slawoj5 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam! Będe zabierał się za produkcję kolejnej warki po przerwie, do tej pory robiłem Lagera i Stouta Coopersa. Teraz zakupiłem brewkit Irsih Stouta i India Pale Ale do tego zaopatrzyłem się w ciemny ekstrakt słodowy Coopersa (1,5kg) i 200g glukozy, Mam parę pytań do osób, któe testowały już te puszki. 1. Czy do India Pale Ale można zastosować Dark Malt Extract Coopersa czy musiałbym zakupić ten jasny? 2. Czy po dodaniu 1,5kg ekstraktu słodowego zamiast cukru osiągnę w odfermentowanym piwie stężenie alkoholu 5,2? 3. Czy połączenie Irish Stout + 1,5kg ciemny ekstrakt + glukoza do refermentacji to dobre rozwiązanie? 3. Czy glukoza wpływa na smak piwa po refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 W brewkity się nie bawiłem ale spróbuję odpowiedzieć: ad.1 Możesz dodać, ale nie będziesz ale styl piwa który otrzymasz odbiegnie kolorem i smakiem od orginału ad.2 To zależy od tego ile litrów nastawiasz na fermentacje. Jeśli znasz trochę angielski to polecam ten kalkulator do obliczeń. ad.3 Nie widzę przeciwwskazań ad.3 Jeśli dodana w ilościach odpowiednich dla uzyskania zadanego stopnia wysycenia co2 to nie. Jeśli dodasz za dużo (mocno za dużo) to może uwydatnić delikatnie spirytusowe nuty w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 ad.3 Jeśli dodana w ilościach odpowiednich dla uzyskania zadanego stopnia wysycenia co2 to nie. Jeśli dodasz za dużo (mocno za dużo) to może uwydatnić delikatnie spirytusowe nuty w piwie. Jeśli doda dużo za dużo to będą granaty, a nie nuty spirytusowe W zasadzie przyjmuje się, iż środek użyty do refermentacji nie ma wpływu lub ma zupełnie marginalny wpływ na smak gotowego piwka, także ja bym sypał cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Glukoza do refermentacji max 4g na 0,5 litra nie wplywa na smak piwa. Do fermentacji nie dawałbym ani grama glukozy czy cukru (bimbrowe, jabłkowe posmaki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się