Skocz do zawartości

Czyszczenie, izolacja drożdży z gestwy


Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Pytanie jak w temacie. Ktoś kiedyś pisał o czyszczeniu gęstwy, poprzez wlanie do słoika odczekanie i zlanie znad osadu i tak chyba trzykrotnie. Czy kojarzycie ten sposób, ewentualnie jakieś inne sprawdzone sposoby. Być może jest to zbędne, ale z drugiej strony po co wlewać trupki do nowej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na youtubie jest sporo instrukcji - http://www.youtube.c...r yeast washing

 

Około pół roku temu zebrałem i przemyłem w ten sposób gęstwe po pszenicy. Nie mam pojęcia czy operacja się udała na 100%, ale mam jeszcze 3 butelki przepłukanej gęstwy. Niektórzy dodatkowo przemywają ją lekkim roztworem ClO2 - http://www.piwo.org/...ie-gestwy-clo2/

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko, czego potrzebujesz na tę chwile jest opisane na wiki.

 

http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

 

Dodać mogę, że do zebrania świeżych drożdży najlepiej wykorzystać wysokie i wąskie naczynie. To pozwala na łatwiejsze zebranie świeżych drożdży. Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże.

Jakiś czas temu też wpadłem na pomysł aby używać dużej strzykawki. Pięknie ściągają się żywe drożdże, a śmietnik pozostaje nieruszony na dnie słoja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam zdezynfekowanych słoików - jednego dużego i kilku małych. W dużym słoju "bełtam" całość odzyskaną z fermentora i po chwili odstania zlewam mętny płyn do mniejszych słoiczków (0,2litra) i do lodówki. Otrzymuję porcje po ok. 50ml gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.