koogoot Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Czy ktoś robił coś takiego kiedyś? Znajomy przywiózł jednego peta z czangiem z Nepalu i chciał zrobić więcej. Nic specjalnego nie znalazłem na ten temat wic pytam. Z tego co wiem, w Nepalu robi się go z ryżu i drożdży piwnych (jakich?). W tybecie robiono to z jęczmienia a nie z ryżu ale nie wiem nic więcej. W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko nagazowany (bez refermentacji, jak się domyślam). Z tego, co si kolega dowiadywał, nie używa się do robienia czangu osadu drożdżowego z dna (gęstwy) ale dodaje się nowych drożdży. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie chciało mi się czytać, ale pobieżny rzut oka wskazuje, że może Ci się przydać: http://www.yowangdu....food/chang.html http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaang I jeszcze: http://www.askagent.com/ar/home.cfm?r=va&qid=117380&topicid=34&bid=1519 Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Przejrzałem te strony i jedno mnie zastanawia - zagotować ryż i dodać drożdży - te ich drożdże skrobie zjadają, czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Dzięki za pomoc. Mnie też się wydawało, że sam ryż + drożdże to za mało. Może te ich drożdże są inne albo mają jeszcze jakiś dodatek. Spróbujemy na gęstwie z czangu i na s-04 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się