crosis Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Daj te 10 gdzieś między 10 a 5 minut. Nie będzie za mocna kolendra, nie martw się. Ale zmiel ją dobrze, ewentualnie utrzyj na prawie pył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Czy ktoś może mi napisać o szyszkach chmielu jako wspomagać filtracji po zacieraniu? Sypnąć 10g szyszek na jak już będę miał 76stopni i tak filtrować? Proszę o szczegóły, zaraz zabieram się za zacieranie a wbrew oczekiwaniom, nie znalazłem z dużo o tym w necie, aż całe nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Nie wiem, jak filtrujesz, ale jeśli za pomocą oplotu, sypnij szyszek na dno kadzi filtracyjnej. Powinno pomóc. A tak w ogóle, daj se spokój z szyszkami. Ile masz tego zasypu, i jaki to zasyp? Nie taki diabeł straszny, jak go malują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Filtruję oplotem. Zasyp podany w przepisie bnp, z kaszą manną. Warka 25litrów. Trochę się obawiam, dlatego zapytac chciałem. A, dla jasności, nie uzywam owsa tylko płatków owsianych, więc nie będzie łuski wspomagającej filtrację.. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 zaraz zabieram się za zacieranie No i pochwal się, jak Ci poszła ta filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Cóż, poszło okej. Filtrowałem tak jak każdy inny zacier,musiałem zrobić 2 postoje 5minut, żeby rozbić cały słód, nie wiem czemu się tak zbijał Ale całość filtrowania poszła mi może 15 minut dłużej niż zwykle. Zrobiłem dosyć rzadki zacier, to też może zasługa tego, ale generalnie wyobrażałem sobie to inaczej - gorzej. Zapach w całym domu jest piękny, przez te cytrusy Piwo się teraz chłodzi, zaraz dodaje drożdżę i kończę, bo od wczoraj rano tylko piwo tworzę, zlewam, przelewam,butelkuję.. Siły brak! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 jaka długość i średnica przewodu filtracyjnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Chodzi o oplot? 1metr oplotu Generalnie wszystko spoko, tylko wydajność słaba, tzn chmieliłem za małym ogniem i za mało brzeczki się wygotowało.. Mam naprawdę lekkie piwo na lato, bo 10blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Trzeba było dłużej pogotować, do pożądanej objętości - nic złego by się nie stało. Choć i tak będzie dobre piwko - gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Chodzi o oplot? 1metr oplotu Generalnie wszystko spoko, tylko wydajność słaba, tzn chmieliłem za małym ogniem i za mało brzeczki się wygotowało.. Mam naprawdę lekkie piwo na lato, bo 10blg chodzi mi o przewód "igielitowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 A, ten przewód mam nie dłuższy niż 2 metry, wa garnku do chmielenia jest około 5cm od dna. Wiem, że mogłem dłużej gotować, ale zawsze wysładzam do objętości i jest spoko, bo 12-13blg po chmieleniu, a wczoraj wyszło te 10blg.. Trudno, może i lepiej, bo w upał wolę się orzeźwić a nie otumanić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Założenie tematu było: lekkie i orzeźwiające na lato, czyli wyszło ci "zgodne z oczekiwaniami" . Swoją drogą - gratuluję udanej walki. Pochwal się później efektem smakowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Panowie, spokojnie, czy udana to się okaże za jakieś 2 tygodnie, ostatnio mam pecha do apteki.. Nie wiem dlaczego tylko ta infekcja mnie nęka, tzn. nie mam kwasów czy innych, tylko już 2 razy apteka, z czego pierwsza była przy pierwszej warce Btw, zapomniałem wspomnieć, że użyłem ''trochę'' więcej cytrusów, 3pomarańcze, 3 grejpfruty, 3 cytryny i 5g kolendry. Pachnie mocno, ale kobiety wąchające stwierdziły, że ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Panowie, spokojnie, czy udana to się okaże za jakieś 2 tygodnie, ostatnio mam pecha do apteki.. Nie wiem dlaczego tylko ta infekcja mnie nęka, tzn. nie mam kwasów czy innych, tylko już 2 razy apteka, z czego pierwsza była przy pierwszej warce Btw, zapomniałem wspomnieć, że użyłem ''trochę'' więcej cytrusów, 3pomarańcze, 3 grejpfruty, 3 cytryny i 5g kolendry. Pachnie mocno, ale kobiety wąchające stwierdziły, że ładnie. haha ja mam podobnie z tymi infekcjami apteka za apteką tylko jest między nami mała różnica, ja miałem ze 40 warek z apteką nawet domestos do odkażania nie pomagał. co do zapachu wita na bużliwej i cichej to on po prostu śmierdzi. Wit się układa po ok 2 tyg od kapslowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Ok, u mnie jak na razie mocno wali AIPA, w smaku jest spoko. Przelałem na cichą i już zanika smrodek, na szczęście to nie apteka. Witek pewnie dopiero zacznie śmierdzieć. Powiedzcie, robicie przy nim cichą? Czy może 2 tygodnie w pojemniku i do butelek? Bo to piwo raczej do szybkiego spożycia? Ja te 2 apteki zabutelkowałem. Pierwsza po 3 miesiącach wciąż bez gazu, a druga dopiero wczoraj butelkowana. Czy apteka może rozsadzić butelki? Przepraszam adminów, że tak nam się temat rozjeżdża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 ja mam podobnie z tymi infekcjami apteka za apteką tylko jest między nami mała różnica, ja miałem ze 40 warek z apteką cytat z http://piwnygaraz.pl/kolejnych-11-zapachow-w-piwie/ : Jeszcze taki protip: w przypadku piw domowych unikajcie używania wybielaczy, serio serio. Fenole zawsze mogą się trafić w piwie, co w połączeniu z niedopłukaniem jonów chloru da nam piękną aptekę. Są znacznie lepsze środki na rynku i wcale nie są takie drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 jak to się mówi nie ucz ojca robić dzieci ja to wiem ale dziękuje za radę tylko w przypadku stosowania OXI piro miałem 30 aptek a stosujac chlorowe wybielacze zauważyłem znaczna poprawę/ mniej aptek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 a znalazłeś przyczynę tamtych "aptek"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Każdy zrobi sobie tak, jak mu pasuje, z tego co podałem to można sobie już ukręcić. Np. drugie z tego postu, jeżeli chodzi o konkrety. Dziękuję, będzie to moje następne piwo do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Ja wybielaczy nigdy nie stosowałem, odkażam pirosiarczanem potasu, a infekcję wykrywałem już przy przelewaniu na cichą. W sumie to w 2 przypadkach apteki, drożdże wolno zaczynały pracę, nawet 2 dni. To nie jest reguła, świetny pils zaczynał 3 dni pracę, drugi pils z apteką startował 2 dni i o.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Z odkażaniem piro jest różnie. Po pierwsze: piro dezynfekuje oparami, a nie stykowo. Więc jak wsypiesz do wiadra piro, nalejesz tam zimnej wody i zaczniesz mieszać - to możesz tak sobie robić i robić. Generalnie wyrzucasz kasę na środek, który niewiele daje. Stykowo dezynfekuje np NaOH, czyli składnik popularnego kreta. Można, dla polepszenia skuteczności dodać wybielacza - ale trzeba baaardzo dokładnie wypłukać. Ja przechowuję fermentory zalane wodą z kretem. Przed użyciem dokładnie to jeszcze raz mieszam, płuczę gorącą wodą, potem przepryskuję roztworem roboczym ClO2 z atomizerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Ja przechowuję fermentory zalane wodą z kretem Ile dajesz kreta do takiej dezynfekcji 4-5g na litr tak jak piro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Z odkażaniem piro jest różnie. Po pierwsze: piro dezynfekuje oparami, a nie stykowo. Więc jak wsypiesz do wiadra piro, nalejesz tam zimnej wody i zaczniesz mieszać - to możesz tak sobie robić i robić. Generalnie wyrzucasz kasę na środek, który niewiele daje. Piro dezynfekuje stykowo, a dokładnie kwas siarkawy. W innym wypadku niemożliwa byłaby konserwacja win po przez dodatek piro do nich (nie mówiąc już o przypadkach gdzie udaje się zatrzymać infekcję). Ba. Pełen bakterii, dzikich drożdży, pleśni i różnego syfu moszcz winny (sok wyciśnięty z owoców) traktuje się sporą ilością piro i wszystkie te syfki są niszczone, potem można dodać drożdże, które robią swoją robotę. (oczywiście trzeba poczekać z 24 h i porządnie zamajdać fermentorem, aby resztki siarki się ulotniły). Konserwacją z użyciem dwutlenku siarki właśnie na tym polega, że z wodą tworzy kwas siarkawy. Podsumowując używając pirosiarczynu (ważne aby woda, do której go wsypujemy była kwaśna dlatego stosuję dodatek kw. cytrynowego) dezynfekuje zarówno uwalniającymi się z roztworu oparami SO2, jak i pozostałym w roztworze H2SO3. Aha i kwas siarkawy wcale tak szybko nie rozpada się do SO2 i wody (tak jak jest w przypadku węglowego), bo SO2 jest dobrze rozpuszczalne w wodzie. Edytowane 20 Maja 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 ...musiałem zrobić 2 postoje 5minut, żeby rozbić cały słód, nie wiem czemu się tak zbijał.. Zwolnij tempo filtracji, to może zbijał się nie będzie. Wzrośnie też minialnie wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Tak się zastanawiam nad zrobieniem lekkiego piwka na lato. Ma ono być dla wielu osób, które nie piły w życiu lepszego piwa niż żywiec. Lepsze będzie grodziskie z tego przepisu: http://www.wiki.piwo...skie,_Jan_Szała czy lekki bitter: http://www.wiki.piwo...ko_(Makaron)�� ? Tylko w bitterze zastosował bym słody które już mam: pilzneński zamiast pale ale, karmelowy jasny strzegom zamiast crystal i czekoladowy barwiący zamiast pszenicznego czekoladowego Boję się trochę wędzonki z grodziskiego. Co prawda piłem a'la grodziskie pinty, i tam było ok, ale ponoć ono ma mało wspólnego z oryginalnym grodziskim. A to z przepisu wiki skoro wygrywa konkursy to raczej smakuje jak oryginalny grodzisz. A jak piwo będzie mocno wędzone, to kumplom wychowanym na tyskim może słabo smakować... Edytowane 16 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się