saltver Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Witam pojawił mi się problem przy warzeniu Pale Ale ze słodów Strzegomskich sam śrutowałem może za drobno nie wiem ale na końcu przed filtracja brzeczka nie była klarowna , filtracja nic nie pomogła,próba jodowa wykonana wszystko ok.Po chmieleniu to samo był przełom ale nic nie pomogło mętne poszło do fermentatorów .Fermentacja 19st po tygodniu żur ,cicha 4 tygodnie żeby się wyklarowało.Było lepiej ale nie to czego oczekiwałem.Butelkowanie do dziś odstaje się w butelkach 11 tygodni nie jest idealne nie wiem ale chyba wpłynęło to zmętnienie na smak nie jest złe ale coś mu dolega.Chciałbym uniknąć podobnych błędów na przyszłość gdzie popełniłem błąd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 robiłeś przerwę białkową, zawracałeś brzeczkę do uzyskania klarowności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warzyłem to piwko trzy razy ale w mniejszych ilościach i na surowcach z BA przy tej warce użyłem swojego śrutownika .Przy filtracji zawracałem kilka razy ale nie mogłem uzyskać klarownego roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Uzyles mchu, albo jakis inny protafloc? Jaka masz twardosc wody? Dodawales mineraly? Przy bardzo miekkiej wodzie brzeczka po gotowaniu jest metna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 woda twarda wapienna nic nie dawałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Wczoraj degustacja lekko mętne ale jaki smak i zapach cytrusowy piwko" pierwyj sort"naprawdę nie ma co się przejmować zmętnieniem , znów jestem podbudowany za tydzień komunia syna będzie się czym pochwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Na mętność wpływ ma zbyt duża zawartość skrobi albo białek. Warto dłużej gotować, białka się wytrącą w razie ich nadmiaru. Każde piwo gotuję minimum 1,5 godziny. Po pierwsze żeby zminimalizować obecność DMS, a po drugie białka. Edytowane 11 Maja 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Nie ma jakiś posmaków typu goździki, banany... często mętność powodują dzikie drożdże, zwane inaczej infekcją. Takiego piwa za chiny ludowe nie da się sklarować. Co mi do głowy przychodzi... nie śrutowałeś za drobno? Z tego co kojarzę niektórzy piwowarzy żeby zachować mętność piwa dodają odrobinę mąki. Napiszę więcej, niektórzy oddali by życie żeby piwo nie klarowało się. Edytowane 15 Maja 2013 przez plx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się