bambo-5 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Witam. Planuje zrobić swoje pierwsze piwo, chce od razu zrobić piwo jak bóg nakazał, bez zabawy w brewkity. Doświadczenia w piwowarstwie nie mam aczkolwiek wyprodukowałem w życiu kilka win, nalewek. Mam podstawową wiedze więc raczej niczego się nie boje. Mam problem z recepturą, Z kilku znalezionych w necie złozyłem coś takiego: Słody: Pale Ale (Strzegom) 5kg Caraamber (Weyermann) 0.3 kg Cara-Crystal (Brewferm) 0,15 kg Chmiele: Chinook 50 g – 60 min Simcoe 30g – 40 min Cascade 30g -30 min Chinook 20 g – 30 min Simcoe 20 g – 10 min Cascade – 50 g na zimno (?) Drożdże: Safale US-05 Zacieranie z tego co wyczytałem nie ma co świrować i lepiej zostać przy standardowych 60 min w 67°C Proszę o ustosunkowanie się do tego i ewentualne zmiany. Nic mnie nie ogranicza bo wszystkie składniki będę zamawiał. Wszelkie głosy krytyki przyjmę z pokorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Na zimno dałbym spokojnie ze dwa razy tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Skoro sugerujesz podwojenie to może lepiej zostać przy 50 g Cascade na zimno a do tego dodac 50 g Amarillo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Może być. Ale zamiast dwóch rodzajów cara, dałbym monachijskiego z 1 kg. Nie znam słodu cara crystal. Poza tym ostatnio, w swoich IPA dochodzę do wniosku, że lepiej przesunąć akcent chmielenia na koniec, nie na początek.Wyścig o IBU nie jest konieczny. Przy tym chmieleniu co tu napisałeś, to przy założeniu 20 litrowej warki, 75% wydajności to według brewtarget masz 158 IBU przy 14,6°Blg. Zmień chmielenie i dorzuć monacha, napisz na ile litrów zamierzasz robić warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Ok. Czyli przy slodach dajemy takie: Pale Ale 4 - 4,5 kg? Monachijski typ I 1 kg Caraamber 0,3 kg IBU za duże zdecydowanie. Warkę planuje ok. 20 l. To jako bardziej doświadczeni koledzy jakie zaproponowalibyście chmielenie? EDIT 14:16: A może tak: Chinook 20g 60 min Cascade 20 g 30 min Amarillo 10 g 20 min Chinook 20 g 15 min Cascade 10g 10 min Amarillo 30 gram na zimno Jeśli w brewtarget dobrze policzyłem to IBU ok 72,6 gęstość 14,2, założenie 75 % wydajności Co o tym myślicie? Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez bambo-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Tu masz moją propozycję chmielenia, zasyp 4,5 kg PA 1 kg monacha i 300 g caramber: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Nie bój się sypać 1-5min przed końcem, z tego jest najwięcej aromatu, a przecież to o niego chodzi w AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Witam mam 5kg pale ale 50g marynki 100g cascade i 30g citre chciałbym zrobic piwo w tym stylu tylko nie wiem jak chmielic będzie to moja druga warka,prosiłbym o jakieś porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 60' - marynka 20' - citra 1' - połowa cascade chmielenie na zimno - reszta ale to toporny plan i nie wiem czy nie lepiej poczekać na bardziej finezyjną propozycję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Maryńka nie da takiej żywicznej goryczki typowej dla AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Taka propozycja: Liczyłem Ci dla 20L 16blg, dla citry 12,7% i cascade 7,6%, IBU 63 60' - 10g Citra 30' - 15g Cascade 20' - 15g Cascade 20' - 20g Citra 10' - 10g Cascade 5' - 30g Cascade 30g cascade na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A jak bym dodał jeszcze 1kg monachijskiego a chmiel amarillo 100g,cascade 30g,chinook 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się