Wania Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) #81 Piwo Jesienne - Pumpkin Ale z czerwonym pieprzem / 20 XI 2018 Mój pomysł na piwo jesienne. Pierwsze podejście było rok temu i zapowiadało się bardzo fajnie, ale na cichej wlazła jakaś infekcja i poszło w kanał. Ale jakieś fatum nad tym piwem jest, bo w tym roku zapomniałem o łusce do wysładzania i ratowałem się mieszaniem złoża, ale to odbiło się na słabej wydajności. Miało być około 15Plato, a wyszło 12,5. Zasyp: Wędzony Czereśnią - 3kg Wędzony Grodziski - 3kg Czekoladowy Ciemny - 100g Dynia - 3,7kg (zapieczona z brązowym cukrem w 200C) Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 77C - 1' Gotowanie: Iunga 11,3% - 40g - 60' Pieprz Czerwony - 15g - 20' Pieprz Czerwony - 15g - 0' Fermentacja: 25L - 12,5Blg - Fermentum Mobile FM11 (litrowy starter) #82 Mild Ale / 29 XI 2018 Zasyp: Pale Ale - 4kg Bursztynowy - 300g Karmelowy Czerwony 250g Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 77C - 1' Chmielenie: Iunga 11,3% - 25g - 60' Fermentacja: 10Blg - 29L - Fermentum Mobile FM11 (120ml z warki #81) Edytowane 30 Października 2018 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 #83 Smoked Brown Ale (8 XI) Zasyp: Pale Ale - 3kg Wędzony Czereśnią - 1,5kg Carared - 500g Carafa I - 200g Zacieranie: 70C - 1' 67C - 70' 78C - 1' I dalej się notatki ucinają, bo trwało spotkanie towarzyskie Ale wyszło jakoś 12BLG, zadana gęstwa FM11 po #82. Mimo ciężkich warunków pod koniec warzenia, piwo nie złapało żadnego syfu #84 Polish Red Ale (19 XI) Warka testowa na słodzie Red Active od Viking Malt. Przy okazji mimo, że to 80 warka pierwszy raz samodzielnie śrutowałem słód. Śrutownik Corona + wkrętarka i poszło w chwilę. Zasyp: Viking Malt Red Active - 6kg Zacieranie: 70C - 1' 67C - 70' 78C - 1' Chmielenie: Iunga 11,3% - 60' - 15g Iunga 11,3% - 40' - 15g Iunga 11,3% - 20' - 15g Iunga 11,3% - 1' - 15g Fermentacja: 29L - 12Blg - FM52 (litrowy starter) #85 Rice AIPA Moja ulubiona wersja AIPA. Wytrawne, jasne, gorzkie, aromatyczne. Zasyp: Pale Ale - 6kg Płatki ryżowe - 2kg Zacieranie: 21L wody 65C - 1' 62C - 40' 72C - 30' 78C - 1' Gotowanie: Eukanot - 12,8% - 60' - 30g Eukanot - 12,8% - 45' - 20g Eukanot - 12,8% - 30' - 20g Eukanot - 12,8% - 15' - 20g Eukanot - 12,8% - 5' - 20g Eukanot - 12,8% - 0' - 20g Fermentacja: 27L - 16,5Blg - FM52 (150ml po warce #84) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 #86 American Stout / 20 XII 2018 Zasyp: Pale Ale - 6kg Karmelowy 150 - 300g Jęczmień prażony - 300g Czekoladowy 1200 - 250g Zacieranie: 70C - 1' 67C - 70' 77C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Eukanot - 12,8% - 45g - 60' Eukanot - 12,8% - 20g - 20' Eukanot - 12,8% - 20g - 5' Fermentacja: 27L - 14 blg - FM52 z warki #85 I po tej warce były dwa miesiące przerwy, bo trochę mi zaczęło brakować miejsca w piwnicy, ale wracam do roboty. Na początek miało iść Berliner Weisse z owocami leśnymi, ale przy wrzucaniu słodów do kotła pomyliłem woreczki i zamiast jednego kilograma pilzneńskiego poszedł kilogram wiedeńskiego. Zatem będzie Vienna Weisse #87 Vienna Weisse 18 II 2019 Zasyp: Pszeniczny - 2kg Wiedeński - 1kg Pilzneńskiej - 1kg Zacieranie: 71C - 1' 68C - 70' 77C - 1' Gotowanie: 60'' Chmielenie: Puławski - 8,9% - 10g - 60' Fermentacja: 27L - 60' - FM52 (litrowy starter) Na cichą pójdzie 3 kg pulpy z owoców leśnych, a do rozlewy 2ml kwasu mlekowego na litr piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 #88 Zula PIPA Zasyp: Pale Ale - 6kg Płatki ryżowe - 2kg Zacieranie: 20L wody 65C - 1' 62C - 40' 72C - 30' 78C - 1' Gotowanie: 60' Zula 7,3% - 50g - 30' Zula 7,3% - 30g - 25' Zula 7,3% - 30g - 20' Zula 7,3% - 30g - 15' Zula 7,3% - 30g - 10' Zula 7,3% - 30g - 5' Zula 7,3% - 30g - 0' Fermentacja: 28L - 16,3Blg - 160ml FM52 z #87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Koniecznie podziel sie wrazeniami jak wyszla ta IPA na Zuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się