WiHuRa Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jest sporo dostępnych słodów z tej słodowni (na stronie wymienione są 3 pierwsze w tej chwili): Maris Otter Halycon Pipkin Optic Golden Promise Pearl Tipple Skąd wynika taka ilość ? Po co słodownia robi tyle odmian Pale Ale ? Czy to aby nie czysty marketing ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Każdy rodzaj słodu jest chyba z innej odmiany jęczmienia. Ale jakie są różnice i czy są znaczące nie mam bladego pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jest sporo dostępnych słodów z tej słodowni (na stronie wymienione są 3 pierwsze w tej chwili): Maris Otter Halycon Pipkin Optic Golden Promise Pearl Tipple Skąd wynika taka ilość ? Po co słodownia robi tyle odmian Pale Ale ? Czy to aby nie czysty marketing ? Nazwy te to nazwy odmian jęczmienia. Generalnie uważa się ze Maris Otter jest najlepszy. W praktyce, tym bardziej piwowarstwa domowego nie ma to najmniejszego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Mi się wydaje, że różnice między nimi są widoczne w laboratorium tylko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Przymierzam się do sprawdzenia dwóch odmian, ale na wyniki tego testu trzeba będzie trochę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Nazwy te to nazwy odmian jęczmienia. Czy wszystkie te odmiany, to jęczmień browarniany? Czy są również pośród nich 6 rzędowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 2-rzędowe, jare i niektóre ozime. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Z tych słodów używałem Maris Otter i Golden Promise w piwach typu Stout i Nothern Brown. Zauważalnej różnicy nie było, ale nie porównywałem ich "obok siebie". Napewno gdybyś uwarzył z nich SMaSH (Single Malt Single Hop) Pale Ale to jakaś różnica by była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi