Stasiek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Czy miedź ma wpływ na fementację/pracę drożdży/smak piwa? Z tego co wyczytałem to dodatek miedzi pod koniec fermentacji ma wpływ na zmniejszenie siarkowodoru, ale czy oprócz tego jest coś jeszcze? Pytam, bo od paru warek, zaraz po schłodzeniu zostawiam zanurzony w fermentorze króciec miedziany z czujnikiem DS w środku. I ta miedź tam cały czas jest w tej brzeczce/piwie przynajmniej przez kilka początkowych dni. Nie powiem: wykresy są fajne: (widać m.in. o ile temp fermentującej brzeczki jest wyższa niż temperatura otoczenia, czy też widać jak długo brzeczka reaguje na obniżenie/podwyższenie temperatury otoczenia), ale się tak zastanawiam czy z tej miedzi się czasem coś "niedobrego" nie wydziela do brzeczki/piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Stare instalacje warzelne były miedziane i były OK. Siarczan miedzi rozkłada siarkowodór, ogólnie miedź ma bardzo dobre właściwości katalityczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 "Odjajczyłem" w ten sposób dwa wina, a zapowiadało się że pójdą w kibel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Stare instalacje warzelne były miedziane i były OK. Siarczan miedzi rozkłada siarkowodór, ogólnie miedź ma bardzo dobre właściwości katalityczne. starożytne rzymskie wodociągi były ołowiane i też były ok Czy kadzie nie były czasem bielone cyną?? Miedź (jak wszystko w nadmiarze) może być toksyczna http://www.bioautyzm.pl/41/ Kwestia w jakiej ilości przechodzi do roztworu? Nie przechodzi do wody, jednak gdy w grę wchodzą kwasy (węglowy podczas fermentacji) to powstają rozpuszczalne sole. W przypadku krućca jego powierzchnia jest pewnie nieduża, więc i wpływ niewielki. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Miedź jest doskonałym materiałem, ale ma jedną, dla nas istotną wadę, nie jest odporna na wszystkie kwasy (ale np na octowy i solny tak). Nie zaleca się wykorzystywania miedzi do instalacji mającej kontakt z miękką i kwaśną wodą (pewnie w piwie jest podobnie chociażby na zawartość CO2, a w konsekwencji kwasu węglowego), co nie wpływa szczególnie na jej trwałość, ale dla naszego zdrowia już niekoniecznie, z powodów przedostawania się do wody/piwa jonów miedzi (dlatego np polska norma nie zaleca, (ale nie zakazuje) stosowania instalacji miedzianych w obszarach o takiej wodzie - czyli w terenach górskich). Jak pisał mimazy pozostaje jeszcze kwestia ilości miedzi przedostającej się do piwa. Ja korzystam na razie z filtratora z miedzi (w planach także chłodnica) i jedno co wyraźnie widać, to że jest czyściutki, pomimo używania w wysokiej temperaturze, więc na pewno jest regularnie "czyszczony" podczas używania. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A jaki wpływ ma długotrwały kontakt ClO2 z miedzią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Czym w takim razie zawiązujecie woreczek przy chmieleniu na zimno (Ci, którzy go używają oczywiście)? Ja to zrobiłem używając ok. pół metra drutu miedzianego, ale z tego co czytam, może nie był to najlepszy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 jeżeli chmielę na zimno czy podczas warzenia to zawsze woreczek na taki supeł zawiązuje. Łatwo się go odwiązuje, no i bez zbędnego kombinowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Podobno gdy warzono Pilsnera w Polsce to na mieszadło zakładano miedziany łańcuch aby zbliżyć sie bardziej do warzelni w Pilznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Używam miedzianej chłodnicy, negatywnego wpływu na piwo nie stwierdziłem. Słyszałem za to że niewielka ilość miedzi wpływa korzystnie niwelując pojawiający się czasem aromat siarkowodorowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Ja również używam miedzianej chłodnicy i nie wpływa to zarówno na jakość piwa jak i nie wytrąca się na niej forma śniedzi. Natomiast chcę zrobić sondę termometru w tulei - wpuszczonej do fermentora aby kontrolować temperaturę do fermentacji i mam tylko miedzianą. Zastanawiam się czy "pobyt miedzi" podczas fermentacji w brzeczce nie zaburzy pracy drożdży i efektu końcowego.. - tam chyba odczyn jest kwaśny podczas pracy drożdży.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Miedź zredukuje siarkowodór, to jest na plus. Dłuższe trzymanie miedzi w piwie nie jest wskazane, bo w kwaśnym środowisku wytrącają się jony miedzi. 2 tygodnie fermentacji nie powinny być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się