Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

W weekend po raz pierwszy w karierze warzyłem piwo w stylu Witbier. Ze względu, że z tym stylem nie jestem "na Ty", bo dopiero go poznałem, to warka będzie się nazywała Pan Witold :beer:

 

Receptura wzorowana na zestawie z CP. Piwo z tego zestawu degustowałem dzięki uprzejmości Marleny i Rafała. Było super :beer:

 

Warka #83- Pan Witold (Witbier)

 

skład:

słód pilzneński- 2,2 kg.

pszenica niesłodowana- 2,0 kg

płatki owsiane - 0,4 kg.

caramunich II- 2 garście :beer:

 

Lubelski, granulat- 25g

 

zacieranie:

Do 7 l. zimnej wody wrzuciłem pszenicę, podgrzałem do 80°C - 20 min

Dodałem 7 l. wody o temp. ok 55-60 °C, wrzuciłem słody i płatki i ustaliłem temp na 62 °C- 90 min.

podgrzanie do 72 °C- 20 min

podgrzanie do 77 °C- 10 min i filtracja

 

filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - od początku gotowania

 

Drożdże 3944 Belgian Witbier, gęstwa od Marleny i Rafała, dzięki.

 

Wyszło prawie 22L. Blg 10.

 

Wydajność kiepska. Moża za grubo ześrutowałem, obawiałem się trochę filtracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wydajność kiepska. Moża za grubo ześrutowałem, obawiałem się trochę filtracji.

Też zauważyłem u siebie sporo gorszą wydajność przy witbier niż przy innych stylach. Może to kwestia dużego udziału dodatków niesłodowanych?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ciekawe... Dla porównania planuje zrobić jeszcze Witka wg. receptury bez pszenicy, tylko z płatkami. Zobaczymy jak wypadnie porównanie smakowe i pod względem wydajności...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parę dni temu zabutelkowałem Warkę nr 79- Igriskoje (koźlak) do 21 l. dałem 75 g. cukru

 

Przelałem również Warkę #81- Królowa śniegu (Rauchbier) na cichą. Niestety smak wędzonki mało wyczuwalny (słód wędzony miał ponad rok ale był przechowywany w fabrycznie zamkniętym worku).

 

A wczoraj, na rozruszanie drożdżaków White Labs WLP 380 Hefeweizen IV:

 

Warka #84 Hilfe Weizen (pszeniczka)

skład:

słód pszeniczny- 2,4 kg.

słód pilzneński- 1,7 kg

słód carahell - 0,3 kg.

 

Lubelski, granulat- 25g

 

zacieranie:

42 °C- 25 min.

55 °C- 5 min.

62 °C- 30 min.

72 °C- 30 min.

 

podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - od początku gotowania

 

Drozdże White Labs WLP 380 Hefeweizen IV wlane bezpośrednio, bez startera, mam nadzieję, że jak wrócę z pracy to już ruszą, bo rano jeszcze oznak fermentacji nie było. Wyszło 22 l. blg nie zmierzyłem :)

 

Wczoraj również odwiedził mnie nowy piwowar sn_phoenix (Pozdrawiam :) ). Obceniliśmy jego pierwsze piwko z brewkita. Jak na pierwszy raz, wyszło ok. Przez ponad 3 godzinki gadaliśmy głównie o piwie, zaprezentowałem parę piwek z róznych stylów a przy okazji warzyłem pszeniczniaka. Zaprezentowałem sprzęt niezbędny do warzenia z zacieraniem, poruszyliśmy równiez temat dezynfekcji. Było fajnie, czas nam zleciał szybko ;) Mam nadzieję, że zachęciłem kolegę do naszego hobby :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #80- Crown Of Thorns (Pils)- zabutelkowana- do 26 l. dałem 95 g. cukru

 

Warka #83- Pan Witold (Witbier)- zabutelkowana (bez cichej)- do 23l. dałem 145 g. cukru

 

Eksperymentalnie odwróciłem butelki do góry nogami w skrzynkach. Ponoć przyspiesza to nagazowanie piwa co ma związek z tym, że drożdże zalegają w wąskiej szyjce i robi się swego rodzaju wulkan, gdyż drożdżaki wypychają powstające bąbelki z większą siłą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabutelkowałem Warkę #84 Hilfe Weizen (pszeniczka). Do 22 l. wlałem 0,6 przegotowanej wody w której rozpuściłem ok. 150 g. cukru. Blg. zeszło do 3. W smaku zielone piwo bardzo fajne, ale niezbyt treściwe, nie zmierzyłem blg po warzeniu, ale obstawiam, że było nie więcej niż 11. Spoko. Zrobie jeszcze jedną warkę jasną na tych drożdżach, postaram się wstrzelić w 12,5 blg.

 

Testowałem w tej warce drożdże White Labs WLP 380 Hefeweizen IV i powiem, że jestem zadowolony, póki co. Rezultaty testu w skrócie:

 

banany- są

gwoździki- są

mętne- jest

piana do końca fermentacji pozostająca na powierzchni- jest

 

Mam zamiar w takim razie uwarzyć na tych drożdżach jeszcze jedną jasną pszenicę, jedną ciemną i jednego weizenbocka.

 

PS. Pan Witold już ładnie się nagazował, pewnie ma to związek z odwróceniem butelek o którym pisałem 01.04 :P Dziś wynoszę go do piwnicy.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tydzień temu popełniłem kolejnego weizena. Lekka tylko modyfikacja, bo ten pierwszy z tego sezonu mi bardzo smakuje.

 

Warka #85 nazwana z kronikarskiego obowiązku Koszałek Opałek :) (pszeniczka) (25 l.)

 

skład:

słód pszeniczny- 3,0 kg.

słód pilzneński- 2,0 kg

słód carapils - 0,35 kg.

 

Lubelski, granulat- 28g

zacieranie:

42 °C- 25 min.

55 °C- 5 min.

62 °C- 30 min.

72 °C- 40 min.

 

podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - od początku gotowania

 

zadane gęstwą White Labs WLP 380 Hefeweizen IV. Wyszło ok. 25 l. blg 12 i trochę

 

Dzisiaj natomiast butelkowanie:

Warka #81- Królowa śniegu (Rauchbier)- do 22,5 l. dałem 85 g. cukru

Warka #82- Hotel California (California Common Beer)- do 26 l. dałem 160 g. cukru

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #86- Czarny Alibaba (Dunkelweizen)

 

skład:

słód pszeniczny munich- 3,0 kg.

słód monachijski- 1,4 kg (tyle miałem)

słód pilzneński - 0,6 kg.

słód karmelowy jasny- 0,3 kg.

słód karmelowy ciemny- 0,1 kg. (albo 0,15 kg :D )

 

Lubelski, granulat- 28g

zacieranie:

42 °C- 25 min.

55 °C- 5 min.

62 °C- 30 min.

72 °C- 45 min.

 

podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - 18 g. od początku gotowania

Lubelski- 10 g. po 30 min. gotowania

 

zadane gęstwą White Labs WLP 380 Hefeweizen IV. Wyszło ok. 25 l. blg 13,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #87- American Dream (American Wheat)

 

skład:

słód pszeniczny - 2,5 kg.

słód pale ale- 2,25 kg.

słód amber (ok. 60 EBC)- 0,25 kg.

słód zakwaszający- 0,05 kg.

 

Perle, granulat- 30g (AK 8,2%)

Lubelski- 6,5g

 

zacieranie: w ok. 19l. wody

67-68 °C- 90 min.

 

podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Perle - 20 g. od początku gotowania

Perle- 10 g po 30 min.

Lubelski- 6,5 g. po wyłączeniu gazu

 

zadane gęstwą White Labs WLP 320 American Hefe Ale. Wyszło ok 24l. blg 12,5. Po 10 dniach powędruje do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w dniu finału Ligi Mistrzów uwarzyłem kolejne piwo:

 

Po przeczytaniu kilku niepochlebnych opinii na temat drożdży Wyeast California Lager 2112, na browar.biz, myślałem, że dysponując gęstwą od Marleny i Rafała po prostu użyję ją jeden raz, żeby wyrobić sobie opinię i tyle. Okazało się jednak, że "Hotel California" na tych drożdżach jest moim ulubionym piwem w ostatnim czasie, postanowiłem więc poczynić jeszcze jedno piwo na tych drożdżach. Gęstwa w lodówce czekała ponad miesiąc, ale pachniała ładnie, mam więc nadzieję, że wszystko będzie ok.

 

Warka #88- F.C Internazionale (Imperial California Common Beer :D )

 

skład:

słód pilzneński- 5,6 kg.

słód karmelowy jasny- 0,25 kg.

słód karmelowy ciemny- 0,15 kg.

chmiel Northen Brewer 10% ak,. granulat- 55g.

 

zacieranie:

62°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Northen Brewer 23 g. - 60 min

druga porcja 32 g. - na ostatnie 5 min. gotowania

 

Zadane gęstwą California Lager 2112 w temp ok. 20 °C. Fermentuje w pomieszczeniu gdzie jest ok 16°C. Wyszło 24l. Blg 14.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #87- American Dream zabutelkowana. Na prawie 24 l. dałem 150 g. cukru.

 

W smaku zielone piwo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Myślałem, że jak pszenica bez goździków i bananów, to nie może być bardzo dobra. Jednak jest to po prostu inne piwo niż niemieckie pszeniczne, ale najważniejsze, że smakuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Długi weekend, czas uzupełniania zapasów ;)

 

Warka #89- Mundialeiro (bezstylowiec)

 

skład:

słód pilzneński- 4,5 kg.

słód caramunich II- 0,3 kg.

słód zakwaszający- 0,12 kg.

 

chmiel Perle ok. 8% ak,. granulat- 50g.

 

zacieranie:

62°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Perle 23 g. - 60 min

druga porcja 17 g. - na ostatnie 10 min. gotowania

 

Zadane gęstwą California Lager 2112 w temp ok. 18 °C. Fermentuje w pomieszczeniu gdzie jest ok 16°C. Wyszło 24l. Blg nie zmierzone.

 

 

 

Warka #90- Bulgotnik złośliwy (Pale Ale)

 

Lekkie Pale Ale na rozruszanie drożdży WLP041 Pacific Ale

 

skład:

słód pale ale- 4,0 kg.

słód caraamber- 0,15 kg.

słód Castle Crystal (120)- 0,1 kg.

słód pszeniczny- 0,15 kg.

chmiel Challenger. granulat- 30g.

chmiel East Kent Goldings- 30 g.

 

zacieranie:

67-68°C- 75 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Challenger 30 g. - 60 min

EKG 30 g. - na ostatnie 10 min. gotowania

 

Zadane gęstwą ze startera w temp ok. 20 °C. Wyszło 24l. Blg 11.

 

W międzyczasie zlałem warkę #88- F.C Internazionale na cichą. Smak bardzo chmielowy, ale taki miał być :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wykonałem podejście do milda.

 

Warka #91- 4 8 15 16 23 42 (czyli numery lotka, które padną w następnym losowaniu :) ) (Mild)

 

skład:

słód pale ale- 3,2 kg.

słód Special B- 0,15 kg.

słód Castle Crystal (120)- 0,15 kg.

słód Coffee light (250)- 0,15 kg.

chmiel Challenger. granulat- 15 g.

chmiel East Kent Goldings- 15 g.

 

zacieranie:

67-68°C- 75 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Challenger 15 g. - 60 min

EKG 15 g. - na ostatnie 10 min. gotowania

 

Zadane pianą zebraną z ostro fermentującego Bulgotnika Złośliwego w temp ok. 20 °C. Wyszło 24l. Blg 9,5.

 

Dodatkowo umyłem ok. 80 flaszeczek i mam już ok. 160 butelek przygotowanych do dezynfekcji i późniejszego rozlewu. Będzie na 4 warki. Akurat tyle mi fermentuje. (W międzyczasie coś się jeszcze wypije, bo warki są jednak większe niż 20 l. i będzie git)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uzupełniłem piwniczkę o 100 pełnych butelek :okey:

 

Warka #90- Bulgotnik złośliwy (Pale Ale)- zabutelkowana. Do 24l. dałem 140 g. cukru

 

Warka #91- 4 8 15 16 23 42 (Mild)- zabutelkowana. Do 24l. dałem 143 g. cukru (miało być 140 g.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wspólnie z Marleną i Rafałem z zaprzyjaźnionego browaru domowego uwarzyliśmy Grodzisza (była to warka nr 92 dla mnie). Notatki prowadziła Marlena więc ja zapiszę to co pamiętam :beer: Ogólnie była jazda bez trzymanki :beer:

 

zasyp (na ok. 30 l.):

słód pszeniczny (wędzony/dymiony)- 2,3 kg.

słód pszeniczny- 0,2 kg. (na pianę :okey:)

słód wędzony Warminster- 1,0 kg.

słód wędzony Weyerman- 0,5 kg. (prawie dwuletni)

 

zacieranie:

36 °C- 30 min. dolanie trochę gorącej wody + podgrzewanie

62 °C- (nie wiem chyba znowu) 20 min.

72 °C- (też bez zbytniej pewności) 30 min.

podgrzanie do 76 °C i filtracja oraz wysładzanie 15 l. wody o temp. ok 75 °C

filtracja poszła bardzo sprawnie

 

chmielenie 75 min:

mix Marynka (20 g.) oraz Lubelski (15 g)- 60 min.

Lubelski 15 g- 15 min.

 

Moja część zadana gęstwą California Lager 2112, Marleny i Rafała WLP Pacyfic Ale, bo takimi drożdżami dysponowaliśmy :beer: Jak wyjdzie dobre, to pojedzie na konkurs.

 

Marlena i Rafał, dzięki za wspólne spotkanie, rozmowy, degustacje, dzięki za udostępnienie słodu pszenicznego wędzonego. Mam nadzieje, że piwo wyjdzie zacne, chociaż na pewno będzie nie do powtórzenia.

 

PS. Ze względu na wczorajszy konkurs w Żywcu, moja warka otrzymała nazwę Grodzisz Żywiecki :beer:

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #93- Arrivederci Italia (pszeniczka)

 

skład:

słód pszeniczny- 2,5 kg.

słód pilzneński 1,9 kg.

słód carapils - 0,3 kg.

+ dwie garstki zakwaszającego

 

Lubelski, granulat- 22 g.

 

zacieranie:

55 °C- 10 min

62 °C- 25 min.

72 °C- 50 min

 

filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - od początku gotowania

 

Drożdże Wyeast 3068 z nowej saszetki

 

Wyszło ok. 24L. Blg 11,5.

 

W sobotę najprawdopodobniej kolejna pszeniczka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #94- Chiquita (pszeniczka)

 

skład:

słód pszeniczny- 2,4 kg.

słód pilzneński 1,8 kg.

słód carahell - 0,25 kg.

 

Lubelski, granulat- 22 g.

 

zacieranie:

43 °C- 25 min (dość wolne podgrzewanie do 62 °C)

62 °C- 40 min. (w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72 °C- 10 min, później gotowanie 15 min)

72 °C- 30 min

 

filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 75 °C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski - od początku gotowania

 

Drożdże Wyeast 3068 w postaci piany z poprzedniej pszeniczki.

 

Wyszło ok. 23L. Blg 11,5.

 

Nie wiem, czy to przez grubsze śrutowanie, czy przez coś innego, ale nie zauważyłem u mnie wzrostu wydajności przy zastosowaniu dekokcji... (przynajmniej przy pszeniczniakach)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #93- Arrivederci Italia zabutelkowana. Na ok. 20 l. dałem 140 g. cukru + 5 l. do osobnej butli z ok. 28 g. cukru.

 

Warka #94- Chiquita również zabutelkowana. Na ok. 22 l. dałem 160 g. cukru.

 

W smaku bardzo fajne i co najważniejsze niczego nie załapały. Piana wychodziła z fermentorów równo przy obu a nie miałem czasu nic z tym zrobić z powodu wyjazdu. W związku, że się urlopuję do końca tyg. to pewnie coś jeszcze wymodzę... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #95- Ryzyk fizyk (India Pale Ale)

 

Ryzyk fizyk, gdyż warzenia w takie upały nazwać inaczej nie można ;)

skład: (miał być sam Pale Ale (+Cara Amber), ale zabrakło, monachijskiego też już nie mam :) )

słód pale ale- 2,8 kg.

słód pilzneński- 2,5 kg.

słód Cara Amber- 0,3 kg.

chmiel Amarillo granulat- 67 g.

 

gips piwowarski- 4 g.

zacieranie:

67-68°C- 100 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Amarillo 32 g.- 60 min

Amarillo 15 g.- 30 min

Amarillo 20 g.- 5 min

 

Zadane gęstwą WLP041 Pacific Ale. Wyszło 21l. Blg 15.

 

Nie wiem, czy będę chmielił na zimno, bo nie wiem, czy będzie cicha.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #95- Ryzyk fizyk (India Pale Ale) wczoraj została przelana na cichą. Wydaje się, że nic nie załapała. W smaku (pół łyczka) baaaardzo wytrawne i gorzkie (już nie tak bardzo). Nie wiem, czy dodam jakiś chmiel do cichej... Się okaże.

 

W ostatni weekend wspólnie z Marleną i Rafałem, korzystając z ich gościnności uwarzyliśmy ok. 32/33 l. piwa w nowym stylu Cascadian Dark Ale. Recepturę oraz inne szczegóły podam jak znajdę wolniejszą chwilę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #96- a niech się nazywa... 69 :) (Cascadian Dark Ale)

 

skład: (receptura jest wypadkową koncepcji mojej oraz Marleny)

słód pilzneński- 7,0 kg.

słód Cara Amber 45 EBC- 0,4 kg.

słód Castle Crystal 120 EBC- 0,35 kg.i

słód Carafa II special- 0,4 kg. dodano w czasie mash out

Marynka 35 g- granulat (ok. 9% ak)

Cascade szyszki- 50 g.

Amarillo 30 g.- granulat (9,1% ak)

zacieranie:

66°C - 90 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie

chmielenie 60 min:

chmielenie brzeczki przedniej- Amarillo + Cascade (10 +10)

Marynka całość na 60 min.

Amarillo 20g.- na ostatnie 25 min.

Cascade 40 g. na ostatnie 10 min

 

Zadane gęstwą Wyeast American Ale (moja część) a część Marleny i Rafała US-05. Wyszło ok 2 x 16,5 litra (chyba) 16 blg. Coś mam luki w pamięci :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.