Mesive Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jak przesadzisz to będą kwaśne Proponuję dać max pół cytryny na 20 l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) 12.04.2014 Warka 13 - Nimfeloss - Foreign Extra Whisky Stout 15,8 Blg (receptura własna) Surowce: whisky - 2,7 kg (49%) pilzneński, Strzegom - 1,5 kg (27%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg (11%) jęczmień prażony, Strzegom - 0,4 kg (7%) karmelowy 35 EBC, Strzegom - 0,3 kg (5%) Iunga, granulat 10% - 40 g drożdże WLP005 British Ale, gęstwa (od Xenocyda) - ok. 130 ml Zacieranie: Ilość wody: 16 l - 1:2,9 56°C - wrzucenie słodów (połowa jęczmienia prażonego) 53°C (białkowa) - 10' 63°C (maltozowa) - 45' 72°C (dekstrynująca) - 30' 76°C - mash-out (druga połowa jęczmienia prażonego) Wysładzanie: wysładzanie 12,5 l wody Gotowanie: (55 min.) FWH - Iunga - 40g po wyłączeniu palnika pozostawiono na 20', po czym filtrowano z użyciem sitka Temperatura zadania drożdży: 22°C Burzliwa: 13 dni, temperatura: 21-22°C Cicha: brak OG: 15,8°Blg FG: 4,7°Blg IBU: 40 Alk.: 5,7% Wydajność: 66% Objętość: 21,5 l Rozlew: 26.04.2014 Refermentacja: 2.3 vol (124 g; 2,95 g/but.) Uwagi: Wszystko poszło szybko i sprawnie. EDIT 2014-04-22: Dzień 9: Ekstrakt - 4,8°Blg EDIT 2014-04-25: Dzień 12: Ekstrakt - 4,7°Blg. Przygotowanie do butelkowania. EDIT 2014-04-26: Dzień 13: Ekstrakt zmierzony aerometrem - 4,5°Blg, także pokrywa się pięknie ze wskazaniami refraktometru. Wyszło 8*0,33 ml + 1*0,4 ml + 34*0,5 ml. Dwie butelki 0,33 ml suplementuję eksperymentalnie kawą - po 0,2 g kawy do każdej butelki, do jednej rozpuszczalna Cafe d`Ore, a do drugiej mielona Jacobs Kronung. Do butelki z kawą mieloną nie dodałem cukru. Potrzymam ją 3 dni z tą kawą, potem przeflitruję i dopiero dodam cukru do refermentacji. EDIT 2014-05-17: Degustacja - powiem tyle... Wow! Piwo już trochę się ułożyło, pewnie zyska z czasem, ale już teraz jest dobrze. Piana redukuje się do kremowego kożuszka i pozostaje do końca degustacji. Pełnia zwiększona dzięki płatkom owsianym. Ostrość słodu whisky i palonego jęczmienia spada i zaczyna współgrać. Lizolowy charakter słodu wędzonego torfem zmienia charakter w kierunku szlachetnego destylatu. Odrobina słodkości kontruje paloność. Jest świetnie Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Browar BroMess - Belgian Blond Ale Piana: biała, niewielka, dość szybko znika Kolor: mocno miedziane, chyba wyjeżdża trochę za styl, klarowne Aromat: lekkie drożdże, bardzo silny aromat perfumowy ociera się o rozpuszczalnik, pestkowe owoce Smak: odczucie w ustach średnio pełne, wysoka wytrawność i ziemista goryczka, taka trochę alkoholowa, w finiszu delikatne rozgrzewanie Wysycenie: mogłoby być zdecydowanie wyższe ale z zapisków wynika dlaczego, na ustach praktycznie brak odczucia gazu Ogólne wrażenia: To mój pierwszy BBA. Piwo dobrze wykonane, dość jeszcze młode ale ma znamiona potencjału. Warto to piwo jeszcze poleżakować co najmniej kilka tygodni a powinno sporo zyskać, cukier się ułoży, będzie więcej gazu. Osobiście nie warzę w ogóle belgów, to nie moje klimaty, ale od czasu do czasu lubię takowe posączyć. Dzięki za przesyłkę. Portera pozwole sobie dłużej poleżakować (pewnie gdzieś do jesieni). Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Dzięki za recenzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) 26.04.2014Warka 14 - Sswap - Belgian Dubbel 17,1°Blg (CP)Surowce: pale ale, Strzegom - 3,8 kg (67%) monachijski I, Strzegom - 0,7 kg (12%) special B - 0,3 kg (5%) karmelowy 600 EBC, Strzegom - 0,25 kg (4%) Aroma, CastleMalting - 0,2 kg (4%) brązowy cukier kandyzowany - 0,25 kg (4%) cukier kandyzowany płynny, belgijski - 200 ml (4%) Saaz, granulat 4,0% - 40 g drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale, gęstwa (1 zbiór) - ok. 200 ml Zacieranie: Ilość wody: 17 l - 1:3,0 56°C - wrzucenie słodów 63°C (maltozowa) - 60' 72°C (dekstrynująca) - 40' 76°C - mash-out Wysładzanie: wysładzanie 12 l wody Gotowanie: (90 min.) 70' - Saaz - 40g 15' - cukier kandyzowany płynny i kryształ po wyłączeniu palnika pozostawiono na 20', po czym filtrowano z użyciem sitka i woreczka na koniec wężyka Temperatura zadania drożdży: 22°C Burzliwa: 18 dni, temp.: 21-22°CCicha: (połowa warki) 7 dni , temp.: 21-23°COG: 17,1°BlgFG: 2,75/2,3°BlgIBU: 17Alk.: 7,41/7,66%Wydajność: 66%Objętość: 20,5 lRozlew: 15.05.14 (10 l piwa); 22.05.14 (7 l piwa).Refermentacja: 2.2 volEDIT 2014-05-11: Dzień 14: Ekstrakt - 7,8°Brix = 2,75°Blg. EDIT 2014-05-14: Dzień 17: Ekstrakt - 7,8°Brix = 2,75°Blg. Jutro butelkowanie. EDIT 2014-05-15: Dzień 18. Zabutelkowano 10 l piwa. Pozostałe 8 l przelano do małego wiadra na cichą. EDIT 2014-05-22: Dzień 25. Zabutelkowano piwo po fermentacji cichej. Wyszło 13*0,5 l + 1*0,33 l + 0,5*0,5l = 7l. Gdzie ten jeden litr się podział - nie mam pojęcia. Dziwny jest ten świat. Ekstrakt trochę jednak spadł 7,2°Brix = 2,3°Blg; 7,66% alk. Być może jednak cicha coś daje. EDIT 2015-09-11: 1 rok i 4 miesiące po zabutelkowaniu. Wow! Cytując klasyka: "To jest takie dobrrre, że choćby kutasy z nieba spadały!". Czas to jednak najważniejszy składnik piwa. Rodzynki, rum, rum, rum! Ciemny karmel! Rum! Śliwka suszona! Mmm... jakie to dobrrrre! Szkoda, że ostatnia butelka... Edytowane 12 Września 2015 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Jestem kolego bardzo ciekawy efektu Twojego whisky extra stout. Dziś pierwszy raz spróbowałem Smoky Joe i jestem zachwycony. Nigdzie nie mogę znaleźć receptury z tak intensywną torfowością i być może Tobie udało się coś takiego osiągnąć. Czekam na wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Po wstępnej degustacji (1,5 tygodnia od zabutelkowania) mogę powiedzieć, że torfowość jest bardzo wyraźna. Jednak nie da się ukryć, że piwo musi się trochę ułożyć, bo na razie jest niezbalansowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Kolejna degustacja whisky stoutu (warka 13) daje nadzieje na niezwykle smaczne piwko, które ciężko spotkać w sklepie, czyli właśnie takie, jakie chcę robić. Dłuższa notka pod recepturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Nimfeloss - Foreign Extra Whisky Stout LET THE KILLING BEGIIIIIIIN! Temperatura degustacji: 14,8 °C Na początek potężny gushing odrywający drożdze z dna. Trochę piany wyrzygało zanim zdołałem nalać piwo. Wygląd: piwo bardzo ciemnobrązowe, prawie czarne, całkowicie nieprzejrzyste. Brązowo-kremowa piana, początkowo obfita, potem zanikająca do dywanika, drobnopęcherzykowa. Bardzo ładny lacing. Ostatecznie zanika do pierścienia. Aromat: asfaltowo-wędzony, silny aromat słodu whisky, daleko w tle nieco kawy, delikatna nuta alkoholowa. Po ograniu delikatnie przebija się śliwka. Smak: bardzo silna wędzonka, wyczuwalna wytrawność, średnio-mocna goryczka - przyjemna, zostaje na dłużej; odczucie w ustach pełne; nasycenie wysokie - za wysokie jak na stouta (może to kwestia tych WLP005 - vide: mój ESB). Ogólne wrażenie: piwo ciekawe, ciężkie i mocno, mocno wędzone. Nie jestem szczególnym fanem wędzonki, ale to mi smakuje, aczkolwiek więcej niż jednego raczej nie dałbym rady wypić. Do tej pory jedynym whisky stoutem, jaki piłem był Smoky Joe - to piwo jest bardzo podobne. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za recenzję Przed gushingiem ostrzegałem, więc sumienie mam czyste Porównanie od Smoky Joe jest chyba najlepszym komplementem, jaki mogłeś napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Warka 15 - Tasmanian Sour Ale. "Sour", bo oczywiście się zakaziło. Mam za swoją niecierpliwość i robienie piwa, gdy słoneczko za oknem przygrzewa do 33C! Nigdy więcej... W związku z tym nie ma sensu podawać jakichkolwiek szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 11.10.2014 Warka 16 - Choco Porter 14,6°Blg Wywaliło mi BrewTargeta z reckami, więc mam tylko takie informacje, jakie zapisałem w kajeciku. Zacieranie: Ilość wody: 18,5 l - 1:3,0 56°C - wrzucenie słodów 63°C (maltozowa) - 20' 72°C (dekstrynująca) - 70' 76°C - mash-out Wysładzanie: wysładzanie 11 l wody Gotowanie: (60 min.) FWH Temperatura zadania drożdży: 23°C (gęstwa S-04 od Kaszy po CDA, zbiór 1.) Burzliwa: 16 dni, temp.: 20-21°C Cicha: 7/17 (połowa warki) dni , temp.: 21-23°C OG: 14,6°Blg FG: 4,4/4,2°Blg IBU: - Alk.: 5,23% Wydajność: - Objętość: 21,75 l Rozlew: 03.11.14 (10 l piwa); druga połowa zainfekowana Refermentacja: 2.2 vol EDIT 2014-10-27: Dzień 16: Ekstrakt - 8,8°Brix = 4,4°Blg. Przelano na cichą. EDIT 2014-11-03: Dzień 23: Ekstrakt - 8,6°Brix = 4,2°Blg. Połowa zabutelkowana z 63 g cukru (2.2 vol). Wyszło 21 x 0,5 l + 0,4 l = 10,90 litra. Druga połowa leżakowana z 10 g płatków dębowych po Sherry Olorosso. EDIT 2014-11-14: Dzień 34: Druga połowa zainfekowana. Do zlewu. Szlag! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) 05.01.2015Warka 17 - Double Robust Porter 19,6°Blg Surowce: pale ale, Strzegom - 2,6 kg (32%) pilzneński, Strzegom - 2,5 kg (31%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg (10%) monachijski I, Strzegom - 0,5 kg (6%) cukier brązowy - 0,4 kg (5%) pszenica palona - 0,3 kg (4%) wędzony torfem - 0,2 kg (2%) special B - 0,2 kg (2%) karmelowy 35 EBC, Strzegom - 0,2 kg (2%) karmelowy 50 EBC, Strzegom - 0,2 kg (2%) czekoladowy 1200 EBC, Strzegom - 0,14 kg (2%) Iunga, granulat 10,0% aa - 40 g Lubelski selekt, granulat 4,5% aa - 30 g Safale S-04, suche Zacieranie: Ilość wody: 18,0 l - 1:2,25 52°C - wrzucenie słodów 52°C (białkowa) - 30' - spokojne wymieszanie słodów 63°C (maltozowa) - 40' 72°C (dekstrynująca) - 40' 76°C - mash-out Wysładzanie: wysładzanie 10 l wody Gotowanie: (60 min.) FWH 60' - Iunga 10% aa - 40g 15' - Lubelski selekt 4,5% aa - 20g 5' - Lubelski selekt 4,5% aa - 10g chłodzenie chłodnicą Temperatura zadania drożdży: 16°C Burzliwa: 13 dni, temp.: 19-20°CCicha: 16 dni , temp.: 19-20°C OG: 19,6°BlgFG: 7,12°BlgIBU: 40Alk.: 6,45%Wydajność: 52%Objętość: 19,6 lRozlew: 03.02.15 (18 l piwa)Refermentacja: 1.7 volEDIT 2015-01-18: Dzień 13: Ekstrakt - 12,8°Brix = 8,34°Blg. Przelano na cichą. EDIT 2015-01-25: Dzień 20: Ekstrakt - 12,0°Brix = 6,75°Blg. EDIT 2015-01-29: Dzień 24: Ekstrakt - 12,0°Brix = 6,75°Blg. EDIT 2015-02-03: Dzień 29: Ekstrakt - 12,2°Brix = 7,12°Blg. Zabutelkowano do 40 x 0,33l + 5 x 0,5l + 6 x 0,4l = 18 litrów. Nagazowanie - 63 g cukru -> 1.7 vol CO2, w 22°C. Edytowane 28 Marca 2015 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) 21.03.2015Warka 18 - Citrus Saison 13,85°Blg Surowce: pilzneński, Strzegom - 3,0 kg (59%) monachijski I, Strzegom -1,0 kg (20%) pszenica - 0,5 kg (10%) bursztynowy 70 EBC - 0,3 kg (6%) cukier biały - 0,3 kg (6%) Sybilla, granulat 6,5% aa - 40 g Citra, granulat 13,5% aa - 50 g skórka pomarańczy, świeża - 30 g MJ Belgian Ale, suche Zacieranie: Pszenica namoczona przez noc, zblendowana, zalana 2 litrami wody i skleikowana przez zagotowanie. Następnym razem lepiej zblendować suchą i dopiero potem namoczyć, bo powstaje spory, kleisty glut i blender nie daje rady. Ilość wody: 17,0 l - 1:3,5 52°C - wrzucenie słodów 52°C (białkowa) - 15' 63°C (maltozowa) - 60' 72°C (dekstrynująca) - 30' 76°C - mash-out Wysładzanie: wysładzanie 11 l wody Gotowanie: (60 min.) FWH 60' - Sybilla - 20g 20' - Sybilla - 20g 5' - Citra - 20g + skórka pomarańczy 30 g chłodzenie chłodnicą Temperatura zadania drożdży: 18°C Burzliwa: 7 dni, temp.: 20-21°CCicha: 11 dni , temp.: 20-21°C OG: 13,85°BlgFG: --°BlgIBU: 28Alk.: --%Wydajność: 70%Objętość: 23 lRozlew: --Refermentacja: --EDIT 2015-03-28: Dzień 7: Ekstrakt - 7,6°Brix = 3,6°Blg. Przelano na cichą. Edytowane 28 Marca 2015 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się