Skocz do zawartości

Browar Wuja Wania


Rekomendowane odpowiedzi

#81 Piwo Jesienne - Pumpkin Ale z czerwonym pieprzem / 20 XI 2018

 

Mój pomysł na piwo jesienne. Pierwsze podejście było rok temu i zapowiadało się bardzo fajnie, ale na cichej wlazła jakaś infekcja i poszło w kanał. Ale jakieś fatum nad tym piwem jest, bo w tym roku zapomniałem o łusce do wysładzania i ratowałem się mieszaniem złoża, ale to odbiło się na słabej wydajności. Miało być około 15Plato, a wyszło 12,5.

 

Zasyp:

Wędzony Czereśnią - 3kg

Wędzony Grodziski - 3kg

Czekoladowy Ciemny - 100g

Dynia - 3,7kg (zapieczona z brązowym cukrem w 200C)

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

77C - 1'

 

Gotowanie:

Iunga 11,3% - 40g - 60'

Pieprz Czerwony - 15g - 20'

Pieprz Czerwony - 15g - 0'

 

Fermentacja:

25L - 12,5Blg - Fermentum Mobile FM11 (litrowy starter)

 

#82 Mild Ale / 29 XI 2018

 

Zasyp:

Pale Ale - 4kg

Bursztynowy - 300g 

Karmelowy Czerwony 250g

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

77C - 1'

 

Chmielenie:

Iunga 11,3% - 25g - 60'

 

Fermentacja:

10Blg - 29L - Fermentum Mobile FM11 (120ml z warki #81)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

#83 Smoked Brown Ale (8 XI)

 

Zasyp:

Pale Ale - 3kg

Wędzony Czereśnią - 1,5kg

Carared - 500g 

Carafa I - 200g

 

Zacieranie:

70C - 1'

67C - 70'

78C - 1'

 

I dalej się notatki ucinają, bo trwało spotkanie towarzyskie ;) Ale wyszło jakoś 12BLG, zadana gęstwa FM11 po #82. Mimo ciężkich warunków pod koniec warzenia, piwo nie złapało żadnego syfu ;)

 

#84 Polish Red Ale (19 XI)

 

Warka testowa na słodzie Red Active od Viking Malt. Przy okazji mimo, że to 80 warka pierwszy raz samodzielnie śrutowałem słód. Śrutownik Corona + wkrętarka i poszło w chwilę. 

 

Zasyp:

Viking Malt Red Active - 6kg

 

Zacieranie:

70C - 1'

67C - 70'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Iunga 11,3% - 60' - 15g

Iunga 11,3% - 40' - 15g

Iunga 11,3% - 20' - 15g

Iunga 11,3% - 1' - 15g

 

Fermentacja:

29L - 12Blg - FM52 (litrowy starter)

 

#85 Rice AIPA

 

Moja ulubiona wersja AIPA. Wytrawne, jasne, gorzkie, aromatyczne. 

 

Zasyp:

Pale Ale - 6kg

Płatki ryżowe - 2kg

 

Zacieranie:

21L wody

 

65C - 1'

62C - 40'

72C - 30'

78C - 1'

 

Gotowanie:

Eukanot - 12,8% - 60' - 30g

Eukanot - 12,8% - 45' - 20g 

Eukanot - 12,8% - 30' - 20g

Eukanot - 12,8% - 15' - 20g

Eukanot - 12,8% - 5' - 20g

Eukanot - 12,8% - 0' - 20g

 

Fermentacja:

27L - 16,5Blg - FM52 (150ml po warce #84)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#86 American Stout / 20 XII 2018

 

Zasyp:

Pale Ale - 6kg

Karmelowy 150 - 300g

Jęczmień prażony - 300g

Czekoladowy 1200 - 250g

 

Zacieranie:

70C - 1'

67C - 70'

77C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

Eukanot - 12,8% - 45g - 60'

Eukanot - 12,8% - 20g - 20'

Eukanot - 12,8% - 20g - 5'

 

Fermentacja: 

27L - 14 blg - FM52 z warki #85

 

I po tej warce były dwa miesiące przerwy, bo trochę mi zaczęło brakować miejsca w piwnicy, ale wracam do roboty. Na początek miało iść Berliner Weisse z owocami leśnymi, ale przy wrzucaniu słodów do kotła pomyliłem woreczki i zamiast jednego kilograma pilzneńskiego poszedł kilogram wiedeńskiego. Zatem będzie Vienna Weisse ;)

 

#87 Vienna Weisse 18 II 2019

 

Zasyp:

Pszeniczny - 2kg

Wiedeński - 1kg

Pilzneńskiej - 1kg

 

Zacieranie:

71C - 1'

68C - 70'

77C - 1'

 

Gotowanie: 60''

 

Chmielenie:

 

Puławski - 8,9% - 10g - 60'

 

Fermentacja: 27L - 60' - FM52 (litrowy starter)

 

Na cichą pójdzie 3 kg pulpy z owoców leśnych, a do rozlewy 2ml kwasu mlekowego na litr piwa.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#88 Zula PIPA

 

Zasyp:

Pale Ale - 6kg

Płatki ryżowe - 2kg

 

Zacieranie: 20L wody

 

65C - 1'

62C - 40'

72C - 30'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Zula 7,3% - 50g - 30'

Zula 7,3% - 30g - 25'

Zula 7,3% - 30g - 20'

Zula 7,3% - 30g - 15'

Zula 7,3% - 30g - 10'

Zula 7,3% - 30g - 5'

Zula 7,3% - 30g - 0'

 

Fermentacja:

28L - 16,3Blg - 160ml FM52 z #87

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.