Jump to content

Tybetański czang


Recommended Posts

Czy ktoś robił coś takiego kiedyś?

Znajomy przywiózł jednego peta z czangiem z Nepalu i chciał zrobić więcej. Nic specjalnego nie znalazłem na ten temat wic pytam.

Z tego co wiem, w Nepalu robi się go z ryżu i drożdży piwnych (jakich?). W tybecie robiono to z jęczmienia a nie z ryżu ale nie wiem nic więcej.

W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko nagazowany (bez refermentacji, jak się domyślam). Z tego, co si kolega dowiadywał, nie używa się do robienia czangu osadu drożdżowego z dna (gęstwy) ale dodaje się nowych drożdży.

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, będę wdzięczny.

Link to comment
Share on other sites

Nie chciało mi się czytać, ale pobieżny rzut oka wskazuje, że może Ci się przydać:

 

http://www.yowangdu....food/chang.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaang

 

I jeszcze: http://www.askagent.com/ar/home.cfm?r=va&qid=117380&topicid=34&bid=1519

Edited by wyvern
Link to comment
Share on other sites

Przejrzałem te strony i jedno mnie zastanawia - zagotować ryż i dodać drożdży - te ich drożdże skrobie zjadają, czy jak?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc.

Mnie też się wydawało, że sam ryż + drożdże to za mało. Może te ich drożdże są inne albo mają jeszcze jakiś dodatek. Spróbujemy na gęstwie z czangu i na s-04 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.