cyfronik Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Przepis ze strony http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm Jego spolszczona wersja w przeliczeniu na 23 litry. Pale ale Weyermann ® 4,80 kg Karmelowy jasny Strzegom 0,25 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,20 kg Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,15 kg Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) 15 gram Fuggles [4.50 %] (60 min) (First Wort Hop) 15 gram Styrian Goldings [5.00 %] (30 min) 15 gram Fuggles [4.50 %] (30 min) 15 gram Fuggles [4.50 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) 15 gram Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) 15 gram Mech irlandzki (Boil 10.0 min) Drożdże Nottingham (Danstar #-) zakladane OG 1056. I teraz wątpy. Wg opisu na BJCP http://www.piwo.org/forum/t708-19A-Old-Ale.html piwo powinno mieć gęstość początkową pomiędzy 1.060 ? 1.090. W tym przepisie jest ciut poniżej dolnej normy. W związku z tym zastanawiam się nad dodatkiem cukru kandyzowanego i trzcinowego (kupiłem oba) tym bardziej, że styl tego nie wyklucza, tylko pytanie - ile i którego? Drożdże. Nie znalazłem tych drożdży w polskich sklepach, a w każdym razie w HB i BA, do których chcę się ograniczyć ze względu na koszty wysyłki (i brak śrutownika). Mam w lodówce Safale S-04, US-05 i Coopersa z konserwy. Najpoważniejszym kandydatem są Coopersy, zwłaszcza że mam ich trzy saszetki . A poza tym to podobno niezłe drożdże są..... I z mchem irlandzkim też widzę, że są kłopoty. Tzn. nie widzę go ani HB, ani BA. Warzyć bez? Co sądzicie o tym przepisie? Może ktoś ma inne ciekawe przepisy na Old Ale, które da się sporządzić z surowców dostępnych w polskich sklepach? Proszę o uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Cukier - użyj którego chcesz, przy takim ekstrakcie i tak nie wyczujesz różnicy; ja bym zostawił kandyzowany do jakiegoś Belga. Drożdże - a które wolisz? proponuję S-04 albo US-05 Bez mchu też wyjdzie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 I teraz wątpy. Wg opisu na BJCP http://www.piwo.org/forum/t708-19A-Old-Ale.html piwo powinno mieć gęstość początkową pomiędzy 1.060 ? 1.090. W tym przepisie jest ciut poniżej dolnej normy. W związku z tym zastanawiam się nad dodatkiem cukru kandyzowanego i trzcinowego (kupiłem oba) tym bardziej, że styl tego nie wyklucza, tylko pytanie - ile i którego? Cukier - jak najbardziej, w angielskich piwach to częsty dodatek, a już szczególnie w mocnych, pozwala trochę mocniej odfermentować piwo. Jaki? niestety IMO te co kupiłeś nie wniosą wiele więcej smaku niż zwykły cukier, ale oczywiście możesz je użyć. Jedyny cukier jaki używam (poza stołowym) to brown sugar Muscovado - tylko taki mozna dostać w polskich sklepach z tych cukrów "częściowo rafinowanych". A do Old Ale to najlepsza by była angielska melasa (treacle), jakbyś mógł gdzieś dostać - widziałem kiedyś na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 A do Old Ale to najlepsza by była angielska melasa (treacle), jakbyś mógł gdzieś dostać - widziałem kiedyś na allegro. pewnie nie angielską, ale można melasę dostać w Auchan, na dziale ze zdrową żywnością, mały słoiczek ok 8pln - uzywam jako obowiązkowy dodatek do ciast i chleba :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Co do cukru, to ostatnio dodałem coś takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup. Piszą ,że jest dostępny w Niemczech i Szwecji. Może i gdzieś w delikatesach w Polsce się znajdzie. Jest to tani dodatek koło 1F za 454g. Co do drożdży to jeśli w przepisie jest Nottingham to ,albo zastąpić je Safale S-05, albo ja mogę wysłać, bo jest to jeden z bardziej popularnych drożdży suchych w UK. Powszechnie używany w minibrowarach. EDIT: Co do mchu, spokojnie warz bez dodatku. Poza ewentualnymi wrażeniami wizualnymi nie powinno wpłynąć na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Co do cukru, to ostatnio dodałem coś takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup. Piszą ,że jest dostępny w Niemczech i Szwecji. Może i gdzieś w delikatesach w Polsce się znajdzie. Jest to tani dodatek koło 1F za 454g. na wikipedii jest napisane, że jest to cukier inwertowany. nie trzeba tego nigdzie kupowac, wystarczy zrobić wg przepisu darko: http://www.piwo.org/forum/p14116-Dzisiaj-15-44-19.html#p14116 tylko gotować bardzo krótko, rzędu 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Cyfronik, ta receptura jest zrobiona dla systemu o wydajnosci 80%: Brewhouse Efficiency: 80.00 Najczesciej domowe systemy maja wydajnosc 60-65%, wiec ja bym ci poradzil zrobic ta warke na 19 L zamiast 23. Wtedy przy tych skladnikach i wydajnosci 65% dostaniesz OG 1.054. Gdy dodasz 0.5 kg cukru dostaniesz OG 1.063 PS. Rodzaj cukru IMO nie ma znaczenia. Z tych drozdzy ktore masz do wyboru to bym uzyl Safale S-04 (angielskie ale). Mech irlandski jest niepotrzebny, zwlaszcza jezeli to piwo butelkujesz a nie kegujesz. Nie mowiac juz o tym, ze to jest piwo ciemne w kolorze. PS2. Jezeli dodasz cukru, to ja bym nie dodal go podczas gotowania, ale po kilku dniach fermentacji burzliwej, gdy rurka fermentacyjna sie uspokoji. Edytowane 18 Marca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się