Bzdzionek Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) 18.06.2016 Warka #37 Red Rye Mango Saison Udało mi się w promocyjnej cenie zakupić drożdże z White Labs`a WLP 565 Belgian Saison Ale, a ponieważ im się troszku przeleżało trzeba je nieco pobudzić do życia. W tym celu starter 1l, 6,5°Blg Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) 20.06.16 Skoro drożdże się bujają, to trzeba im dać się wykazać i tak oto przy niedzieli: Warka #37 Red Rye Mango Saison Zasyp: 1,5kg słodu Pale Ale - Bestmalz 1,5kg słodu RedX - Bestamlz 1,5kg słody wiedeńskiego - Strzegom 1,2kg płatków żytnich błyskawicznych (20%) 0,4kg słodu zakwaszającego; 0,2kg od początki zacierania; 0,2kg na dekstrynującej Zacieranie:6,1kg słodów powędrowało do 17 litrów wody podgrzanej do temperatury 68°C, pH zacieru ~564°C -- 68°C - 10` 68°C -- 64°C - 2,5h (w tym czasie rodzinna wycieczka rowerowa) 64°C -- 78°C - 20` Modyfikacja wody: pH zacieru ~5 po dodaniu 200g słodu zakwaszjącegopH wody do wysładzania (15 litrów) ~ 5,3 - dodałem 4ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę. Wysładzanie ciągłe, temperatura wody do wysładzania 80°C Pomimo kisielowatości zacieru poszło wyjątkowo sprawnie, myślę że odpowiednio wysoka temperatura zrobiła swoje, dodatkowo po przełożeniu zacieru na sraczrurke odczekałem około 30` Ładny klarowny filtrat Gotowanie i chmielenie: Czas gotowania 60 minutSchemat chmielenia: Zostało mi 60g EKG, które walało się po lodówce, więc użyłem 20g EKG (6,4%) - FWH 20g EKG (6,4%) - 30` 20g EKG (6,4%) - 0` Fermentacja: starter WLP 565 Belgian Saison Ale odpalony w sobotę wieczorem Komentarz: Poszło, sprawnie i bezproblemowo, To red w nazwie nie było planowane, ale wyszło mocno ciemne przy tym zasypie, stąd to red Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem do 52°C i wyniosłem na balkon, chłodzenie wspomogłem miską z zimną wodą, do której wrzuciłem 4 coolery Na cichą fermentację lub pod koniec burzliwej planuję dodać owoce mango, które zblenduje i przemrożę w -80°C. Aby mieć punkt odniesienia podzielę warkę na połowę. edit. 20.06.2016 Po nocy brzeczka schłodzona do 21°C i w takiej temperaturze zadałem drożdże WLP 565 Belgian Saison Ale. Z litra startera odlałem 400ml brzeczki (mieszadło wyłączyłem już w niedzielę wieczorem), resztę zabełtałem i 600ml powędrowało do wiadra. Bez napowietrzania brzeczka powędrowała do piwnicy, temp. otoczenia około 25°C edit. 21.06.2016 Fermentacja ruszyła pełną parą, temperatura 26°C, damy poszaleć drożdżom, zobaczymy na co je stać i czym się odwdzięczą. edit. 29.06.2016 Warka została podzielona na połowę i przelana na cichą, do jednej z połówek powędrowało puree z mango (1kg) edit. 09.07.2016 Obie warki 10l odfermentowały do 2°Blg, zabutelkowano z dodatkiem 60g glukozy/10 litową warkę (celowane nagazowanie 2,5) Podsumowanie: Wyszły 23 litry OG - 14°BlgFG -2 °BlgAlc ~ 6,3% Obj.IBU ~ 25 Degustacja: Edytowane 10 Lipca 2016 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 przemrożę w -80°C Masz dobrą zamrażarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) przemrożę w -80°C Masz dobrą zamrażarkę Mam tylko dostęp do takiej zamrażarki, dzięki uprzejmości kolegów z labu Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 28.06.2016 Warka #37 Red Rye Mango Saison Burzliwa fermentacja dobiega końca, czas przygotować owoce mango. Postanowiłem podzielić warkę na połowę i tylko do jednej dodać mango. Zakupiłem 5 owoców mango, które przybyły z dalekiej Brazylii, stąd chyba ta kosmiczna cena, no ale słowo się rzekło, więc jest mango. Puree z mango: 1. Owoce umyłem i obrałem ze skóry 2. Pokroiłem drobno 3. Zblendowałem na gładką papkę 4. Zważyłem (niecały kilogram) i zamroziłem w -20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) 28.06.2016 A tak przy okazji postanowiłem przypomnieć sobie techniki z mikrobiologii , ciekawe co z tego wyjdzie. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze kilku rzeczy Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Pulpe z mango można kupić w puszkach w kauflandzie po 500 g za 6 zł Niestety cena mango w Polsce to kosmos, jeszcze jedynie Tesco ma w miarę normalną. Bank drożdży zakładasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Bank drożdży zakładasz? Pobawię się w skosy agarowe, a co z tego wyjdzie zobaczymy Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 29.06.2016 Warka #37 Red Rye Mango Saison Podzieliłem warkę na połowę, do jednej z połówek powędrowało puree z mango. Przy okazji zebrałem gęstwę WLP 565 Belgian Saison Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 09.07.2016 Warka #37 Red Rye Mango Saison Obie warki odfermentowały do 2°Blg, zabutelkowałem z dodatkiem 6g glukozy/litr piwa (celuję w 2,5). Co do mango, w aromacie subtelnie wyczuwalne, w porównaniu z kontrolą jest bardziej kwaskowe. Same drożdże WLP 565 Belgian Saison Ale dają sporo owocowych estrów, mało jest fenoli. W smaku wyczuwalna lekka słodycz, która w przypadku mango fajnie jest kontrowana przez tą kwaskowatość. Jeśli chodzi o drożdże do Saisonów to jak na razie moim faworytem pozostają żarłoki Wyeast French Saison Po dodaniu puree z mango przez pierwsze 3 dni był super wyczuwalny zapach mango, ale mocno się już zredukował. Zobaczymy jak się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) 31.07.2016 Rzutem na taśmę udało mi się jeszcze w lipcu cosik wrzucić do gara, a będzie to Witek, żona się bardzo upomina Do czego to doszło, żona mnie zmusza do warzenia Spodobały mi się eksperymenty z owocami na cichą, zatem z Witem też trochę poeksperymentuje, jeszcze nie wiem jakie owoce dodam, a jeśli nie owoce to zest z pomarańczy i cytryny wyekstrahowany w alkoholu. Warka #38 Cherry Witbier Zasyp: 2,5kg słodu pilzneńskiego - Bestmaltz 1,6kg płatków pszennych błyskawicznych 0,8kg słodu pszenicznego - Bestmalz 0,2kg słodu pszenicznego karmelowego 01kg słodu zakwaszającego Zacieranie:5,2kg słodów powędrowało do 16 litrów wody podgrzanej do temperatury 68°C68°C --- 66°C - 60` 72°C - 15` Modyfikacja wody: pH zacieru ~5,3 bez korekty kwasem mlekowympH wody do wysładzania (15 litrów) ~ 5,0 - dodałem 6ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę. Wysładzanie ciągłe, dodałem 200g łuski gryczanej brzeczka przednia: 16,5°BlgI wysładzanie: 5 litrówII wysładzanie: 5 litrówIII wysładzanie: 5 litrów, 5°Blg Gotowanie i chmielenie: Czas gotowania 60 minutSchemat chmielenia: 40g Chinook (11%) - 30` Dodatki do gotowania: 250g cukru białego - 60` 15g kolendry (Kamis) - 2` 15g trawy cytrynowej (Kotanyi) - 2` 16g suszonej skórki cytryny (Kotanyi) - 2` 20g suszonej skórki pomarańczy (Kotanyi) - 2` 250g cukru brązowego jasnego Demerara - 2` dodałem go na sam koniec, bo wydajność wyszła mocno przeciętna i trochę niski baling Fermentacja: gęstwa WLP 565 Belgian Saison Ale z dnia 29.06.2016 Komentarz: Poszło szybko, sprawnie i bezproblemowo, ale te marketowe przyprawy to jakoby ich nie było, w tym przypadku będę musiał pomyśleć o kolendrowaniu na zimno. W tych temperaturach chłodzenie brzeczki to nie lada wyzwanie, udało mi się zejść do 40°C przy tej temp. wody w wodociągach miejskich. Brzeczka powędrowała do styropianowej skrzyni z coolerami celem dalszego schłodzenia. edit. 01.08.2016 Po nocy brzeczka schłodzona do 24,4°C, dodałem gęstwę WLP 565 Belgian Saison Ale, do pudła wrzuciłem jeszcze 4 1,5l butelki PET. edit. 12.08.2016 Po powrocie z urlopu, wszystko wskazuje na to, że piwo zakończyło fermentację w piwnicy unosił się przyjemny zapach kolendry, której próżno było szukać w brzeczce, teraz wyszła na pierwszy plan. edit.14.08.2016 Piwo miało zostać zabutelkowane, ale po degustacji próbki stwierdziłem, że coś jest nie halo z tym piwem, wyszła mocna goryczka, piwo jest mocno wytrawne, pewnie przez dodanie cukru i mega mętne prawe jak błoto. edit. 17.08.2016 Postanowiłem dać mu szansę, do piwa dodałem 4kg wiśni, a dokładnie pulpy wiśniowej. Wiśnie po drylowaniu zblendowałem, podgrzałem do temperatury 80°C, schłodziłem i dodałem do fermentora, drożdże momentalnie wzięły się do roboty. Wiśnie były mocno dojrzałe, soczyste i przyjemnie kwaskowe. edit. 29.08.2016 Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 4g glukozy na litr piwa, na 24 litry dodałem 100g syropu glukozowego. Odfermentowało bardzo głęboko do ok. 0,2°Blg. Wiśnie zdecydowanie podniosły walory tego piwa, jest ładny aromat wiśni, w smaku też wiśnia jest wyczuwalna, piwo nie jest już takie szorstkie, złagodniała goryczka i jest przyjemna kwaskowatość, o kolorze nie wspominając. Pomimo tak głębokiego odfermentowania piwo nie jest mega wytrawne w odbiorze. Podsumowanie: Wyszły 23 litry OG - 14°BlgFG -0,2°BlgAlc ~ 7,3% Obj.IBU ~ 40 Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Bzdzionek ebol77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się