scooby_brew Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jak długo muszę gotować starter drożdżowy zrobiony z zacieraniem? Czy muszę to gotować przez 60 min czy 10-20 min starczy żeby sterylizować brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Moim skromnym zdaniem starczy 10-20 min, tak jak napisałeś w celach sterylizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ja dla pewności pogotowałbym godzinkę. Nie wiadomo czy te nie wytrącone osady będą miały wpływ na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Przełom gorący powstanie na samym początku gotowania, wiec spokojnie 20 min wystarcza. Sam gotuje w celu sterylizacji brzeczkę pod starter max 20 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Podobnie jak przedmówcy gotuję intensywnie do pojawienia się przełomu, więc tak do 20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ok, po 20 minutach przełom zaczyna się pojawiać, ale żeby wytrącić większość osadów trzeba pogotować przynajmniej godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ok, po 20 minutach przełom zaczyna się pojawiać, ale żeby wytrącić większość osadów trzeba pogotować przynajmniej godzinę. no tak ale to tylko starter, ja i tak zlewam wszystko z nad gęstwy i szczepię brzeczkę sama gęstwą, więc udział niewielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ja również gotuje maks 20 min. Dodaje do 2-u litrowego startera 250ml wcześniej namnożonych drożdży i jeszcze nie było problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Ja również gotuję maksymalnie 20 minut. Raz taka krótko gotowana brzeczka mi strasznie warzywkami zalatywała, ale zrobiłem na niej starter i w gotowym piwie nic nie czuć (do warki dałem tylko drożdże które osiadły na dnie, a płyn wylałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Starter gotowałem przez 20 min na dużym ogniu, tak że był wyraźny "gorący przełom" i potem "zimny przełom". Warka nie zajeżdża DMSem, wszystko wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się