Zbynek80 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Nie grzebałem, zrobiłem jak napisałem z tym że po 2 tyg sprawdzałem co 2 dni i po 3 tyg w butelki. Nie do końca taki bezpieczny, sam pomyśl dlaczego. Edytowane 23 Maja 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Nie patrz do wiadra kilka dni, po prostu zapomnij o piwie, a wszystko będzie dobrze:) Wiem, że kusi, bo to przerabiałem i natręctwa w obawie przed infekcjami zwyciężały, ale nie idź tą drogą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Wniosek pierwszy - piwo NIE morze fermentować w korytarzu bo co chwilę się koło niego przechodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 A ty przy swoim pierwszym nie grzebałeś? Spuszczm kranikim, to chyba bezpieczny sposób. Ale na cichą do butelek już kranikiem nie spuszczaj tylko zdezynfekowaną rurką. Jak spuściłeś kranikiem to tam w szczelinach gdzie jest dostęp powietrza jest piwo, rozwijają się tam mikroorganizmy i zostaną wpuszczone do piwa podczas zlewania. Istnieje takie ryzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 piwo NIE morze Piwo z reguły nie jest naturalnym zbiornikiem wodnym. Jeśli chcesz zobaczyć jak przebiega fermentacja to następnym razem przygotuj test FFT w słoiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jak już te blg nie spadnie to ile % będzie miało moje piwko? Jakieś 4 jak mniemam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 waz - wiki się kłania. Znajdziesz tam między innymi wzory na obliczanie zawartości alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 A dlaczego ma nie spaść ? Ma na to jeszcze dużo czasu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 piwo NIE morze fermentować Oj Kolega, sprawdź jak piszesz, chyba, że w Bałtyku fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 piwo NIE morze fermentować Oj Kolega, sprawdź jak piszesz, chyba, że w Bałtyku fermentujesz? piwa warzyć się nauczysz jeszcze ale gramatyki juz chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Mam na to papiery... przydały się na maturze jakieś 13 lat temu... Jutro Full Aroma Hoops i przelewanie Ale Pale na cichą. Odliczam dni do pierwszej degustacji.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 no i pierwsza warka rozlana do butelek. Tylko ta klarowność, z zewnątrz w butelkach wygląda jak przeniczniak, a to Ale Pale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Ale Pale a widzisz, bo to jakiś nowy styl jest pewnie. Ale górniaki będą mętne, i niektóre nawet powinny. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Wybaczcie nowicjuszowi, oczywiście Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 No i dziś poszła pierwsza buteleczka, leżakowało całe 4 dni, nawet miało trochę gazu, smak też mnie nie rozczarował. Boje się że jak codziennie będę próbował po jednej to za 39 dni nic już nie zostanie, a pewnie dopiero wtedy będzie sie nadawało do spozycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Do spożycia nadaje się wtedy jak smakuje. Różne są gusta :-) Jak ktoś chce i ma kaprys to niech z fermentora nawet sobie nalewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Napisałem że mnie nie rozczarowaLo, ale liczę i mam nadzieję że będzie lepsze. Teraz oceniam że moje cztero dniowe Pale Ale jest lepsze od taniego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 człowieku, to dopiero namiastka piwa, daj mu czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Nie ma bata trzeba robić kolejne zakupy, pierwsza warka na pewno nie doczeka tyle co powinna. 5 dzień leżakowania - zostało 35 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Cierpliwości trochę! Daj piwu minimum 2 tygodnie by się poprawnie nagazowało i choć troszeczkę ułożyło. Tak, wiem że w przypadku pierwszego piwa to baaaaardzo trudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się