kolomar Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 W weekend po raz pierwszy w karierze warzyłem piwo w stylu Witbier. Ze względu, że z tym stylem nie jestem "na Ty", bo dopiero go poznałem, to warka będzie się nazywała Pan Witold Receptura wzorowana na zestawie z CP. Piwo z tego zestawu degustowałem dzięki uprzejmości Marleny i Rafała. Było super Warka #83- Pan Witold (Witbier) skład: słód pilzneński- 2,2 kg. pszenica niesłodowana- 2,0 kg płatki owsiane - 0,4 kg. caramunich II- 2 garście Lubelski, granulat- 25g zacieranie: Do 7 l. zimnej wody wrzuciłem pszenicę, podgrzałem do 80°C - 20 min Dodałem 7 l. wody o temp. ok 55-60 °C, wrzuciłem słody i płatki i ustaliłem temp na 62 °C- 90 min. podgrzanie do 72 °C- 20 min podgrzanie do 77 °C- 10 min i filtracja filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Lubelski - od początku gotowania Drożdże 3944 Belgian Witbier, gęstwa od Marleny i Rafała, dzięki. Wyszło prawie 22L. Blg 10. Wydajność kiepska. Moża za grubo ześrutowałem, obawiałem się trochę filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Wydajność kiepska. Moża za grubo ześrutowałem, obawiałem się trochę filtracji. Też zauważyłem u siebie sporo gorszą wydajność przy witbier niż przy innych stylach. Może to kwestia dużego udziału dodatków niesłodowanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 No ciekawe... Dla porównania planuje zrobić jeszcze Witka wg. receptury bez pszenicy, tylko z płatkami. Zobaczymy jak wypadnie porównanie smakowe i pod względem wydajności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Parę dni temu zabutelkowałem Warkę nr 79- Igriskoje (koźlak) do 21 l. dałem 75 g. cukru Przelałem również Warkę #81- Królowa śniegu (Rauchbier) na cichą. Niestety smak wędzonki mało wyczuwalny (słód wędzony miał ponad rok ale był przechowywany w fabrycznie zamkniętym worku). A wczoraj, na rozruszanie drożdżaków White Labs WLP 380 Hefeweizen IV: Warka #84 Hilfe Weizen (pszeniczka) skład: słód pszeniczny- 2,4 kg. słód pilzneński- 1,7 kg słód carahell - 0,3 kg. Lubelski, granulat- 25g zacieranie: 42 °C- 25 min. 55 °C- 5 min. 62 °C- 30 min. 72 °C- 30 min. podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Lubelski - od początku gotowania Drozdże White Labs WLP 380 Hefeweizen IV wlane bezpośrednio, bez startera, mam nadzieję, że jak wrócę z pracy to już ruszą, bo rano jeszcze oznak fermentacji nie było. Wyszło 22 l. blg nie zmierzyłem Wczoraj również odwiedził mnie nowy piwowar sn_phoenix (Pozdrawiam ). Obceniliśmy jego pierwsze piwko z brewkita. Jak na pierwszy raz, wyszło ok. Przez ponad 3 godzinki gadaliśmy głównie o piwie, zaprezentowałem parę piwek z róznych stylów a przy okazji warzyłem pszeniczniaka. Zaprezentowałem sprzęt niezbędny do warzenia z zacieraniem, poruszyliśmy równiez temat dezynfekcji. Było fajnie, czas nam zleciał szybko Mam nadzieję, że zachęciłem kolegę do naszego hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Warka #80- Crown Of Thorns (Pils)- zabutelkowana- do 26 l. dałem 95 g. cukru Warka #83- Pan Witold (Witbier)- zabutelkowana (bez cichej)- do 23l. dałem 145 g. cukru Eksperymentalnie odwróciłem butelki do góry nogami w skrzynkach. Ponoć przyspiesza to nagazowanie piwa co ma związek z tym, że drożdże zalegają w wąskiej szyjce i robi się swego rodzaju wulkan, gdyż drożdżaki wypychają powstające bąbelki z większą siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem Warkę #84 Hilfe Weizen (pszeniczka). Do 22 l. wlałem 0,6 przegotowanej wody w której rozpuściłem ok. 150 g. cukru. Blg. zeszło do 3. W smaku zielone piwo bardzo fajne, ale niezbyt treściwe, nie zmierzyłem blg po warzeniu, ale obstawiam, że było nie więcej niż 11. Spoko. Zrobie jeszcze jedną warkę jasną na tych drożdżach, postaram się wstrzelić w 12,5 blg. Testowałem w tej warce drożdże White Labs WLP 380 Hefeweizen IV i powiem, że jestem zadowolony, póki co. Rezultaty testu w skrócie: banany- są gwoździki- są mętne- jest piana do końca fermentacji pozostająca na powierzchni- jest Mam zamiar w takim razie uwarzyć na tych drożdżach jeszcze jedną jasną pszenicę, jedną ciemną i jednego weizenbocka. PS. Pan Witold już ładnie się nagazował, pewnie ma to związek z odwróceniem butelek o którym pisałem 01.04 Dziś wynoszę go do piwnicy. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Tydzień temu popełniłem kolejnego weizena. Lekka tylko modyfikacja, bo ten pierwszy z tego sezonu mi bardzo smakuje. Warka #85 nazwana z kronikarskiego obowiązku Koszałek Opałek (pszeniczka) (25 l.) skład: słód pszeniczny- 3,0 kg. słód pilzneński- 2,0 kg słód carapils - 0,35 kg. Lubelski, granulat- 28g zacieranie: 42 °C- 25 min. 55 °C- 5 min. 62 °C- 30 min. 72 °C- 40 min. podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Lubelski - od początku gotowania zadane gęstwą White Labs WLP 380 Hefeweizen IV. Wyszło ok. 25 l. blg 12 i trochę Dzisiaj natomiast butelkowanie: Warka #81- Królowa śniegu (Rauchbier)- do 22,5 l. dałem 85 g. cukru Warka #82- Hotel California (California Common Beer)- do 26 l. dałem 160 g. cukru Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 No to ja popełnie weizena według twojej receptury,zobacze jak smakuje na wys 600mnp. i górskiej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 zibi kiedy warzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 No to ja popełnie weizena według twojej receptury,zobacze jak smakuje na wys 600mnp. i górskiej wodzie. Będzie Pan zadowoloooony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Warka #86- Czarny Alibaba (Dunkelweizen) skład: słód pszeniczny munich- 3,0 kg. słód monachijski- 1,4 kg (tyle miałem) słód pilzneński - 0,6 kg. słód karmelowy jasny- 0,3 kg. słód karmelowy ciemny- 0,1 kg. (albo 0,15 kg ) Lubelski, granulat- 28g zacieranie: 42 °C- 25 min. 55 °C- 5 min. 62 °C- 30 min. 72 °C- 45 min. podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Lubelski - 18 g. od początku gotowania Lubelski- 10 g. po 30 min. gotowania zadane gęstwą White Labs WLP 380 Hefeweizen IV. Wyszło ok. 25 l. blg 13,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Warka #87- American Dream (American Wheat) skład: słód pszeniczny - 2,5 kg. słód pale ale- 2,25 kg. słód amber (ok. 60 EBC)- 0,25 kg. słód zakwaszający- 0,05 kg. Perle, granulat- 30g (AK 8,2%) Lubelski- 6,5g zacieranie: w ok. 19l. wody 67-68 °C- 90 min. podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Perle - 20 g. od początku gotowania Perle- 10 g po 30 min. Lubelski- 6,5 g. po wyłączeniu gazu zadane gęstwą White Labs WLP 320 American Hefe Ale. Wyszło ok 24l. blg 12,5. Po 10 dniach powędruje do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dziś zabutelkowałem warkę #86 po 10 dniach fermentacji burzliwej. Blg zeszło do 3,5, w smaku bardzo fajne. Na 25 l. dałem 155 g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Wczoraj w dniu finału Ligi Mistrzów uwarzyłem kolejne piwo: Po przeczytaniu kilku niepochlebnych opinii na temat drożdży Wyeast California Lager 2112, na browar.biz, myślałem, że dysponując gęstwą od Marleny i Rafała po prostu użyję ją jeden raz, żeby wyrobić sobie opinię i tyle. Okazało się jednak, że "Hotel California" na tych drożdżach jest moim ulubionym piwem w ostatnim czasie, postanowiłem więc poczynić jeszcze jedno piwo na tych drożdżach. Gęstwa w lodówce czekała ponad miesiąc, ale pachniała ładnie, mam więc nadzieję, że wszystko będzie ok. Warka #88- F.C Internazionale (Imperial California Common Beer ) skład: słód pilzneński- 5,6 kg. słód karmelowy jasny- 0,25 kg. słód karmelowy ciemny- 0,15 kg. chmiel Northen Brewer 10% ak,. granulat- 55g. zacieranie: 62°C- 30 min 72°C- 45 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Northen Brewer 23 g. - 60 min druga porcja 32 g. - na ostatnie 5 min. gotowania Zadane gęstwą California Lager 2112 w temp ok. 20 °C. Fermentuje w pomieszczeniu gdzie jest ok 16°C. Wyszło 24l. Blg 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Warka #87- American Dream zabutelkowana. Na prawie 24 l. dałem 150 g. cukru. W smaku zielone piwo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Myślałem, że jak pszenica bez goździków i bananów, to nie może być bardzo dobra. Jednak jest to po prostu inne piwo niż niemieckie pszeniczne, ale najważniejsze, że smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Długi weekend, czas uzupełniania zapasów Warka #89- Mundialeiro (bezstylowiec) skład: słód pilzneński- 4,5 kg. słód caramunich II- 0,3 kg. słód zakwaszający- 0,12 kg. chmiel Perle ok. 8% ak,. granulat- 50g. zacieranie: 62°C- 30 min 72°C- 45 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Perle 23 g. - 60 min druga porcja 17 g. - na ostatnie 10 min. gotowania Zadane gęstwą California Lager 2112 w temp ok. 18 °C. Fermentuje w pomieszczeniu gdzie jest ok 16°C. Wyszło 24l. Blg nie zmierzone. Warka #90- Bulgotnik złośliwy (Pale Ale) Lekkie Pale Ale na rozruszanie drożdży WLP041 Pacific Ale skład: słód pale ale- 4,0 kg. słód caraamber- 0,15 kg. słód Castle Crystal (120)- 0,1 kg. słód pszeniczny- 0,15 kg. chmiel Challenger. granulat- 30g. chmiel East Kent Goldings- 30 g. zacieranie: 67-68°C- 75 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Challenger 30 g. - 60 min EKG 30 g. - na ostatnie 10 min. gotowania Zadane gęstwą ze startera w temp ok. 20 °C. Wyszło 24l. Blg 11. W międzyczasie zlałem warkę #88- F.C Internazionale na cichą. Smak bardzo chmielowy, ale taki miał być Edytowane 6 Czerwca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Wczoraj wykonałem podejście do milda. Warka #91- 4 8 15 16 23 42 (czyli numery lotka, które padną w następnym losowaniu ) (Mild) skład: słód pale ale- 3,2 kg. słód Special B- 0,15 kg. słód Castle Crystal (120)- 0,15 kg. słód Coffee light (250)- 0,15 kg. chmiel Challenger. granulat- 15 g. chmiel East Kent Goldings- 15 g. zacieranie: 67-68°C- 75 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Challenger 15 g. - 60 min EKG 15 g. - na ostatnie 10 min. gotowania Zadane pianą zebraną z ostro fermentującego Bulgotnika Złośliwego w temp ok. 20 °C. Wyszło 24l. Blg 9,5. Dodatkowo umyłem ok. 80 flaszeczek i mam już ok. 160 butelek przygotowanych do dezynfekcji i późniejszego rozlewu. Będzie na 4 warki. Akurat tyle mi fermentuje. (W międzyczasie coś się jeszcze wypije, bo warki są jednak większe niż 20 l. i będzie git) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Wczoraj uzupełniłem piwniczkę o 100 pełnych butelek Warka #90- Bulgotnik złośliwy (Pale Ale)- zabutelkowana. Do 24l. dałem 140 g. cukru Warka #91- 4 8 15 16 23 42 (Mild)- zabutelkowana. Do 24l. dałem 143 g. cukru (miało być 140 g.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Wczoraj wspólnie z Marleną i Rafałem z zaprzyjaźnionego browaru domowego uwarzyliśmy Grodzisza (była to warka nr 92 dla mnie). Notatki prowadziła Marlena więc ja zapiszę to co pamiętam Ogólnie była jazda bez trzymanki zasyp (na ok. 30 l.): słód pszeniczny (wędzony/dymiony)- 2,3 kg. słód pszeniczny- 0,2 kg. (na pianę ) słód wędzony Warminster- 1,0 kg. słód wędzony Weyerman- 0,5 kg. (prawie dwuletni) zacieranie: 36 °C- 30 min. dolanie trochę gorącej wody + podgrzewanie 62 °C- (nie wiem chyba znowu) 20 min. 72 °C- (też bez zbytniej pewności) 30 min. podgrzanie do 76 °C i filtracja oraz wysładzanie 15 l. wody o temp. ok 75 °C filtracja poszła bardzo sprawnie chmielenie 75 min: mix Marynka (20 g.) oraz Lubelski (15 g)- 60 min. Lubelski 15 g- 15 min. Moja część zadana gęstwą California Lager 2112, Marleny i Rafała WLP Pacyfic Ale, bo takimi drożdżami dysponowaliśmy Jak wyjdzie dobre, to pojedzie na konkurs. Marlena i Rafał, dzięki za wspólne spotkanie, rozmowy, degustacje, dzięki za udostępnienie słodu pszenicznego wędzonego. Mam nadzieje, że piwo wyjdzie zacne, chociaż na pewno będzie nie do powtórzenia. PS. Ze względu na wczorajszy konkurs w Żywcu, moja warka otrzymała nazwę Grodzisz Żywiecki Edytowane 20 Czerwca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Warka #93- Arrivederci Italia (pszeniczka) skład: słód pszeniczny- 2,5 kg. słód pilzneński 1,9 kg. słód carapils - 0,3 kg. + dwie garstki zakwaszającego Lubelski, granulat- 22 g. zacieranie: 55 °C- 10 min 62 °C- 25 min. 72 °C- 50 min filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Lubelski - od początku gotowania Drożdże Wyeast 3068 z nowej saszetki Wyszło ok. 24L. Blg 11,5. W sobotę najprawdopodobniej kolejna pszeniczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Warka #94- Chiquita (pszeniczka) skład: słód pszeniczny- 2,4 kg. słód pilzneński 1,8 kg. słód carahell - 0,25 kg. Lubelski, granulat- 22 g. zacieranie: 43 °C- 25 min (dość wolne podgrzewanie do 62 °C) 62 °C- 40 min. (w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72 °C- 10 min, później gotowanie 15 min) 72 °C- 30 min filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Lubelski - od początku gotowania Drożdże Wyeast 3068 w postaci piany z poprzedniej pszeniczki. Wyszło ok. 23L. Blg 11,5. Nie wiem, czy to przez grubsze śrutowanie, czy przez coś innego, ale nie zauważyłem u mnie wzrostu wydajności przy zastosowaniu dekokcji... (przynajmniej przy pszeniczniakach) Edytowane 28 Czerwca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka #93- Arrivederci Italia zabutelkowana. Na ok. 20 l. dałem 140 g. cukru + 5 l. do osobnej butli z ok. 28 g. cukru. Warka #94- Chiquita również zabutelkowana. Na ok. 22 l. dałem 160 g. cukru. W smaku bardzo fajne i co najważniejsze niczego nie załapały. Piana wychodziła z fermentorów równo przy obu a nie miałem czasu nic z tym zrobić z powodu wyjazdu. W związku, że się urlopuję do końca tyg. to pewnie coś jeszcze wymodzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Warka #95- Ryzyk fizyk (India Pale Ale) Ryzyk fizyk, gdyż warzenia w takie upały nazwać inaczej nie można skład: (miał być sam Pale Ale (+Cara Amber), ale zabrakło, monachijskiego też już nie mam ) słód pale ale- 2,8 kg. słód pilzneński- 2,5 kg. słód Cara Amber- 0,3 kg. chmiel Amarillo granulat- 67 g. gips piwowarski- 4 g. zacieranie: 67-68°C- 100 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Amarillo 32 g.- 60 min Amarillo 15 g.- 30 min Amarillo 20 g.- 5 min Zadane gęstwą WLP041 Pacific Ale. Wyszło 21l. Blg 15. Nie wiem, czy będę chmielił na zimno, bo nie wiem, czy będzie cicha. Edytowane 18 Lipca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Warka #95- Ryzyk fizyk (India Pale Ale) wczoraj została przelana na cichą. Wydaje się, że nic nie załapała. W smaku (pół łyczka) baaaardzo wytrawne i gorzkie (już nie tak bardzo). Nie wiem, czy dodam jakiś chmiel do cichej... Się okaże. W ostatni weekend wspólnie z Marleną i Rafałem, korzystając z ich gościnności uwarzyliśmy ok. 32/33 l. piwa w nowym stylu Cascadian Dark Ale. Recepturę oraz inne szczegóły podam jak znajdę wolniejszą chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 (edytowane) Warka #96- a niech się nazywa... 69 (Cascadian Dark Ale) skład: (receptura jest wypadkową koncepcji mojej oraz Marleny) słód pilzneński- 7,0 kg. słód Cara Amber 45 EBC- 0,4 kg. słód Castle Crystal 120 EBC- 0,35 kg.i słód Carafa II special- 0,4 kg. dodano w czasie mash out Marynka 35 g- granulat (ok. 9% ak) Cascade szyszki- 50 g. Amarillo 30 g.- granulat (9,1% ak) zacieranie: 66°C - 90 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie chmielenie 60 min: chmielenie brzeczki przedniej- Amarillo + Cascade (10 +10) Marynka całość na 60 min. Amarillo 20g.- na ostatnie 25 min. Cascade 40 g. na ostatnie 10 min Zadane gęstwą Wyeast American Ale (moja część) a część Marleny i Rafała US-05. Wyszło ok 2 x 16,5 litra (chyba) 16 blg. Coś mam luki w pamięci Edytowane 30 Lipca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się