rabbek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 o to jest coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Liczę, że na Boże Narodzenie będzie można spróbować 30°Blg - grruubo! Trochę może potrzebować czasu na ułożenie. ... jeśli będziecie mieli problem z miejscem na leżakowanie, chętnie pomogę - przyjmując 1 butelkę na dojrzewanie w mojej piwniczce Oczywiście podrzucę Ci do Rzeczki, to sobie poleżakuje w dobrych warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 ło tak długo trzeba czekać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jestem ciekaw do ilu ci zejdzie ten ris. Moj z 28 spadl do 7,5 gdy zlewalem na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Liczę, że gdzieś do 9 zejdzie, ale jeszcze trochę poczekam zanim sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Warka 48 - 22.03.2015r Dunkel marcowy 14Blg monachijski II Strzegom - 2,2 kg wiedeński Strzegom - 2kg pilzneński Strzegom - 1kg Caraaroma Weyermann - 0,15kg chmiel Perle 6ak - 25g chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 15g kwas mlekowy do korekty PH Zacieranie 64°C - 15' odebranie dekoktu (ok. 8l), podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 15', podgrzanie i gotowanie 10', zwrot dekoktu do części głównej 73°C - 30' 78°C - m-o 10' Filtracja Bezproblemowa, musiałem mocno ograniczać przepływ, bo inaczej skończyłoby się w 5 minut. Brzeczka przednia 19 Blg, potem wysładzanie do 4 Blg, do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg 12. Gotowanie 75' 60' - Perle 6ak - 25g 30' - Spalter Select - 6,6ak - 15g wg BT IBU21, EBC23, wskaźnik goryczki 0,37 Fermentacja Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg14. 1 litr zostawiłem na startery. Schłodziłem do 18 stopni chłodnicą, potem na balkon, dodałem gęstwę po Pilsie - jakieś 250ml i napowietrzyłem blenderem. Spróbuję fermentować w 7-8 °C, ale nie wiem czy pogoda pozwoli. 05.05.2015r. Zabutelkowano z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l . Pod koniec fermentacji podniosłem temperaturę do 14°C - a w zasadzie sama się podniosła Edytowane 10 Maja 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 49 - 31.03.2015r. ESB 12Blg pale ale Strzegom - 4kg karmelowy 30 Strzegom - 0,4kg caramunich I Weyermann - 0,1kg chmiel First Gold 6,4ak - 50g chmiel WGV 7,8ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 69>64oC - 120' 78oC - 10' m-o Filtracja Tym razem trochę problemów, ale jakoś poszło. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg10. Gotowanie 75' 60' - WGV 7,8ak - 15g 30' - First Gold 6,4ak - 25g 10' - WGV 7,8ak - 15g 10' - First Gold 6,4ak - 25g wg BT IBU 36,5 / EBC 10,8 / wskaźnik goryczki 0,76 Fermentacja Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg12, schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane gęstwą Wichrowych Wzgórz z 1,5l startera. Ruszyły szybko, fermentowały gwałtownie, temperaturę utrzymywałem ok. 19oC. 11.05.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Odfermentowało do 2,5Blg Edytowane 11 Maja 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Zdublowany wpis 49 warki... Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Hmm... na 50-tą warkę myślę, że będzie grrrubo (jak "na codzień" warzysz cieńkusze 30°Blg ). Dublowanie numeracji - to oczywiście budowanie napięcia(?) Warka 49 - 31.03.2015r. Warka 49 - 30.03.2015r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Taaaa... zaktualizowałem przeglądarkę i takie mam teraz niespodzianki. 50-tka jeszcze przede mną, ale to nie będzie nic spektakularnego. Chciałem co prawda Portera Bałtyckiego uwarzyć, ale temperatury już chyba nie te, więc zacznę belgijskie robić chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) No i kolejna niespodzianka... zniknął mi wpis warki 50, a tak się starałem w miarę na bieżąco go zrobić No nic, napiszemy z pamięci. Warka 50 - 11.04.2015r. Jaglane 12Blg kasza jaglana 3,2kg pale ale Strzegom - 1kg Carared Weyermann 0,3kg karmelowy 30 Strzegom - 0,1kg caramunich I Weyermann - 0,1kg chmiel First Gold 6,4ak - 50g chmiel WGV 7,8ak - 20g chmiel Perle 7ak - 10g alfa-amylaza - 4g Zacieranie 69>64oC - 120' 74oC - 45' - nie chciało się zatrzeć, może dlatego, że dodana alfa-amylaza miała podaną optymalną temperaturę pracy 85-90oC 78oC - 10' m-o Filtracja Masakra. Nie chciało lecieć, trzeba było mieszać, nacinać, kombinować, ale w sumie spodziewane. 3 godziny zeszły. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o Blg10. Gotowanie 75' 60' - WGV 7,8ak - 5g 60' Perle 7ak - 10g 30' - First Gold 6,4ak - 25g 10' - WGV 7,8ak - 15g 10' - First Gold 6,4ak - 25g wg BT IBU 38,4 / EBC 10,2 / wskaźnik goryczki 0,79 Fermentacja Do fermentacji poszło 23 litry brzeczki o Blg12, schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane gęstwą Wichrowych Wzgórz po ESB. Ruszyły szybko, fermentowały gwałtownie, parę razy wyszły na spacer, temperaturę utrzymywałem ok. 19oC. 07.06.2015r. W końcu zabutelkowane, przetrzymałem długo, bo poprzednie dofermentowywało w butelkach i było przegazowane (chyba surowce niesłodowane taj mają...) Zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru - podobnie jak ESB. Wyszło 45 butelek 0,5l Edytowane 7 Czerwca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 51 - 18.04.2015r. Belgian Pale Ale 12Blg pale ale Strzegom - 3kg monachijski II Strzegom - 1kg Biscuit CM - 0,5kg Carabelge Weyermann - 0,4kg chmiel Bouclier 10,6ak - 20g chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 25' - 63oC 45' - 73oC 10' - 78oC m-o Filtracja Oczywiście tym razem bezproblemowa. Brzeczka przednia 18Blg, ostatecznie 33l brzeczki o Blg10 - trochę się rozpędziłem z wysładzaniem. Gotowanie 90' 60' Bouclier 10,6ak - 20g 45' Styrian Golding 2,9ak - 30g Fermentacja Do fermentacji poszło 25l brzeczki o Blg 12 (trochę odlałem na startery). Schłodzone do 18oC, napowietrzone blenderem i zadane WLP500 ze startera 1,7l. Starter prawie w ogóle bez piany, ale drożdże się rozmnożyły. Fermentowane będzie w 20-21oC. 06.06.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 42 butelki 0,5l, 4 butelki 0,4 i 3 0,33 - razem 23,5l. Na powierzchni była jakaś cienka błona, chyba tlenowiec, ale piwo w smaku bez oznak infekcji, za to jakieś płaskie w smaku. Chyba fermentowane w za niskiej temperaturze. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka 52 - 10.05.2015r. APA 12Blg pale ale Strzegom - 3kg pszeniczny Strzegom - 0,5kg Cara Blond CM - 0,5kg płatki ryżowe - 0,5kg chmiel Tomahawk 15,5ak - 10g chmiel Simcoe 12,9ak - 30g chmiel Amarillo 8,3ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 70' - 67-650C 10' - 780C m-o Filtracja Troszkę utykała, może za drobno ześrutowane, chociaż jak się później okaże wydajność nie rewelacyjna. Brzeczka przednia 16Blg. Ostatecznie do gotowania poszło 29l brzeczki o Blg 10,5. Gotowanie 90' 60' - 10g Tomahawk15,5ak 30' - 10g Simcoe12,9ak 15' - 10g Amarillo 8,3ak 0' - 20g Simcoe 0' - 20g Amarillo w.g. BT IBU 31/ EBC 8,3/ wsk. goryczki 0,64 Fermentacja Do fermentacji poszło 23,5l brzeczki 12Blg. Schłodzone do 190C zadane Yeast Bay - Vermon Ale rozmnożonych ze skosu starterem 3-stopniowym 50-300-1000ml. Fermentacja 17-180C. 18.07.2015r. - zabutelkowane po nieprzyzwoicie długim czasie w fermentorze, ale tak się sytuacja ułożyła... Niestety, nie posłużyło to piwu i zalatuje kwasem. W smaku kwaśne nie jest, ale ma tylko goryczkę. Brak aromatów chmielowych i brak charakterystycznych cech dla drożdży. To ostatnie może dlatego, że rozmnażane były ze skosu. Zobaczymy co będzie się działo w butelkach, może da się wypić. Wyszło 47 butelek 0,5l. Odfermentowało do 2,5Blg. Cukru dodałem 110g. Edytowane 19 Lipca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Zastanawiałem się ostatnio co u Twoich Conanów. Daj znać co Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Podczas ostatniego warzenia rozwaliłem ekran komputera, więc nie mogłem na bieżąco zapisać. Teraz uzupełniam: Warka 53 - 23.05.2015r. Dubbel 17Blg pale ale Strzegom - 4,5kg monachijski II Strzegom - 1kg Biscuit CM - 0,3kg Special B Weyermann - 0,3kg Caramunich I Weyermann - 0,3kg cukier kandyzowany ciemny - 0,5kg chmiel Perle 6ak - 10g chmiel Taurus 12ak - 10g chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 10g chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 10g Zacieranie 45' - 620C 15' - 720C 10' - 780C m-o Filtracja Już nie pamiętam, ale było chyba dobrze Do gotowania poszło 27 litrów brzeczki o Blg 15 Gotowanie 90' 60' - Perle 6ak - 10g 60' - Taurus 12ak - 10g 30' - Styrian Goldings 2,9ak - 10g 30' - Hallertau Tradition 6,6ak - 10g w.g. BT IBU 24/ EBC 34/ wsk. goryczki 0,34 Fermentacja Do fermentacji poszło 22 litry brzeczki o Blg 17. Schłodzone do 180C i zadane gęstwą WLP500 po BPA. Fermentacja od 180C do 250C w ciągu 2 tygodni. 19.07.2015 - zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Odfermentowało do 1,5Blg - chyba trochę za głęboko Wyszło 43 butelki 0,5l i 2x 0,33l. Edytowane 19 Lipca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 54 - 07.06.2015r. Gose 10,5 Blg pszeniczny Strzegom/Bestmalz - 2,1kg pilzneński Strzegom - 1,2kg zakwaszający Weyermann - 0,7kg chmiel Hallertau Tradition 6,6ak - 15g kolendra - 20g sól niejodowana - 30g Zacieranie bez zakwaszającego 470C - 30' 620C - 40' 720C - 30' dodanie zakwaszającego 720C - 45' 780C - 10' m-o Filtracja Niełatwa z uwagi na sporą zawartość pszenicznego i zakwaszającego, ale mogło być gorzej. Wyszło 30l brzeczki o Blg9,5 Gotowanie 60' chmiel Hallertau Tradition 6,6ak 15g ekstrahowany 2x15' 250ml wody i dodany w 30' 15' - kolendra 20g 15' - sól 30g w.g. BT IBU 10/ EBC 5,4/ wskaźnik goryczki 0,23 Fermentacja Do fermentacji poszło 26 litrów brzeczki o Blg10,5 - miało być 11, ale jakoś tak wyszło. Schłodzone po długim czasie do 190C i zadane uwodnionymi S-33. Fermentowane będzie w temperaturze ok. 200C. Infekcja - poszło w kibel. Kwas by nie przeszkadzał, ale czuć też aceton, a tego nie lubię. Edytowane 19 Września 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Warka 55 - 26.07.2015r Pszeniczne 12Blg - warzone przez moją LP ja tylko byłem pomocnikiem piwowara pszeniczny Strzegom - 2,5kg pilzneński Strzegom - 1,8kg carapils Weyermann - 0,5kg chmiel Hallertau Tradition 6,6% - 15g chmiel Saaz 3% - 25g Zacieranie 44°C - 30' 63°C - 20' 73°C - 40' 78°C - 10' - m-o w.g. BT IBU 14/EBC 5,9/ wsk. goryczki 0,29 Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka przednia 19Blg. Ostatecznie otrzymano 28l brzeczki 11Blg Gotowanie 70' 60' - Hallertau Tradition 6,6% - 5g 60' - Lubelski 4,5% - 10g 20' - Saaz 3% - 25g Fermentacja Do fermentora trafiło 24,5l brzeczki o Blg12. Schłodzone do 20°C (niżej się nie dało) zadane drożdżami Fermentum Mobile Gwoździe i Banany z 1-litrowego startera. Planowana temperatura fermentacji to 18-19°C. 15.08.2015r. zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Końcowe Blg 3. Wyszło 47 butelek 0,5l i jeszcze trochę wypiliśmy na świeżo nawet dobre. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basik189 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Moje pierwsze piwko, ważone pod czujnym okiem Mistrza rubezahl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Śpieszę z gratulacjami, mam nadzieję że to nie jednorazowa akcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Moje pierwsze piwko... Pogratulować! Czyli, na rzeczkowe jesienne, faktycznie mogą być dwa "wity" z Uoci Edytowane 27 Lipca 2015 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basik189 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 zobaczymy jak wyjdzie pierwsze, ale za bardzo nie możemy "poszaleć" z ilością, bo nasze mieszkanie w bloku daje pewne ograniczenia , no i czasem trzeba też zrobić coś do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 zobaczymy jak wyjdzie pierwsze, ale za bardzo nie możemy "poszaleć" z ilością, bo nasze mieszkanie w bloku... Wyjdzie - jak wyjdzie! ... ale: nie warunki, lecz chęć szczera, zrobią z Ciebie piwowara/kę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basik189 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 no to jest światełko w tunelu, chęci się pomału "rodzą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka 56 - 15.08.2015r. Roggenbier 12Blg żytni Strzegom - 2,5kg monachijski II Strzegom - 1kg pilzneński Strzegom - 1kg karmelowy 150 Strzegom - 0,2kg Special B Castelmalting - 0,2kg chmiel Taurus 12ak - 10g chmiel Lubelski 4ak - 10g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 30' - 470C 40' - 630C 30' - 730C 10' - 780C - m-o Filtracja Jak to przy żytnim dość długa, ale nie utykała. Powolutku sobie leciało, trwała jakieś 2 godziny. Blg początkowe 16, ostatecznie wyszło 27 litrów brzeczki o Blg 10,5 Gotowanie 75' 60' - Taurus 12ak - 10g 10' - Lubelski 4ak - 10g w.g. BT IBU 15/ EBC 26/ wsk. goryczki 0,3 Fermentacja Brzeczkę 12,5 Blg schłodzono do 220C bo niżej się nie dało i zadano gęstwę Gwoździe i Banany po pszenicznym. Wyszło 23 litry i jeszcze 2 litry odlałem na startery. Przy żytnim wszystko trwa dłużej, a najdłużej mycie - wszystko jest poklejone... Cała zabawa zajęła mi ponad 10 godzin, ale w międzyczasie zabutelkowałem też pszeniczne. 16.08.2015 - piwo fermentuje w otwartej kadzi każda próba zamknięcia czy chociażby przykrycia pokrywą, nawet bez zatrzaskiwania kończy się jej odrzuceniem przez zbuntowane drożdże i ich atakiem na wszystko dookoła. Mam nadzieję, że nie złapię infekcji Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Czyli jednak nie zdecydowałeś się na witbiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się