rabbek Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Co takie małe brzeczki teraz robisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Koelsha zrobiłem na rozruszanie drożdży, nie chciało mi się robić startera, potem będzie alt, a docelowym piwem będzie adambier. Natomiast APA jest na drożdżach rozmnożonych ze skosu. Poprzednia warka strasznie zalatywała acetonem, teraz chcę sprawdzić czy to wina skosu, czy czegoś innego i szkoda mi było marnować więcej surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Warka 71 - 24.04.2016r Alt 12,5 Blg pilzneński Bruntal - 4kg Caramunich II - 0,3kg Caraaroma - 0,3kg Chmiel Iunga 11ak - 25g Chmiel Spalter Select 3,3ak - 40g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 30' - 63oC 30' - 73oC 10' - 78oC m-o Filtracja Nowy filtrator w działaniu - rurkowy. Spisał się dobrze, chociaż przy tym zasypie trudno coś powiedzieć. Filtracja podobnie jak na oplocie, tylko zdecydowanie mniej początkowego mętnego filtratu do zawrócenia. Brzeczka przednia 20Blg. Ostatecznie otrzymałem 28 litrów brzeczki o Blg10,5. Gotowanie 75' 60' - Iunga 11ak - 25g 15' - Spalter Select 3,3ak - 40g wg BT IBU37/EBC30/wsk.goryczki 0,73 Fermentacja Do fermentacji poszło 22,5 l brzeczki o Blg12,5. Schłodzone do 17oC i zadane gęstwą Stare Nadreńskie po Koelschu. Fermentację planuję w 16oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Warka 74- Weizenbock (15C)Wielkość warki 20,145 LCzas gotowania 1,500 hrWydajność 85%Gęstość początkowa 20BlgGęstość końcowa 5,5BlgAlkohol (ABV) 9,0%Bitterness 28,2 IBU (Tinseth)Barwa 32,4 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Ilość Strzegom - pszeniczny 4,000 kg Strzegom - monachijski I 1,500 kgStrzegom - pilzneński 0,8 kgStrzegom - karmelowy pszeniczny 0,5 kg Strzegom - monachijski II 0,5 kgCaramunich 0,2 kg Special B 0,2 kg Waga słodów: 7,700 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Chinook 11,5% 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 28,2Drożdze FM40 - Pszeniczny Łan Ale Gęstwa 250,00 mLZacieranie 44oC - 30 min63oC - 45 min73oC - 20 min78oC - m.o. Na razie wygląda to byle jak, ale poprawię 10.07.2016r. zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5l , odfermentowało do 5,5Blg. Edytowane 10 Lipca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Idealnie nie jest ale nie trzeba klepać z palca. Tytuł/nazwa też taka jebudupna się mi wstawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Warka 75 - Adambier 12.06.2016r. Wielkość warki 21 LCzas gotowania 2,0 hWydajność 85%Gęstość początkowa 20BlgGęstość końcowa 5BlgAlkohol (ABV) 8,8%Bitterness 40,2 IBU (Tinseth)Barwa 51,2 ebc (Morey)Składniki fermentacji Bestmalz - Monachijski I 3,5 kg Strzegom - pilzneński 3,0 kg Bestmalz - Caramunich II 0,8 kgBestmalz - Special X 0,5 kg Waga słodów: 7,800 kgChmiele Tomahawk 15,5% - 30 g / Gotowanie 60 min / Granulat 40,2 IBUDrożdze FM42 - Stare nadreńskie Ale Gęstwa 300,00 ml Zacieranie55oC - 15 min63oC - 30 min73oC - 30 min78oC - m.o. 31.07.2016r. przelałem do szklanego balona i dodałem 40g kostek z białego dębu amerykańskiego. Teraz zostawię tak na pół roku Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Warka 76 - Witbier 02.07.2016r.Wielkość warki 22 LCzas gotowania 1,0 hWydajność 85%Gęstość początkowa 11,5 PBitterness 15,2 IBU (Tinseth)Barwa 5,8 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa IlośćMąka pszeniczna razowa - 2,000 kgStrzegom - pilzneński -1,500 kgCM - Diastatyczny - 0,5 kgPłatki owsiane - 0,4 kgWaga słodów: 4,400 kgChmieleEast Kent Goldings 5,5% - 25 g / Gotowanie 1,000 h / Granulat 15,2 IBUDodatkiKolendra 20 g 10 minCuracao 20 g 10 minSkórki cytrynowe 50 g 0 sDrożdze FM20 - Białe walonki gęstwa 100 ml - 11 l FM26 - Belgijskie Pagórki gęstwa 100 ml - 11 lZacieranie63oC - 45 min73oC - 15 min78oC - m.o. Fermentacja Warka podzielona na 2 wiadra po 11l , jedno zadane gęstwą Białe Walonki (jeszcze z Rzeczki od Kaczorra), drugie gęstwą Belgijskie Pagórki po BPA. Fermentacja w ok. 20oC. Białe Walonki ruszyły o ok. 12h wcześniej. 13.08.2016 zabutelkowałem z Białych Walonek. 50g cukru, 21 butelek, Blg zeszło do 3. Belgijskie Pagórki zabutelkowałem wcześniej, ale nie zapisałem dokładnie kiedy. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Warka 77 - projekt GOSE 17.07.2016r. Postanowiłem ponownie zmierzyć się z Gose, ale nie za pomocą dodawania do gotowego piwa kwasu mlekowego ani ze słodem zakwaszającym, tylko bardziej naturalnie. Zrobiłem zakwas ze słodu jęczmiennego (przy pomocy Żony oczywiście), następnie zakwas dodałem do 1kg słodu pilzneńskiego i 1kg słodu pszenicznego i zostawiłem na 18 godzin. Następnie dodałem 0,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg diastatycznego i wodę (niestety, za mało) i zacząłem zacierać. Zbyt mała ilość wody zaowocowała przypaleniem Po doprowadzeniu do jakiego takiego porządku gara i dolaniu wody zacierałem dalej. Z powodu niskiego PH zacierało się całe wieki, a i tak się nie zatarło. Potem filtracja - koszmar... cała noc. W końcu dostałem jakieś 15l mętnej brei o Blg około 9. Pogotowałem, dodałem wyciąg z chmielu, potem sól i kolendrę. Ostatecznie wyszło 11l brzeczki o 11Blg. Wydajność 55% Wygląda paskudnie, ale pachnie fajnie - takim chlebem świeżym. Teraz fermentuje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Drożdże S-33 13.08.2016r. - zabutelkowałem z dodatkiem 50g cukru. Jakieś takie gęste i mętne, ale pachnie ciekawie. Zeszło tylko do 6 Blg i niżej nie chce, ale po pierwsze drożdże, a po drugie technologia... EDIT: Wbrew obawom to coś jest nawet do wypicia... Nie jest to raczej Gose, ale wstydzić się nie ma czego. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Warka 78 - Pszeniczka - Weizen/Weissbier (15A) 22.07.2016r.Wielkość warki 13 LCzas gotowania 1,000 hrWydajność 85%Gęstość początkowa 11,9 PGęstość końcowa (3,179 P)Alkohol (ABV) 4,7%Bitterness 13,1 IBU (Tinseth)Barwa 9,3 ebc (Morey)Składniki fermentacji Nazwa Ilość Strzegom - pilzneński 1,200 kg Strzegom - pszeniczny 1,150 kg Bestmalz - Caramunich I 100 g Waga słodów: 2,450 kgChmiele Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Spalt 3,3% 20 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 13,1DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok FM40 - Pszeniczny Łan Ale Gęstwa 100 ml Zacieranie 44oC 30 min63oC 45 min73oC 20 min78oC 0 s - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 18oC zadane drożdże i poszło do styropianu z PET-em zamrożonym. Rano temperatura spadła do 14oC. Potem pozwoliłem się powoli dogrzewać i ostatecznie fermentację planuję prowadzić w ok. 20oC 14.08.2016r. - zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 26 butelek 0,5l. Odfermentowało do 3,3Blg. EDIT: Z tej pszenicy dumny nie jestem. Aromaty słabsze niż w pierwszej warce, ale tego się można było spodziewać - gęstwa już nieco przechodzona. Podniesienie temperatury fermentacji zaowocowało (dobre słowo ) bananem przesuniętym w stronę gumy balonowej. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Dzień Piwa i rozpoczęcie IO w Rio uczciłem wybuchem 4 butelek Weizenbocka... 2 litry piwa wsiąknęły w wykładzinę dobrze, że mam wyrozumiałą LP Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Wyrozumiala żona to podstawa, ja do dzisiaj pamiętam cały pochlapany sufit od risa (jeden z pierwszych testów nalewarki przeciwcisnieniowej:D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 no teraz masz bananowo-godzikową wykładzinkę ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #80 - APA - American Pale Ale (10A)Wielkość warki 21,5 LObjętość do gotowania 27 LCzas gotowania 75 minWydajność 94%Gęstość początkowa 11,5 PGęstość końcowa 3,4 PAlkohol (ABV) 4,4%Bitterness 31,1 IBU (Tinseth)Barwa 14,5 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pale ale Słód 3,0 kg Bestmalz - Monachijski I Słód 500 g Bestmalz - Caramunich I Słód 300 g Strzegom - karmelowy 30 Słód 200 g Waga słodów: 4,000 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Chinook 13,0% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 11,1Chinook 13,0% 10 g Gotowanie 20 min Granulat 8,8Cascade 6,8% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 4,1Mosaic 11,7% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 7,1Cascade 6,8% 15 g Flame out 0 s Granulat 0,0Mosaic 11,7% 15 g Flame out 0 s Granulat 0,0DrożdzeWLP013 - London Ale Yeast Ale Płynne 35,00 ml - starter 1-litrowyZacieranie67oC 90 min78oC - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 20oC poszło do styropianu z zamrożonym PET. Fermentację chciałbym prowadzić w 18oC, ale zobaczymy czy w sierpniu się tak uda... EDIT: Fermentacja przebiegała raczej w 20oC, pod koniec wzrosła nawet do 22oC. 30.08.2016r. przelałem na cichą i dorzuciłem po 20g Mosaic i Cascade. EDIT2: 06.09.2016r. zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru, wyszło 39 butelek 0,5l - duże straty z chmielem (ok. 2l) Odfermentowało do 3 Blg. Edytowane 5 Września 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Na zimno coś dajesz chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Chyba nie, nie lubię chmielić na zimno, bo potem zawsze mam problem z odfiltrowaniem tego. Poza tym efekt jest krótkotrwały, a ja piwa spijam długo. Zresztą to tylko APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 żonie pończochę podprowadzisz i filtrator chmielin gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Zapomniało mi się.... Warka #79Dubel - Belgian Dubbel (18B) - 25.07.2016r. Wielkość warki 20,5 LCzas gotowania 2 hrWydajność 80%Gęstość początkowa 18 PGęstość końcowa 4,953 PAlkohol (ABV) 7,7%Bitterness 22,8 IBU (Tinseth)Barwa 42,0 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pale ale Słód 4,0 kg Cukier kandyzowany Cukier 0,6 kgCastle Malting Biscuit 50 Słód 0,5 kg Weyermann - Carabelge Słód 0,5 kgOwies płatki 0,3 kg Weyermann - Caraaroma Słód 0,2 kg Waga słodów: 6,100 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Kent Goldings 5,5% 25 g Gotowanie 60 min Granulat 14,3Kent Goldings 5,5% 30 g Gotowanie 15 min Granulat 8,5DrożdzeFM26 - Belgijskie pagórki Ale Gęstwa 250,00 mlZacieranie63oC - 45 min73oC - 15 min78oC - m.o.Fermentacja W temperaturze pokojowej, co o tej porze roku i przy tych drożdżach daje w najbardziej burzliwej fazie nawet do 28oC. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 żonie pończochę podprowadzisz i filtrator chmielin gotowy Dobra, namówiłeś mnie Rzuciłem na cichą 20g Mosaic i 20g Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Warka #80 - Oatmeal Stout 10.09.2016r. (13C) Wielkość warki 22,186 L Objętość do gotowania 28,445 L Czas gotowania 1,500 hr Wydajność 90% Gęstość początkowa 12,611 P Gęstość końcowa 3,769 P Alkohol (ABV) 4,9% Bitterness 33,5 IBU (Tinseth) Barwa 71,8 ebc (Morey) Składniki fermentacji Nazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 2,670 kg Bestmalz - Monachijski II Słód 1,0 kg Oats, Flaked Słód 1,000 kg Strzegom - czekoladowy 1200 Słód 300 g Strzegom - jęczmień prażony Słód 150 g Weyermann - Dehusked Carafa III Słód 150 g Waga słodów: 5,270 kg Chmiele Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Aurora 12,0% 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 33,5 Drożdze Nazwa Typ Postać Ilość Krok WLP013 - London Ale Yeast Ale Gęstwa 150,00 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie 67oC - 60' 78oC - m.o. Fermentacja Fermentacja w 22oC. 09.10.2016r. Zabutelkowano z dodatkiem 105g cukru. Wyszło 44 butelki 0.5l i jedna 0.33. Odfermentowanie do 3Blg Edytowane 9 Października 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Warka #81 - Robust Porter (12B)09.10.2016r.Wielkość warki 22,5 LObjętość do gotowania 27,816 LCzas gotowania 1,000 hrWydajność 91%Gęstość początkowa 15 PGęstość końcowa 4,488 PAlkohol (ABV) 5,9%Bitterness 31,6 IBU (Tinseth)Barwa 97,7 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ IlośćStrzegom - pale ale Słód 3,0 kgBestmalz - Monachijski II Słód 1,0 kgAmber - brown Słód 700 gBestmalz - Caramunich III Słód 500 gStrzegom - czekoladowy 1200 Słód 500 gWaga słodów: 5,700 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Aurora 12,0% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 22,6Perle 5,0% 25,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,0DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok WLP013 - London Ale Yeast Ale Gęstwa 200,00 mL Fermentacja burzliwaZacieranie61oC - 30'73oC - 45'78oC - m.o.FermentacjaSchłodzoną do 18oC brzeczkę zadałem gęstwą po Stoucie. Planowana fermentacja 19-20oC. 27.11.2016r. w końcu znalazłem wolny weekend na zabutelkowanie. Zeszło do 4 Blg, dodałem 105g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Na koniec fermentacji (na jakieś 2 tygodnie ) temperaturę podniosłem do 22oC. UWAGA: jednak za dużo czekoladowego, niebezpiecznie blisko stouta Edytowane 14 Grudnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Warka #82 - 15.10.2016 Belgian Golden Strong Ale (18D)Wielkość warki 24 LObjętość do gotowania 34 LCzas gotowania 1,500 hrWydajność 85%Gęstość początkowa 19,735 PGęstość końcowa 5,397 PAlkohol (ABV) 8,5%Bitterness 28,4 IBU (Tinseth)Barwa 7,3 ebc (Morey)Składniki fermentacji[pre]Nazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 6,000 kgCukier - 1,000 kgWaga słodów: 7,000 kgChmiele[pre]Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Columbus/Tomahawk/Zeus 16,5% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 27,4Spalt 3,3% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 1,1Drożdze[pre]Nazwa Typ Postać Ilość Krok FM26 - Belgijskie pagórki Ale Gęstwa 300,00 mL Fermentacja burzliwaZacieranie63C - 45'73C - 45'78C - m.o.FermentacjaPo schłodzeniu do 18oC zadałem gęstwę po Dubblu. Wyszło jakieś 24l, Blg 19,5. Fermentację planuję zacząć w 18oC i stopniowo doprowadzić do 25oC. Uwaga: za dużo wysładzałem (zagapiłem się ) i wyszło więcej, ale słabsze. Miało być ok. 20l 22Blg. 02.01.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru, zeszło do 3,5Blg, wyszło 40 butelek 0,5l i 9 butelek 0,33l. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Pora rozpocząć sezon zimowy. Na początek lekki pilsnerek. Warka #83 20.11.2016r. Pils jesienny - German Pilsner (Pils) (2A)Wielkość warki 22,5 LObjętość do gotowania 27,768 LCzas gotowania 1,250 hrWydajność 83%Gęstość początkowa 10,524 PGęstość końcowa 2,701 PAlkohol (ABV) 4,2%Bitterness 37,3 IBU (Tinseth)Barwa 6,6 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pale ale Słód 2,0 kg Strzegom - pilzneński Słód 1,9 kg Waga słodów: 3,900 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Iunga 11,0% 19 g Gotowanie 1 hr Granulat 25,3Lubelski 3,5% 25 g Gotowanie 30 min Granulat 8,1Lubelski 3,5% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 3,8DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Bavarian Lager Lager - starter 3-stopniowy ze "skosu" 50ml-300ml-2000ml Zacieranie63oC - 30 min73o C - 30 min 78o C - m.o. FermentacjaPo schłodzeniu do 15oC dodałem cały starter (nie byłem w stanie oddzielić drożdży) i wystawiłem na balkon. Mam nadzieję, że zanim fermentacja ruszy na dobre, to temperatura spadnie. Zamierzam fermentować w 8-9oC. Wyszło tak jak poprzednie - więcej (22,5l) ale słabsze (10,5Blg). 06.01.2017r. Na ostatnie 2 tygodnie poszło na balkon bez dogrzewu, w związku z czym przy temperaturach ostatnich 2 dni lekko przymarzło Dzisiaj zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru, zeszło do 3Blg, wyszło 46 butelek 0,5l 20.01.2017r. - już się nagazowało i nawet niezłe dość mocna goryczka. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 a po burzliwej jak dalej będziesz prowadził fermentacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A po burzliwej w zależności od warunków na zewnątrz - jak będzie koło 0oC to przeleję na "cichą" i zrobię coś a'la lagerowanie na balkonie, a jak będzie cieplej, to zabutelkuję od razu, a potem wypiję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) W 2016 roku zabutelkowałem około 296 litrów piwa, 60 litrów czeka na zabutelkowanie, 20 dopiero zaczęło fermentować. Były w tym warki udane - Porter Bałtycki, Koźlak, APA (jedna), Robust Porter (chyba, bo jeszcze młody); niezłe - pszenice (razem z WB), belgijskie (BPA, dubble), witbiery, stouty; zaskakujące - Whisky Stout i Projekt Gose (obie warki robiłem z pewną nieśmiałością, a okazały się sukcesami); były też kiepskie - przede wszystkim lekkie lagery (muszę nad nimi popracować), IIPA, APA. Udało się uniknąć większych infekcji, chyba nic nie poszło w kibel. Ogólnie ilościowo nie za dużo - część mocy poszło w serowarstwo - ale jakościowo chyba mimo wszystko coraz lepiej. Edytowane 1 Stycznia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się