziesz go robił to możesz wymienić wiadro na takie żebyś miał kranik jak najniżej - weź tylko ze sobą filtrator żeby sprawdzić czy się da nakręcić - nakrętka filtratora jest chyba większa na zewnątrz niż nakrętka kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Rozumiem o co ci chodziło z przyleganiem do dna i gumą, po prostu ciśnienie wody wypchnie wodę ta częścią oplotu która jest otwarta, czyli ta przy dnie. Jednak będzie wpychać do poziomu kranika ale zawsze będzie zasysać od dna. Więc może podjadę i wymienię na wiadro z kranikiem niżej , chyba żeby nie byli chętni to do momentu przylegania do dna owinę taśmą teflonową lub inaczej sobie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) No ale przecież do kranika na zewnątrz masz podłączony weżyk , pewnie z pół metra i pojemnik do którego zbierasz brzeczkę jest niżej. Więc na zasadzie naczyń połączonych jeśli filtrator będzie leżał na dnie , to tak całośc spłynie ( to co jest poniżej kranika , a powyżej filtratora ) Chyba ,że źle rozumuje , to niech koledzy poprawią. Ja naprzykłąd ma filtrator zrobiony z rurki miedzianej i na to założony oplot , zdjęcie zresztą jest tutaj : li czyli ,do gara zaciernego wkładam filtrator po skończniu zacierania. Wężyk połączony z rurką miedzianą przewieszam przez krawędź filtratora . Wężyk ma z 1,5 metra.. Na końcu jest kranik którym steruje przepływem. I nie widze problemu żeby nie zasysało To tak jakbym miał kranik zamontowany na górnej krawędzi kadzi filtracyjnej , a działa Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Z wężykiem pewnie by zassało , ale jak sam zauważyłeś trzeba założyć wężyk. I od momentu podniesienia z dna filtratora musiałby byś zaślepiony (tzn nie zasysać powyżej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Wężyk powinieneś mieć tak czy tak , słup cieczy w wężyku powoduje podciśnienie , które zdecydowanie się tutaj przydaje. A tak jak pisałem przepływ ( lub jego brak , ) steruję kranikiem założonym na końcu tego weżyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzwoniłem do sklepu, jak nie używany to wymienią i zrobią dziurę jak będę chciał. Więc zrobię jak najniżej , a wężyk na kranik założę swoją drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 wąż na kranik na zewnątrz jest konieczny, żeby dało się filtrować - bez wężyka będzie pewnie co najwyżej kapać (ja tak miałem jak mi wężyk spadł i widziałem jak leciało z samego kranika). Co do regulacji przepływu uważam, że najlepszy jest zacisk na wężyk założony na drugim końcu wężyka, a kranik używać tylko do zamykania i otwierania. Ja bez zacisku miałem taki efekt, że przy przykręconym kraniku wytwarzały się bąbelki powietrza w wężyku pod kranikiem i pewnie napowietrzały brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzięki za rady, odnośnie wężyka na kranik przy wysładzaniu i ogólnie, fermentatory wymieniony na z kranikiem przy dnie, a przy okazji kupiony jeden nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się