karczmarz Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 A kiedy można się spodziewać dostawy belgijskich słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 A kiedy można się spodziewać dostawy belgijskich słodów? Belgijskie słody są cały czas dostępne, ale tylko w małych opakowaniach. Niestety ze względu na pewne problemy kadrowe musieliśmy wprowadzić ograniczenia asortymentowe. Drożdże US-05 są już dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Czaiłem się na kilka zestawów surowców i .. zniknęły Jest szansa (jeśli tak to kiedy), że wrócą m.in. BPA, Scottish Heavy, Porter Bałtycki, Bitter, Irish Red ? na moje nieszczęście zniknęły akurat te które wypatrzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Czaiłem się na kilka zestawów surowców i .. zniknęły Jest szansa (jeśli tak to kiedy), że wrócą m.in. BPA, Scottish Heavy, Porter Bałtycki, Bitter, Irish Red ? na moje nieszczęście zniknęły akurat te które wypatrzyłem Jeśli bardzo nie zależy Ci na czasie realizacji (początek przyszłego tygodnia wysyłka), to odblokuję abyś mógł złożyć zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Aż tak bardzo mi nie zależy, dzisiaj warzyłem Jak będą odblokowane np. w niedzielę to wtedy zamówię, nie ma problemu. Chciałem tylko wiedzieć czy będą czy mam kompletować samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Przed nowymi zbiorami wietrzymy lodówki z chmielem! Wybrane granulaty (Sybilla, Mount Hood, Nugget, Herkules) w cenach obniżonych o 10%. Zachęcamy też do zakupu drożdży Mauribrew Weiss i Mauribrew Lager w cenach obniżonych o 15% oraz do zakupu drożdży winiarskich w symbolicznych cenach http://www.homebrewing.pl/specials.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Kolejny udany, szybki zakup w HB. Zamówienie złożone w sobotę a we wtorek kurier z paczką. Tak trzymać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberian Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Zakupiłem w HB zestaw do warzenia i 2 ekstrakty. Całe zamówienie naprawdę szybko zostało zrealizowane...jedynym minusem jest to, że ekstrakty były uszkodzone i płyn z nich wyciekał (na samej paczce nie było widać uszkodzeń). Spisałem protokół szkody z kurierem i teraz czekam na reklamację... Każdy sklep ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji więc zamówiłem jeszcze raz ekstrakty.... tym razem znowu puszki poobijane, powgniatane i dziw bierze, że nic nie wycieka... a paczka jest cała. Osoba pracująca w sanepidzie jak zobaczyła te puszki stwierdziła, że to są odrzuty i w sprzedaży nigdy nie powinny się znaleźć jako, że wtedy niepożądane związki przechodzą do żywności (a rozumiem, że tak traktujemy ekstrakty). Nie wiem co z tymi puszkami robili na magazynie...grali w piłkę czy może rzucali ale prawdopodobieństwo, że kurier dwa razy uszkodził paczkę w tym samym miejscu jest znikome.... Ogólnie obiema sytuacjami jestem mocno zniesmaczony i prawdopodobnie to były moje ostatnie zakupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja zamówiłem w piątek dla koleżanki zestaw Jasne Ale na bazie ekstraktów. Paczka doszła wczoraj. Dziś z ciekawości zajrzałem do środka. Ekstrakty są w idealnym stanie, cała reszta też, więc mogłeś mieć po prostu pecha. Tak szybko bym ich nie skreślał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 @boberian A czy paczka była uszkodzona czy tylko pojemniki z ekstraktem? Robiłem dwa zamówienia w HB (co prawda z ziarnem więc nie bardzo miało się co obijać) i obydwa były bardzo dobrze zapakowane - kilka kartonów 'związanych' razem folią. Może to jest problem z kurierem w Twojej okolicy? Kurierzy niestety niezbyt dbają o przesyłki. Nie raz przy mnie kurierowi się pół paki przewróciło Nie mam żadnego interesu w obronie HB, ale takie zaniedbanie ze strony szanującego się sklepu wydaje się mało prawdopodobne, natomiast ze strony kuriera już bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 A ja zamawiałem na samym początku puchy z ekstraktem w różnych miejscach i wszędzie miałem pokrzywione. To chyba zależy od dystrybutora a nie samego sklepu. A to był wgniot nie pozwalający normalnie otwierać otwieraczem, a to była walnięta w boczną ściankę że wklęśnięcie było... nie miałem nigdy ideału takiego jak na fotkach (czy to coopers czy inny brewkit...) Także luz... tutaj wcale nie musi być wina samego ostatniego ogniwa czyli sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kolezanka z Sanepidu niech lepiej poszuka karaluchow w knajpach prowadzonych przez lokalne grupy przestepcze. Albo niech zbada wedliny w lokalnym hipermarkecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Jesli mógłbym coś zasugerować. Brakuje mi w zestawach surowców odniesienia do instrukcji ważenia. Nie jest to dużo roboty a zdecydowanie ułatwiłoby zakupowanie mniej zaawansowanym klientom. (z tytułu ograniczeń technologicznych i finansowych mam problem np z fermentacją w temperaturach rzędu 10°C dlatego unikam takich zestawów) ps. Czy mi się wydaje czy w ostatnich dniach ubyło z oferty kilka rodzajów zestawów?? Pozdrawiam Edytowane 3 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Jest napisane jakiego rodzaju fermentacji jest piwo. Na dole w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 uważam ta informacje za dalece niewystarczającą.. gdyby nie sprawiało mi to problemu nie zawracałbym gitary To taka sugesta by ułatwić życie klientom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 uważam ta informacje za dalece niewystarczającą.. gdyby nie sprawiało mi to problemu nie zawracałbym gitary To taka sugesta by ułatwić życie klientom. Ale jakiej informacji Ty jeszcze oczekujesz? Jeśli masz informację na temat rodzaju fermentacji (górna/dolna), to masz w zasadzie wszystko. Na tej podstawie dobierasz drożdże, które mają określone zakresy temperatur, w których optymalnie pracują. To wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) nie rozumiem oburzenia.Tak jak napisałem . Brakuje mi w zestawach surowców odniesienia do instrukcji ważenia. Sam prowadzę działalność i boleśnie przekonałem się o wszechogarniającym lenistwie i ignorancji klientów. Nie każdy wie (np Ja nie wiem co za pare chwil skoryguje dzięki wam) z czym sie wiąże górna i dolna fermentacja a nawet wtedy pewne różnice są. To co proponuję to raptem 20 minut roboty poskanować instrukcje ważenia załączane do zestawów i dołączyc hiperłącze do opisów produktu tak jak robi to BA (z mniejszą lub wiekszą skutecznoscią) . Najlepszym przykładem tego ze to pomaga było moje pierwsze zamówienie własnie w tym sklepie a nie HB bo wydał mi się tamten bardziej przejrzysty i przyjazny a dzieki instrukcjom orientowałem się co mam dokupić co jestem w stanie uwarzyć itd. To o czym mówię to uśmiech w stronę amatorów którym niewątpliwie jestem. I z pozycji amatora w dobrej wierze podpowiadam czego mi tutaj brakuje . Ps Informacyjnie cytat z wiki. Proces fermentacji górnej przebiega w temperaturze 16-24 °C. I tyle co do temperatur górnej fermentacji co jak dla mnie jest troche lakoniczną informacją tymbardziej że to się różni dla np Real Ale (22°C) a Pilsnera (18°C) . (oczywiście przy okazji tej rozmowy douczę się na ten temat ale chcę przedstawić argumentację za moim pomysłem ) Edytowane 3 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Instrukcja ważenia jest zawsze taka sama Biorę produkt, kładę na wagę i sprawdzam ile waży Sory nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 I tyle co do temperatur górnej fermentacji co jak dla mnie jest troche lakoniczną informacją tymbardziej że to się różni dla np Real Ale (22°C) a Pilsnera (18°C) . Akurat pilzner to dolna fermentacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) łaaa ale wstyd.. faktycznie ;P.. Dajmy na to Hefe weisen 18 °C Edytowane 3 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 nie rozumiem oburzenia.Tak jak napisałem . Brakuje mi w zestawach surowców odniesienia do instrukcji ważenia. Sam prowadzę działalność i boleśnie przekonałem się o wszechogarniającym lenistwie i ignorancji klientów. Nie każdy wie (np Ja nie wiem co za pare chwil skoryguje dzięki wam) z czym sie wiąże górna i dolna fermentacja a nawet wtedy pewne różnice są. To co proponuję to raptem 20 minut roboty poskanować instrukcje ważenia załączane do zestawów i dołączyc hiperłącze do opisów produktu tak jak robi to BA (z mniejszą lub wiekszą skutecznoscią) . Najlepszym przykładem tego ze to pomaga było moje pierwsze zamówienie własnie w tym sklepie a nie HB bo wydał mi się tamten bardziej przejrzysty i przyjazny a dzieki instrukcjom orientowałem się co mam dokupić co jestem w stanie uwarzyć itd. To o czym mówię to uśmiech w stronę amatorów którym niewątpliwie jestem. I z pozycji amatora w dobrej wierze podpowiadam czego mi tutaj brakuje . Ps Informacyjnie cytat z wiki. Proces fermentacji górnej przebiega w temperaturze 16-24 °C. I tyle co do temperatur górnej fermentacji co jak dla mnie jest troche lakoniczną informacją tymbardziej że to się różni dla np Real Ale (22°C) a Pilsnera (18°C) . (oczywiście przy okazji tej rozmowy douczę się na ten temat ale chcę przedstawić argumentację za moim pomysłem ) Skoro już dotarłeś do wiki to posiedź tam dłużej, bo Twoje zachowanie wygląda właśnie jak ta ignorancja i lenistwo, o które posądzasz swoich klientów Odpowiedź na Twoje wątpliwości znajdziesz tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Zachęcam do szczegółowego zapoznania się z całym działem "Wiki". ps. Pilsner w 18st to nie jest najlepszy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) O wiele więcej na temat samej fermentacji masz tutaj http://www.wiki.piwo...ntacja_brzeczki lub np. w FAQ Browamatora, poza tym w masie wątków na forum. Instrukcje do piw HB są punktowe, typu zrób to, potem tamto. Zawierają raczej wyznaczniki etapów procesu, niż elaboraty teoretyczne . Nie dowiesz się z nich cyt. "z czym sie wiąże górna i dolna fermentacja". Jak bardzo Ci na nich zależy, to możesz poprosić o nie bezpośrednio Pana Janusza, mi zawsze podsyła lub dokłada do paczki te, o które poprosiłem. Edytowane 3 Października 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Szczerze mówiąc zadziwia mnie jak można wydać kilkaset zł na rozpoczęcie warzenia nie mając absolutnie żadnych podstaw. No bo rozróżnienie górnej i dolnej fermentacji to chyba pierwsza i podstawowa sprawa jak ktoś się zaczyna interesować piwem. IMO jeśli już zamieszczać takie informacje to raczej w zakładce "Wsparcie piwowarskie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Prowadzac sklep musialem zrezygnowac z takiego sposobu myslenia a uwiezcie mi nie bylo mi latwo . Klient z natury jest durny i roszczeniowy (ja zapewne tez ) Moje uwagi sa inspirowane niczym poza zyczliwoscia i dobra wola starajac sie wskazac potrzebe klienta.. ciekawe ze besztaja mnie ludzie glownie z wynikiem 75 warek plus ktorzy w pamieci obliczaja wydajnosc i cukry do refermentacji ktorych problem ten raczej nie dotyczy ;p Edytowane 3 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Zależy jaki sklep prowadziłeś. My tu mówimy o tematyce specjalistycznej (czy też jak kto woli hobbystycznej), więc wątpię aby zakupy w HB robili klienci cyt. durni i rozczeniowi, a jeśli już, to jest ich mały odsetek. Raczej większość klientów wie po co tam zagląda. Przecież nikt się nie będzie uczył robić piwa z instrukcji sklepowej. Wrzuciłem przykładowy plik, jak widzisz nie ma tam zbyt wiele informacji, raczej ogólniki. Wydaje mi się, że Twoje argumenty nie są trafione (aczkolwiek to tylko moje zdanie). Poza tym nikt Cię nie beszta, podobnie jak Ty, ludzie mają swoje zdanie . HomeBrewing_slody_BROWN_ALE.pdf Edytowane 3 Października 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się