jacer Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Co do tego pęcznienia saszetki: nie wiem co ono ma dać za zysk. Ma dać informacje, że drożdże żyją i się mnożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Ja bym wolał wlać to od razu do startera - podejrzewam, moje startery są nie mniej sterylne niż wnętrze saszetki. no ale Ty to jesteś debeściak wśród piwowarów bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Ja bym wolał wlać to od razu do startera - podejrzewam' date=' moje startery są nie mniej sterylne niż wnętrze saszetki.[/quote']no ale Ty to jesteś debeściak wśród piwowarów No tak, sam się o to prosiłem W ten subtelny sposób chciałem wyrazic myśl, że jeżeli nie jesteśmy pewni sterylności startera, to faktycznie lepiej dać saszetce napęczniec, wtedy każda godzina przewagi nad bakteriami się liczy. Subtelność mi trochę kuleje, bo jestem po paru stoutach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 No to zrobiłem bez aktywacji saszetki, co prawda rozgniotłem wnętrze poczekałem 3h i do dzieła . Brzeczkę gotowałem 30 minut, cały sprzęt wysterylizowany w szybkowarze. Póki co kolor brzeczki specjalnie się nie zmienił. Całyczas siedzi na mieszadle, ma jeszcze 24 czasu na odpowiedni start Jak nie to użyje zapasowych suchych jutro podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Tak to jest gdy sie instrukcji nie czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) A kto to robi? Jak nic nie działa i zapewne już jest za późno... to dopiero wtedy jest czas na czytanie instrukcji PS. Druga paczka drożdży ma miesiąc od produkcji, zatem nie mam zamiaru czekać aż się zestarzeje. EDIT: Właśnie wyciągnąłem moją ostatnią sterylną pipete (zalety pracy w szpitalu) i zmierzyłem brix`y. Mianowicie spadły z 10,2 do 8 brix`a, czyli żyją i mają się dobrze drożdże, po prostu tego nie widać na mieszadle. Mają kolejne 24h i trafiają na poważną wyżerke, ale chyba zmienie przepis z brown ale do milda, na wrazie czego by kumpli ze słoika nie przeciążać pracą Edytowane 16 Marca 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Spokojnie użyj tych drożdży, ruszą w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Drożdże wystartowały. Po 19h widać pierwsze objawy fermentacji, cieniutka pianka na powierchni. Dam im jeszcze kilka godzin i piwo idzie z 21°C w chłodniejsze miejsce 15°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Drugi dzień fermentacji drożdże jedzą na całego. Ale nie jestem przekonany, że 19h to rozsądny czas fermentacji. Kilka godzin uwarzam za optymalny czas. Jestem ciekawy czy tak długi czas startu drożdży będzie miał bardzo negatywny wpływ na smak. Na pewno nie omieszkam się pochwalić kwasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Drugi dzień fermentacji drożdże jedzą na całego. Ale nie jestem przekonany, że 19h to rozsądny czas fermentacji. Kilka godzin uwarzam za optymalny czas. Jestem ciekawy czy tak długi czas startu drożdży będzie miał bardzo negatywny wpływ na smak. Na pewno nie omieszkam się pochwalić kwasem Makron wyluzuj. Biorąc pod uwagę, że nie postąpiłeś zgodnie z instrukcją, to ja bym się z tych 19h cieszył jak głupi. Niekiedy drożdżaki startują po 36-48h i jest dobrze. Jak nie popełniłeś błędu na samym początku przy starterze na mieszadle, to raczej wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Kopyr ma rację U mnie zazwyczaj po 24 godzinach startują, a czasem i 36 czy 48 się zdarza, a piwo wychodzi dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Oficjalnie mogę już potwierdzić. Brzeczka idzie w kanał. Z 12blg spadło do 10 w ciągu 4 dni. Śmierdzi i smakuje bardzo mocno, nieprzyjemnie. Nie ma sensu. Odpieczentowałem drugie drożdże Wyeast`a. Te widać pęcznieją szybko. W ciągu dwóch godzin widać, że opakowanie jest lekko nadęte. Jutro wczesnym popołudniem nastawiam starter, we wtorek/środa warzenie pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Moje kondolencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Zaważając, że jest to druga wpadka w przeciągu ostatnich 4 lat, to i tak jest nieźle PS Druga wpadka z tego samego powodu, użycie wygrzebanych z dna lodówki drożdży płynnych Do kolejnej warki przyłożę się bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Makaron napisał/a:Jak długo powinno trwać startowanie drożdży w starterze? Miałem paczkę drożdży pod koniec daty ważności postanowiłem je w końcu zużyć i niepokoił mnie zapach z saszetki teraz po 12 godzinach drożdże na mieszalniku jeszcze nie przestawiają żadnych objawów pracy. Jak myślicie po jakim czasie powinienem dać sobie spokój? Właśnie czytam sobie stare tematy o drożdżach i mogę się podzielić następującą informacją: Dwa tygodnie temu aktywowałem saszetkę drożdży Wyeast Ringwood Ale na której widniała data produkcji listopad 2007(!) (czyli maiały równo dwa lata). Po 5 dniach saszetka była już napęczniała i twarda, po kolejnych dwóch drożdże w starterze o początkowym BLG 10 pracowały aż miło, po 18 godzinach od dodania połowy tegoż startera (ok 250 ml) do brzeczki proces fermentacji był już zauważalny, pojawiła się słaba piana. Po kolejnych 48 piana na trzy palce. Wynika z tego, że wszystko zależy od szczepu, sposobu przechowywania, może sposobu przygotowania? Dodam, że drożdże były kupione w BA. Przechowywane w lodówce i aktywowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Wynika z tego, że wszystko zależy od szczepu, sposobu przechowywania, może sposobu przygotowania?Dodam, że drożdże były kupione w BA. Przechowywane w lodówce i aktywowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ja bym obstawiał, że tak jak z każdym biologicznie żywym (choć nie tylko) produktem kluczowe są warunki przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Z cyklu "Mądry Polak po szkodzie" Zadałem drożdże Wyeast'a po czterech godzinach od aktywowania. Było to 48 godzin temu. Nic się nie dzieje. Czy mam dać im jeszcze trochę czasu, czy też uwadniać suchary?? Pomocy!!! P.S. Drożdże to Belgian Abbey. Data produkcji 12feb12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 a saszetka spuchła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Z cyklu "Mądry Polak po szkodzie" Zadałem drożdże Wyeast'a po czterech godzinach od aktywowania. Było to 48 godzin temu. Nic się nie dzieje. Czy mam dać im jeszcze trochę czasu, czy też uwadniać suchary?? Pomocy!!! P.S. Drożdże to Belgian Abbey. Data produkcji 12feb12 4 godz. po rozbiciu pożywki? Jeśli nie spuchła saszetka jak balon to będzie kiepsko, jeśli nie spuchła w ogóle tzn że drożdże padły. Ja dla pewności robię jeszcze starter, nawet z activatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 czekać, a najpierw czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Saszetka spuchła tak mniej więcej dwukrotnie. No nic. Czekam do jutra. Jak nic sie nie wydarzy, to będę się radził kolegów co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jeżeli saszetka spuchła, to już powinno byc po wszystkim. Może nie zauważyłeś, jak drożdże przerobiły brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja osobiście czekam tak długo aż spuchnie jak balon. Jeśli nie spuchnie to znaczy że drożdże kaput. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 A starter? Bez startera to będzie dłuuugo trwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 ... a to nie chodzi o starter? No to może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się