crev.eu Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Przede wszytskim witam. Przechodząc do sedna: Kilka miesięcy temu robiłem Ale. Coś jednak nie wyszło ponieważ piwo się nie nagazowało. Podejrzewam kilka powodów ale są one teraz nieistotne. Czy skoro mam piwo w butelkach to mógłbym kupić drożdże, rozpuścić je w wodzie i dodać odrobinę (wraz z cukrem) do każdej butelki i na nowo zakapslować licząc na gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Temat bardziej do piaskownicy ale trudno. Powody są istotne! Dodałeś w ogóle cukier za pierwszym razem, jeśli tak to w jakiej ilości w jakiej temp trzymałeś piwo, podaj więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crev.eu Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Cukier dodałem w ilości zalecanej (o ile pamiętam 1kg do brzeczki) + do każdej butelki miarkę. Temperatur - około 23'C Powiem tak, piwo robiłem tak samo jak poprzednie - z tą różnicą, że filtrowałem aby nie było mocno czuć drożdży. Filtrowałem to złe słowo, przelałem je poprostu jeszcze przez drugi pojemnik jak się ustało. Nie wiem, czy to coś pomogło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ile czasu minęło od zakapslowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 A na pewno zakapslowane poprawnie? Może kapsle były niedociśnięte jak należy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 -. weź 4 butelki w ciepłe miejsce, potrząsaj co dzień i sprawdź, czy się nagazują - jak nie pomoże weź 3 butelki: do jednej dodaj drożdże, do drugiej cukier, do trzeciej i to i to, po tygodniu zobacz co zadziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Przeprowadzałem taki eksperyment - z powodzeniem. Do każdej butelki (było ich ze 40) zaaplikowałem zdezynfekowaną strzykawką kilka kropel gęstwy (nie pamiętam już jakiej) i zakapslowałem ponownie. Piwko nagazowało się prawidłowo w kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crev.eu Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 już odpowiadam: od zakapslowania minęło 6 miesięcy (oczywiście butelki najpierw stały w cieple, później piwnica) kapsle napewno poprawnie co do rad coder'a i Porter'a to sprawdzę i się odezwę dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Dodałeś 1kg cukru, wnioskuję z tego, że był to brewkit? Ja robiłem swojego na ekstrakcie słodowym zamiast cukru i po 3 miesiącach dalej jest bez gazu. Moim zdaniem to przez to, że zafundowałem mu cichą fermentację po 2 tygodniach burzliwej. Dopiero później naczytałem się o tym, że cicha nie jest zalecana do brewkitów.. Śmieszne to to piwo wyszło, używam go jako klin między dobrymi zacieranymi piwami, tzn jak szykuje się długa posiadówa,ryby, ognisko, grill etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A na przyszłość, to warto zaopatrzyć się w kilka małych buteleczek pet, dzięki nim możemy w miarę dokładnie i stale kontrolować nagazowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Robiłem cichą dla brewkita i się nagazowało. Dłużej niż bez cichej, ale bezproblemowo, więc to nie ta przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crev.eu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Pierwszy test był następujący: Dodałem do 4 butelek rozrobione w wodzie drożdze z cukrem. Piwo się świetnie nagazowało - tyle tylko, że przy otwariu drożdze wędrują sobie po całej butelce i nie nadaje się to do picia. Zastanawiam się, jak to ugryźć aby z tego co mam wyszło dobre piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Wydawać by się mogło , że drożdże z czasem powinny opaść. Ja zacząłem testować moje BA i się okazuje że troszkę za mało dałem glukozy do refermentacji (tyle było w przepisie) i jest słabo nagazowane. Więc do kilku butelek dolałem po 10ml wody z 0,5 i 1g glukozy. Zmieszałem całe osiadłe drożdże i piwko się ponownie klaruje a już po kilku dniach widzę, że się piwko nagazowało lepiej. Więc może poczekaj a drożdże jak zjedzą co mają zjeść opadną na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Pierwszy test był następujący: Dodałem do 4 butelek rozrobione w wodzie drożdze z cukrem. Nie tak Ci koledzy radzili. Być może wystarczyło dodać same drożdże, a w ten sposób mogłeś dać podwójną dawkę cukru. Piwo może być przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crev.eu Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Spróbowałem dodać same drożdże jak i sam cukier i w obydwu przypadkach NIC - zero gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się