Skocz do zawartości

Chmielenie na PINT-ę


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Po festiwalu strasznie spodobał mi się Wit z Pinty, a że właśnie mam robić wita chciałbym go podobnnie nachmielić.

Wydaje mi się że za te fantastyczne smaki goryczki grejfrutowej odpowiada Citra (bo również jest w Ataku Chmielu który mi smakuje jak sok z gorzkiego grejfruta), ale jak, ile i kiedy użyć żeby nie zepsuć, bądź co bądź delikantnego piwa tak mocnym chmielem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz wiedział jaki poziom IBU masz osiągnąć to zerknij najpierw do toolkita jakie chmiele można użyć, potem w dowolnym kalkulatorze IBU wpisz chmielenie na 3 lub 4 dawki + dawka na zimno. Wyliczysz ile jakiego chmielu. Przy kolejnej warce zrobisz korektę.

Ew. poszukaj na forum recepture na imperial wita lub double wita - ktoś może zrobił już takie piwo poza Pinta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem w zeszłym roku Grnad cru/imperial witbier. Na 22l 17blg zastosowałem taki schemat chmielenie:

 

Perle (szyszka) 15g-60'

Citra 15g-30'

Cascade 15g-20'

Świeża skórka z 2 pomarańczy -15'

kolendra 10g-15'

Citra 15g-10'

Curacao 20g-10'

Świeża skórka z 2 pomarańczy -5'

Citra 10g-5dni na zimno

Cascade 10g-5dni na zimno

 

Była bardzo fajne, ale średnio podobne do Viva la vita, z tego co pamiętam to sporej liczbie osób smakowało.

 

[edit]

poprawiono ort, dzięki @Usiu

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.