Gość franc Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Co to za infekcja - metaliczny żelazny posmak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zazwyczaj to nie infekcja tylko kontakt piwa z odsłoniętą niezabezpieczoną, czarną stalą, rdzą, niewtrawionymi spoinami po spawaniu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) u mnie czuć było metalem (choć może to był inny smak, który ja określiłem jako metaliczny) gdy do fermentora dałem OXI + wodę, wylałem zawartość ale nie czekałem do wyschnięcia / nie płukałem... i zalałem brzeczką Połapałem się po drugim razie - jak do czystej brzeczki wsypałem OXI - spróbowałem organoleptycznie... Edytowane 2 Maja 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Podobne posmaki może dawać złej jakości chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Podobne posmaki może dawać złej jakości chmiel. Właśnie wylałem Pilsa z jabłonowa, taka totalnie inna żelazistość, na ręce pozostaje zapach słodowy. Więc chyba się świetnie mi trafiło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) U mnie to samo. Może samo piwko nie ma wyczuwalnego żelaznego metalicznego posmaku, ale jak po wypiciu kilku łyków odbije mi się, to wyczuwam posmak zarówno w warce z brewkita jak i w zacieranym Koelschu. Tak właśnie myślę czy to nie od używania piro w zbyt dużym stężeniu do dezynfekcji. Edytowane 7 Maja 2013 przez GBLS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 piro zostawia posmak a właściwie zapach jajek lub kanalizacji. także jak Ci sie odbija jajkiem z kanału to właśnie piro. podobno po jakimś czasie wietrzeje, z zamkniętej butelki? nie wiem. Wiem natomiast, że pierwszy i ostatni raz zrobiłem: "nie wymaga płukania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Nie, to nie piro. To siarkowodór. Edytowane 7 Maja 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Nie, siarkowodoru napewno nie wyczuwam. Może to więc wina wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się