koogoot Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Czy ktoś robił coś takiego kiedyś? Znajomy przywiózł jednego peta z czangiem z Nepalu i chciał zrobić więcej. Nic specjalnego nie znalazłem na ten temat wic pytam. Z tego co wiem, w Nepalu robi się go z ryżu i drożdży piwnych (jakich?). W tybecie robiono to z jęczmienia a nie z ryżu ale nie wiem nic więcej. W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko nagazowany (bez refermentacji, jak się domyślam). Z tego, co si kolega dowiadywał, nie używa się do robienia czangu osadu drożdżowego z dna (gęstwy) ale dodaje się nowych drożdży. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, będę wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 (edited) Nie chciało mi się czytać, ale pobieżny rzut oka wskazuje, że może Ci się przydać: http://www.yowangdu....food/chang.html http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaang I jeszcze: http://www.askagent.com/ar/home.cfm?r=va&qid=117380&topicid=34&bid=1519 Edited April 12, 2013 by wyvern Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Przejrzałem te strony i jedno mnie zastanawia - zagotować ryż i dodać drożdży - te ich drożdże skrobie zjadają, czy jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopusy Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koogoot Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Dzięki za pomoc. Mnie też się wydawało, że sam ryż + drożdże to za mało. Może te ich drożdże są inne albo mają jeszcze jakiś dodatek. Spróbujemy na gęstwie z czangu i na s-04 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now