Tom Kos Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Nie uważacie że jedna saszetka sucharków do dolniaków z waszych zestawów to nieco za mało. Nawet na opakowaniu jest napisane, aby przy zadawaniu do brzeczki w 10C dać dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 A nie można dokupić drugiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 po co komu zestaw, do ktorego trzeba cos dokupowac? Nie każdy wie, że druga się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dołączą drugą paczkę to będzie marudzenie po co druga jak 1 wystarczy bo można starter zrobić albo nie zadawać w 9C tylko w 18. Mam wrażenie że szukasz dziury w całym.... anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam wrażenie że szukasz dziury w całym.... może nie dziury, ale alibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 po co komu zestaw, do ktorego trzeba cos dokupowac? Bo piwo to rzemiosło a nie matematyka. Jakiego byś zestawu nie wymyślił i tak się znajdzie, ktoś kto zrobi coś źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam wrażenie że szukasz dziury w całym.... może nie dziury, ale alibi Ja wiem czy alibi. Skoro zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem, a mimo to fermentacja przebiega nie do końca poprawnie....no ale niech będzie. Moja wina. Czepiam się, a producent zaleca dwie saszetki drożdży bo jest pazerny na zyski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dołączą drugą paczkę to będzie marudzenie po co druga jak 1 wystarczy bo można starter zrobić albo nie zadawać w 9C tylko w 18. Mam wrażenie że szukasz dziury w całym.... Masz rację, dodam, że jeśli ktoś nie ma warunków oraz umiejętności do przeprowadzenia dolnej fermentacji to niech takiego zestawu nie kupuje ale wybierze np grand lub inne górnej fermentacji. ps mam dopiero 2 dolną fermentację (kukuryźnika3) , warunki kiepskie, pudło z lodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem Przepis to może być na sernik. Jeszcze raz ci powtórzę, piwo, wino, destylaty to rzemiosło. Tu nie ma przepisów, tylko doświadczenie pozwala zrobić coś wyjątkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Przepis to może być na sernik. Jeszcze raz ci powtórzę, piwo, wino, destylaty to rzemiosło. Tu nie ma przepisów, tylko doświadczenie pozwala zrobić coś wyjątkowego. Ale offtopujesz, spłycając przy okazji i stawiając śmiałe tezy. Na sernik może być przepis, a na piwo receptura. Jeden szuka w kuchni albo warzeniu artyzmu, inny rzemiosła, a jeszcze innemu wystarczy odtwórcze podejście do sprawy, na bazie sprawdzonych przepisów i receptur, bo po prostu chce się napić dobrego piwa, nie zaglądając zbyt głęboko pod maskę. W żadnej z dróg nie ma nic złego i żadnej nie należy deprymować. Z doświadczeniem nikt się nie rodzi, je się zdobywa, m.in. na sprawdzonych recepturach (przepisach ). Nie zdarzyło Ci się przeglądać zapisków innych piwowarów? Bo piwo to rzemiosło a nie matematyka. Matematyka jest wszędzie kolego . Edytowane 19 Grudnia 2014 przez santa Tom Kos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jak widać nawet najlepszy matematyk z najlepszego przepisu nie zrobi dobrego piwa. Rzeczywiście offtop się robi i ktoś mógłby to pousuwać. Trochę to też bez sensu obwiniać sklep, że nie dał idealnego przepisu dla początkujących na 400 stron typu kunze i podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 W ktorym miejscu obwiniam sklep? Zapytalem tylko czy nie byloby lepiej zorganizowac zestaw tak. Aby ktos malo doswiadczony jak ja, rowniez mial szanse uwarzyc poprawne piwo. Bez koniecznosci wczytywania sie w literaturę, a opierajac się jedynie na tym co znajdzie w zestawie. Jak juz wspomnial jeden z poprzednikow nie kazdy musi byc wirtuozem piwowarstwa, znac chemiczny sklad chmielu i ilosc komórek drozdzowych na litr brzeczki. . Nigdy nie warzylem dolniaka. Wiec wybralem zestaw aby na nim potrenować. Nastepnym razem zrobie starter albo wezmę dwie saszetki. Nie każdy jednak ma wiedze sprzet i zaplecze do takich działań. Stąd moja sugestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Aby ktos malo doswiadczony jak ja, rowniez mial szanse uwarzyc poprawne piwo. Bez koniecznosci wczytywania sie w literaturę, a opierajac się jedynie na tym co znajdzie w zestawie To jest nierealne. Sam zaczynałem od lagerów i od zacierania. I nie skupiałem się na przepisie a na technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Już miałem odpisać, że zaczynałem od zestawów i było ok, gdy doznałem olśnienia . Gdybym naprawdę byl totalnym laikiem. Zrobiłbym jak nakazuje przepis. Po czym olał czy fermentuje prawidłowo czy nie. Bo bym o tym nie wiedział. Za kilka tygodni wypiłbym własne piwo. Które i tak byłoby lepsze od wszystkiego ze sklepu i popadł w zachwyt . A że już coś tam wiem, to zacząłem za bardzo kombinować. No i takie mamy efekty. Jakkolwiek cel edukacyjny został osiągnięty. Wybaczcie wszyscy za zawracanie głowy. P.S Poprawiłem literki:) Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) TomKos, na piewszy dolny raz skombinuj od Kogoś gęstwę na dolną fermentację. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Temat na temat sklepu, więc i ja się wypowiem. Po paru zamówieniach jestem mile zaskoczony tempem realizacji. Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Kilka nowości pojawiło się ostatnio w sklepie: - płatki żytnie - nowy numer PIWOWARa - nowe szczepy drożdży Fermentum Mobile - FM20 Białe Walonki, FM12 W szkocką kratkę, FM40 Pszeniczny Łan, FM52 Amerykański Sen - nowe odmiany chmielu z USA i Nowej Zelandii - Pacific Jade, Waimea, Rakau, Wakatu, Equinox - kapsle w kolorze żółtym i srebrnym Powróciły do oferty kapslownice Grifo Heavy Duty i kilka innych drobiazgów... Zapraszamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Całkiem niedawno złożyłem pierwsze zamówienie w Homebrewing, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Realizacja bardzo szybka, surowce dobrej jakości, świeże drożdże mimo że na stronie była dużo wcześniejsza data produkcji. Brawo! I rozmowa w sprawie merytorycznej super! Dziękuję i pewnie jeszcze wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Uprzejmie informujemy, że w dniach 15-19 kwietnia 2015 roku sklep będzie nieczynny. Wszystkie zamówienia złożone do niedzieli 12.04.2015 zostaną wysłane najpóźniej w środę 15.04.2015. Zamówienia złożone po 12.04.2015 będą realizowane sukcesywnie począwszy od 22.04.2015. Za wszelkie utrudnienia przepraszamy i zachęcamy do wcześniejszego składania zamówień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Trochę nowości w sklepie pojawiło się w ostatnim czasie: - ekstrakty Profimatora powróciły do oferty, pojawiły się też nowe ekstrakty bezglutenowe - zestawy surowców na bazie ekstraktów - do wyboru do koloru, sporo klasycznych jak i nowofalowych piw, dużo amerykanskiego chmielu... - dwa zestawy surowców na bazie zwycięskich receptur z Warszawskiego Konkursu Piw Domowych - Saison i Oktoberfest - nowe brewkity OS Brew - koncentraty owocowe Profimator, do sporządzania nalewek, likierów, koktajli - coś dla wielbicieli mocniejszych trunków: drożdże 1410 oraz produkty z linii Black Mamba - drożdże, środek klarujący i węgiel aktywny Zapraszam też na blog - znajdziecie tam m.in. opracowanie dotyczące Witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Co się stało z tym sklepem? Nowa strona jest bardzo zniechęcająca. Nie rozumiem zupełnie tego ruchu. Rzecz gustu, ale mnie także o wiele bardziej podobał się poprzedni wygląd sklepu. Był dużo bardziej czytelny. Swoją drogą, w tym wątku też od dawna cisza. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Drogo na przykładzie kapslownicy Greta chyba obok HomeBeer najdrożej ze wszystkich sklepów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Co się stało z tym sklepem? Nowa strona jest bardzo zniechęcająca. Nie rozumiem zupełnie tego ruchu. Rzecz gustu, ale mnie także o wiele bardziej podobał się poprzedni wygląd sklepu. Był dużo bardziej czytelny. Swoją drogą, w tym wątku też od dawna cisza. Jest 'cisza' bo zakupy są dobrze realizowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jest 'cisza' bo zakupy są dobrze realizowane W to nie wątpię i nigdy nie wątpiłem, z resztą sam tam kupiłem rzeczy na sumę czterocyfrową. Nie o ten rodzaj ciszy mi chodziło. Dori dawno tu nie zaglądała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Drogo na przykładzie kapslownicy Greta chyba obok HomeBeer najdrożej ze wszystkich sklepów za to słody jedne z tańszych. Każdy sklep ma swoją strategię marketingową. A dzięki sporej ich ilości my możemy sobie w nich przebierać. I tak coraz więcej kupujemy sobie w chinach i na własną rękę Mnie za to boli beznadziejna responsywność sklepu. Straszne to jest, żeby zobaczyć produkty muszę pooglądać sobie wielki koszyk i breadcrumbs , potem długaśne i przeskalowane menu a potem nawet newsletter, cennik i kontakt, potem jeszcze filtry, ale je już strawię. Żyjemy jednak w czasach, gdzie na prawdę warto inwestować w tą responsywność, nawet jeśli jeszcze nikt nie robi zakupów u Was przez telefon/tablet to prędzej czy później zaczną. Taki mój mały manifest. Dodam, że używam telefonu z ekranem 5.5" , nawet sobie nie wyobrażam jak wygląda to na mniejszych telefonach. Ogólnie sklep jest świetny, kontakt szybki, miły i pomocy a dla mnie ideał, bo blisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi