dori Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) W tym drugim przykładzie trzecia dawka chmielu powinna być zapewne dodawana po wyłączeniu palnika. Pierwszy przykład dla mnie też jest niejasny chyba pierwsza dawka jest wykorzystywana do chmielenia brzeczki przedniej..., myślę, że Coder będzie najbardziej zorientowany PS i nie myliłam się, tylko trochę się spóźniłam Edytowane 18 Marca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 hej znalazlem taki wzor na chmiel. Tak jak pisales, w recepturze jest jakis konkrenty chmiel a ty go nie masz lub masz jakis inny (tylko i wylacznie dziala to na goryczkowatosc). tak wiec: jezelisz szukasz ile masz dodac gramow tego co masz: ilosc gramow w recepturze * ilosc alfa kwasow / ilosc alfa kwasow w chmielu,ktory masz dla przykladu: chcesz uzyc chelengera (@ 7.6 %) i masz go uzyc 40 gr. ale zamiast tego chcesz uzyc Golding (@ 5.7 %) wtedy 40 * 7.6 / 5.7 = 53 czyli zamiast 40 gr Chelengera uzyjesz 53 Goldings. wzorek pochodzi z ksiazeczki Brew Your Own British Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Wracam do sprawy przeliczania EBC SRM. Dostałem z Weyermanna (via BA) odpowiedź, że używają wzoru publikowanego przez instytyt Siebela Lovibond = EBC x 0,375 + 0,56 Znalazłem też, że Noonan proponuje formułę: EBC = (°L X 2.65) - 1.2 http://www.brewingtechniques.com/bmg/noonan.html i jeszcze trochę o tych dwóch wzorach: http://www.beercolor.com/ebc_controversy.htm Na podstawie tego ostatniego tekstu mam roboczą hipotezę, że słodownie w USA siłą nawyku oznaczaja EBC starą normą, dlatego takie wzory są w ich literaturze. Weyermann chyba używa nowej normy, więc jak sądzę, powinien przeliczać nowym wzorem; jednak mam za mało wiedzy, żeby się z nimi o to kłócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się