szymin72 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Mam pytanko. Czy środki typu "acze"-popularne chlorowce nadają się do dezynfekcji sprzętu? Jeśli tak to jak przygotować baniak na brzeczkę, butelki i i pozostały sprzęt? Po płukance w w/w środkach, strasznie wali chlorem, boję się że może mieć to wpływ na warkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Nadajo, nadajo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Trzeba pamiętać by używać bezzapachowych wersji wybielaczy. Co do zapachu jest podstawowa zasada, jeśli wypłuczesz wszystko dokładnie kilka razy i jesteś pewny, że wszystko jest dobrze wypłukane to wypłucz jeszcze raz i możesz działać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 czy robimy to w jakimś konkret roztworze czy na"oko"? Sorki za natrętne i dla niektórych może głupie pytanka, ale chcę aby to pierwsze było dobre a nie jakiś kwasior ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Szklanka wybielacz na 30l powinna wystarczyć. Moczyć minimum 20 minut. Najlepiej 1 godzine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) a potem płukanka w wodzie i luftowanko coby zapachu chloru nie było? Edytowane 14 Marca 2009 przez szymin72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 a potem płukanka w wodzie i luftowanko coby zapachu chloru nie było? płukano i jeszcze raz płukanko bez luftowanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 płukano i jeszcze raz płukanko bez luftowanka Źle, dwa razy luftowanko, raz płukanko, luftowanko i dwa razy płukanko bez luftowanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 luftowanko Tak, cokolwiek to znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 luftowanko- od słowa luft czyli powietrze, inaczej wietrzonko czyli wietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) [...]chcę aby to pierwsze było dobre a nie jakiś kwasior ! Kwasiżurka w ten sposób nie uzyskasz. Źle wypłukany chlor to zapach i posmak apteki . Jest jeszcze podobny zapach/smak, jak dla mnie to szpital / dentysta, który można pomylić z powyższym a spowodowany infekcją piwa. Tak więc nie przeginać ani w jedną ani w drugą, bo jak pisał Piwoznawcy to może się skończyć dentystą, oby nie szpitalem... Edytowane 14 Marca 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Podchloryn sodu jest dobry do dezynfekcji, ja używam tylko tego. Początkowo myjąc fermentator rozcieńczałem, teraz biore troche nagąbke od naczyć (oczywiście wszystko w rękawiczkach) i myje, potem dokładne łukanie. Do butelek daje do każdej kilka kropli, potem uzupełnam wodą czekam poł godziny, płucze. Podchlorym traci aktywność przy kantakcie z materią organiczną, także nie ma się co obawiać zapachów w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 dzięki wielkie. Zaś jestem mądrzejszy o trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Kwasiżurka w ten sposób nie uzyskasz. Źle wypłukany chlor to zapach i posmak apteki . Jest jeszcze podobny zapach/smak, jak dla mnie to szpital / dentysta, który można pomylić z powyższym a spowodowany infekcją piwa.Tak więc nie przeginać ani w jedną ani w drugą, bo jak pisał Piwoznawcy to może się skończyć dentystą, oby nie szpitalem... Jako, że chcąc nie chcąc stałem się ekspertem od apteki , to podzielę się swoimi doświadczeniami. Z tym chlorem to nie do końca jest tak, że on taki groźny. Okazało się, że jednak w moim wypadku była to infekcja dzikimi drożdżami, tudzież zmutowanie szczepu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że apteka pojawiła się też w piwach, z których pochodziła gęstwa, po drugie dlatego, że nienaturalnie głęboko odfermentowała piwo (a to charakterystyczne dla zmutowanego/zdziczałego szczepu). Z dentystą jest o tyle niedobra sprawa, że wielu jak dentystę określa goździk czyli też fenol, ale 4 winylogwajakol, który jest bardzo pożądany w weizenach. Dlatego moim zdaniem lepiej pozostać przy opisie tej wady przy określeniu apteczny, kojarzący się z lekami, medykamentami, farmaceutyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Podchloryn sodu jest dobry do dezynfekcji, ja używam tylko tego. Początkowo myjąc fermentator rozcieńczałem, teraz biore troche nagąbke od naczyć (oczywiście wszystko w rękawiczkach) i myje, potem dokładne łukanie. Do butelek daje do każdej kilka kropli, potem uzupełnam wodą czekam poł godziny, płucze. Podchlorym traci aktywność przy kantakcie z materią organiczną, także nie ma się co obawiać zapachów w piwie. Podchloryn sodu to kret? Zapachów jak zapachów, ale czy gardła nie wyżre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 kret to wodorotlenek sodu z dodatkami!! Wodorotlenek sodu to również Chemipro CAUSTIC 100 g dostępny w BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) A co do podchlorynu z wodorotlenkiem sodu to te 2 składniki to ACE, Dosestos i takie inne. Można sobie taki sterylizator zrobić domowym sposobem bawiąc się w elektrolize. 2 kawałki grafitu (takiego do ołówka np.) podłączamy do prądu - i +, elektrody umieszcza się w roztworze soli kuchennej, teoretycznie powinien powstawać wodorotlenek sodu, ale reagując z choren daje podchloryn sodu. Umieszczając elektrody bliżej siebie powstanie więcej podchlorynu, dalej od siebie więcej wodorotlenku. I tak możan kolejną rzecz wykonać w domowym zaciszu, he he. Edytowane 14 Marca 2009 przez kristof1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 To jaka jest nazwa handlowa tego podchlorynu sodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 podhloryn podchloryn2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Zapodałem do mojego zbiorniczka podchloryn sodu. Moczył się kilka godzin, w łazience wali "basenowo". Jednak na dnie przeswitują oznaki czerwonawego kolorku. Nie wiem czy to może być osad czy zbiornik nabrał juz takiego koloru (była w nim zawsze przechowywana woda). Jak myslicie czy to może zaszkodzic mojej warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Zapodałem do mojego zbiorniczka podchloryn sodu. Moczył się kilka godzin, w łazience wali "basenowo". Jednak na dnie przeswitują oznaki czerwonawego kolorku. Nie wiem czy to może być osad czy zbiornik nabrał juz takiego koloru (była w nim zawsze przechowywana woda). Jak myslicie czy to może zaszkodzic mojej warce? W ogóle nie rozumiem, o co Tobie idzie. Może opisz ten zbiorniczek, bo ja nie wiem co tam się mogło czerwone zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jest to zbiornik 30l. z kranikiem . U góry zakrętka z otworem na rurke. Dlatego cięzko dotrzeć do samego dna i ocenić co to jest. Jak wkładam szczotkę przez ten otwór i próbuję wyczyścić to nic nie schodzi. Wygląda na to że baniak nabrał takiego koloru od wody, która była w nim przechowywana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 a co będziesz robił z tym zbiornikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) chce mu zapodać brewkita do fermentacji! - rzecz jasna. Edytowane 16 Marca 2009 przez szymin72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jednak na dnie przeswitują oznaki czerwonawego kolorku. Nie wiem czy to może być osad czy zbiornik nabrał juz takiego koloru (była w nim zawsze przechowywana woda). Albo się nazbierał w nim tlenek żelaza z rur wodociągowych albo z metalowego kranika (nie wiem jaki masz).Podchloryn to ładnie wypłukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się