Usiu Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Szykuję się do uwarzenia stouta na amerykańcach, wykombinowałem sobie taką recepturę w Brewtargecie: American Stout - American Stout ================================================================================ Wielkość warki: 26,161 L Objętość gotowania: 29,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 70% Gęstość początkowa: 15,4 P Gęstość końcowa: 4,0 P Zawartość alkoholu: 0,0% Goryczka: 50,2 IBU (Tinseth) Barwa: 31 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Weyermann - Carafa II Słód 200,000 g Nie Nie 70% 425 L Weyermann - Jęczmień Palony Słód 500,000 g Nie Tak 55% 284 L Weyermann - Pale Ale Malt Słód 5,000 kg Tak Nie 85% 3 L Briess - Barley Flakes Dodatek 500,000 g Tak Nie 70% 1 L Weyermann - Monachijski typ I Słód 1,500 kg Tak Nie 82% 4 L Waga słodów: 7,700 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 34,2 Chinook 13,0% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 13,8 Cascade 6,0% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,1 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-05 Ale Suche 11,000 mL Burzliwa Jakieś rady co do tej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 To na PiwoWar Battle? Skąd masz wodę? Przy takiej ilości palonych słodów warto dodać płaską łyżeczkę kredy do zacieru. Drożdże 11ml? Chodzi o świeżą paczkę 11,5g? Radziłbym na gęstwie, jak na piwo o takim ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No powoli się przymierzam do PiwoWar Battle warzyć go pewnie będę jakoś w maju. To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć? Gęstwę mam teraz tylko z S-04, ale wolałbym zrobić tego amerykańca na US-05. A woda jest stąd http://www.sng.com.pl/page.php?anim=2&page=103 (Zaspa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Przy takiej ilości palonych słodów warto dodać płaską łyżeczkę kredy do zacieru. Co ta kreda daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Chlorek wapnia z odrobiną kredy daje miłe kremowe odczucie w ustach do tego słody palone nie wydają się takie ostre. Do tego nuty słodowe są bardziej podkreślone w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Gdzie to można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Gdzie to można kupić? Właśnie jest jakiś sklep który ma wszystkie sole w ofercie? Potrzebne by były następujące sole Siarczan wapnia Chlorek wapnia Siarczan magnezu. Kreda Chlorek sodu każdy ma już w domu. .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 A woda jest stąd http://www.sng.com.p...anim=2&page=103 (Zaspa) To masz taką samą wodę jak ja. Pamiętam jak robiłem stouta z dużą ilością jęczmienia palonego, to ta "paloność" była dość nieprzyjemna, ostra, całość jakby kwaśna. Dodanie CaCO3 zwiększy ci alkaliczność, która zneutralizuje te kwaśne posmaki wprowadzone z ciemnymi słodami. Chlorek wapnia wprowadza chlorki, które akcentują słodowość. Nasza woda jest neutralna pod tym względem (stosunek siarczany/chlorki = ok. 1,2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć? Z kalkulatora wychodzi 1,6 paczki. Skoro tytułowe piwo będzie warzone dopiero w maju, zrób wcześniej jakieś lekkie pale ale 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Powinienem mieć gęstwę WLP060, jak będzie się nadawała do użytku, to mogę podrzucić na spotkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć @korko_czong gdzie można ten chlorek wapnia kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Ja do ciemnych piw przywożę sobie wodę z pracy z Oliwy. Ujęcie prawdopodobnie Czarny Dwór lub Zaspa, czyli twarda/średniotwarda. Warzę bez żadnych korekt i piwa wychodzą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć? Z kalkulatora wychodzi 1,6 paczki. Skoro tytułowe piwo będzie warzone dopiero w maju, zrób wcześniej jakieś lekkie pale ale 12°Blg. Takie coś znalazłem o US-05 http://www.piwo.org/topic/8488-suche-us-05-kontra-iipa-19blg więc sobie chyba poradzą, poza tym z tego co pamiętam moje dwa pierwsze piwa IPA i AIPA też miały koło 15-16BLG i fermentacja przebiegła bardzo sprawnie, ale do maja mam jeszcze czas, więc może jakąś gęstwę będę miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć @korko_czong gdzie można ten chlorek wapnia kupić Nigdy nie używałem, to nie wiem. Z tego co wyczytałem w necie, używa się go do posypywania dróg i sprzedają go w workach po 25kg Węglan wapnia to wiadomo, zwykła kreda, więc nie powinno być problemu ze zdobyciem (w wodzie trudno rozpuszczalna, ale w kwaśnej brzeczce się powinno rozpuścić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć @korko_czong gdzie można ten chlorek wapnia kupić Nigdy nie używałem, to nie wiem. Z tego co wyczytałem w necie, używa się go do posypywania dróg i sprzedają go w workach po 25kg Węglan wapnia to wiadomo, zwykła kreda, więc nie powinno być problemu ze zdobyciem (w wodzie trudno rozpuszczalna, ale w kwaśnej brzeczce się powinno rozpuścić). Część soli wrzuca się do zacierania ze słodem, bo w wodzie faktycznie trzeba się namęczyć by się rozpuściły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czy wrzucając jęczmień palony i carafę II na początku zacierania mogę otrzymać jakieś niepożądane posmaki, czy wrzucanie na ostatnie 10min spowodowane jest tylko i wyłącznie zrobieniem próby jodowej? pk3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Będziesz miał więcej smaku popiołu, spalenizny. Poczytaj na forum, było o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czy wrzucając jęczmień palony i carafę II na początku zacierania mogę otrzymać jakieś niepożądane posmaki, czy wrzucanie na ostatnie 10min spowodowane jest tylko i wyłącznie zrobieniem próby jodowej? W stoutach tradycyjnie ciemne słody dodaje się na początku zacierania razem ze słodem podstawowym aby uzyskać pełne smaki palone i kawowe. Jeżeli masz wodę która jest bardzo miękka dobrze jest dodać np. gips piwowarski lub inne sole (popatrz wyżej), aby wyrównać pH w czase zacierania i poprawić smak palony w gotowym piwie. Gips piwowarski dodaje się do zacieru, lub do zacieru + wody do wysładzania. Z tego co czytałem woda w Polsce jest raczej twarda, więc chyba można pominąć dodatki soli minaralnych lub gipsu. Woda w UK jest także twarda, a w Irlandii - bardzo twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się