Skocz do zawartości

Wpływ miedzi na fermentację


Stasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miedź ma wpływ na fementację/pracę drożdży/smak piwa?

Z tego co wyczytałem to dodatek miedzi pod koniec fermentacji ma wpływ na zmniejszenie siarkowodoru, ale czy oprócz tego jest coś jeszcze?

 

Pytam, bo od paru warek, zaraz po schłodzeniu zostawiam zanurzony w fermentorze króciec miedziany z czujnikiem DS w środku. I ta miedź tam cały czas jest w tej brzeczce/piwie przynajmniej przez kilka początkowych dni.

Nie powiem: wykresy są fajne: (widać m.in. o ile temp fermentującej brzeczki jest wyższa niż temperatura otoczenia, czy też widać jak długo brzeczka reaguje na obniżenie/podwyższenie temperatury otoczenia), ale się tak zastanawiam czy z tej miedzi się czasem coś "niedobrego" nie wydziela do brzeczki/piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stare instalacje warzelne były miedziane i były OK. Siarczan miedzi rozkłada siarkowodór, ogólnie miedź ma bardzo dobre właściwości katalityczne.

starożytne rzymskie wodociągi były ołowiane i też były ok ;) Czy kadzie nie były czasem bielone cyną??

 

Miedź (jak wszystko w nadmiarze) może być toksyczna http://www.bioautyzm.pl/41/

Kwestia w jakiej ilości przechodzi do roztworu? Nie przechodzi do wody, jednak gdy w grę wchodzą kwasy (węglowy podczas fermentacji) to powstają rozpuszczalne sole. W przypadku krućca jego powierzchnia jest pewnie nieduża, więc i wpływ niewielki.

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miedź jest doskonałym materiałem, ale ma jedną, dla nas istotną wadę, nie jest odporna na wszystkie kwasy (ale np na octowy i solny tak).

 

Nie zaleca się wykorzystywania miedzi do instalacji mającej kontakt z miękką i kwaśną wodą (pewnie w piwie jest podobnie chociażby na zawartość CO2, a w konsekwencji kwasu węglowego), co nie wpływa szczególnie na jej trwałość, ale dla naszego zdrowia już niekoniecznie, z powodów przedostawania się do wody/piwa jonów miedzi (dlatego np polska norma nie zaleca, (ale nie zakazuje) stosowania instalacji miedzianych w obszarach o takiej wodzie - czyli w terenach górskich).

 

Jak pisał mimazy pozostaje jeszcze kwestia ilości miedzi przedostającej się do piwa.

Ja korzystam na razie z filtratora z miedzi (w planach także chłodnica) i jedno co wyraźnie widać, to że jest czyściutki, pomimo używania w wysokiej temperaturze, więc na pewno jest regularnie "czyszczony" podczas używania.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Czym w takim razie zawiązujecie woreczek przy chmieleniu na zimno (Ci, którzy go używają oczywiście)? Ja to zrobiłem używając ok. pół metra drutu miedzianego, ale z tego co czytam, może nie był to najlepszy pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Ja również używam miedzianej chłodnicy i nie wpływa to zarówno na jakość piwa jak i nie wytrąca się na niej forma śniedzi. Natomiast chcę zrobić sondę  termometru w tulei - wpuszczonej do fermentora aby kontrolować temperaturę do fermentacji i mam tylko miedzianą.

 

Zastanawiam się czy "pobyt miedzi" podczas fermentacji w brzeczce nie zaburzy pracy drożdży i efektu końcowego.. - tam chyba odczyn jest kwaśny podczas pracy drożdży.. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.