b0ndi Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Witam. Dzisiaj dołączyłem do waszego grona. Właśnie "zapieczętowałem" pierwszy browar z brewkita. Ale już mnie korki, żeby spróbować zrobić kolejne tym razem "słodowe" piwo. Moje pytanie odnośnie zacierania brzmi: czy bez większych problemów powinienem osiągnąć wymaganą temperaturę na kuchence gazowej? Czy powinienem zaopatrzyć się w dodatkową grzałkę na wszelki wypadek? PS. proszę również o propozycje jakie piwo powinienem zrobić jako pierwsze. Jeżeli można to chciałbym propozycję z gotowych zestawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Zależy jakie wielkości warek planujesz;) Bo ja 20l zacierałem na największym palniku swojej kuchenki gazowej "Ewa". Natomiast przy 100l może być już problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Bez problemu dasz radę na kuchence. Używam garnka 40l, jak się dobrze ustawi to można grzać na dwa palniki. Na początek możesz uwarzyć jakieś ale, np. ostatnio tutaj popularne FAH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 To może od tradycyjnego Pale Ale http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html lub inna wersja np Belgian PA http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-zestaw-surowcow-p-313.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Brewkity sa do kitu. Zrób to piwko co poleca Celdur czyli Full Aroma Hoops. Moje jedno z pierwszych zacieranych - najlepsze jakie w życiu piłem, a od butelkowania mineły dopiero 2 tygodnie. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Brewkity sa do kitu. Bez przesady. 50 warek temu zrobiłem piwo z puszki i było całkiem smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0ndi Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Brewkity sa do kitu. Zrób to piwko co poleca Celdur czyli Full Aroma Hoops. Moje jedno z pierwszych zacieranych - najlepsze jakie w życiu piłem, a od butelkowania mineły dopiero 2 tygodnie. Polecam! Zapewne jest tak ze brewkity są denne, ale tak się złożyło że w moje ręce wpadł zestaw z brewkitem właśnie. Pójdę za waszą radą i zrobię lub też przynajmniej postaram się Full Aroma Hops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Jak to jest, że na brewkity najbardziej i najgłośniej narzekają "zacierający neofici"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Brewkity sa do kitu. Zrób to piwko co poleca Celdur czyli Full Aroma Hoops. Moje jedno z pierwszych zacieranych - najlepsze jakie w życiu piłem, a od butelkowania mineły dopiero 2 tygodnie. Polecam! Zapewne jest tak ze brewkity są denne, ale tak się złożyło że w moje ręce wpadł zestaw z brewkitem właśnie. Pójdę za waszą radą i zrobię lub też przynajmniej postaram się Full Aroma Hops. Witam , za pewnie 90% ludzi zaczynało z brewkitu . I nic w tym złego nie ma , ja też swoje pierwsze piwo warzyłem właśnie z konserwów . I co i dobrze , pierwsze i ostatnie , ale z czegoś trzeba zacząć i to bardzo dobre na początek , zwłaszcza jak niema kogoś obok kto pomoże i poprowadzi . A smak i tak jest znacznie lepszy niż denne przeciętne koncerniaki . Nie wspomnę o bezcennej satysfakcji . Nie bez znaczenia też fakt że pierwsze piwo wychodzi dzięki brewkitom w miarę bez przygód i nie zniechęca na przyszłość . Edytowane 10 Maja 2013 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Też się zastanawiałem czy kuchenka podoła. Mam zwykłą 50tke, gaz ziemny. Na szczęście nie na licznik więc mogę sobie poszaleć i podczas gotowania miałem wszystkie palniki zapalone. Dwa mniejsze nie zakrywały całego, tak w 1/2 opalały trochę bok, ale mi to nie przeszkadza. Wszystko poszło bardzo sprawnie. Garnek mam o średnicy 40 cm. Edytowane 10 Maja 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Ja mam gar 30 L i taką kuchenkę, że tylko mogę wykorzystać jeden palnik. Dlatego wspieram się przy gotowaniu grzałką, dzięki czemu szybciej dochodzi do wrzenia i oszczędzam nawet 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0ndi Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 A teraz jeszcze jedno głupie pytanie: jak mogę obliczyć ile mam dodać chmielu, gdy ma on inna ilość alfa-kwasów niż w recepturze? proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Przelicz proporcje, tak najzwyczajniej w świecie. HINT: tak zgadzała się ilość gramoprocentów humulonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Jak to jest, że na brewkity najbardziej i najgłośniej narzekają "zacierający neofici"? Właśnie cały czas słyszę o tym, że brewkity to beznadzieja, dno, dwa metry mułu... Chyba nie może być z nimi tak źle? Sam zacząłem od razu od zacierania, więc nigdy nie próbowałem brewkita. Przez te wszystkie komentarze chyba kupię jakąś puchę, żeby wiedzieć, jak to smakuje, bo też chciałbym ponarzekać (lub bronić) na brewkity, skoro to takie zło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się