Skocz do zawartości

Fe ?


Gość franc

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie czuć było metalem (choć może to był inny smak, który ja określiłem jako metaliczny) gdy do fermentora dałem OXI + wodę, wylałem zawartość ale nie czekałem do wyschnięcia / nie płukałem... i zalałem brzeczką

 

Połapałem się po drugim razie - jak do czystej brzeczki wsypałem OXI - spróbowałem organoleptycznie... ;)

Edytowane przez sugarsweet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobne posmaki może dawać złej jakości chmiel.

Właśnie wylałem Pilsa z jabłonowa, taka totalnie inna żelazistość, na ręce pozostaje zapach słodowy. Więc chyba się świetnie mi trafiło :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie to samo. Może samo piwko nie ma wyczuwalnego żelaznego metalicznego posmaku, ale jak po wypiciu kilku łyków odbije mi się, to wyczuwam posmak zarówno w warce z brewkita jak i w zacieranym Koelschu. Tak właśnie myślę czy to nie od używania piro w zbyt dużym stężeniu do dezynfekcji.

Edytowane przez GBLS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość tomato

piro zostawia posmak a właściwie zapach jajek lub kanalizacji. :ble:

także jak Ci sie odbija jajkiem z kanału to właśnie piro.

podobno po jakimś czasie wietrzeje, z zamkniętej butelki? :|

nie wiem.

Wiem natomiast, że pierwszy i ostatni raz zrobiłem: "nie wymaga płukania"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.