marcin_l85 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Hej! Pytanie jak w temacie. Ktoś kiedyś pisał o czyszczeniu gęstwy, poprzez wlanie do słoika odczekanie i zlanie znad osadu i tak chyba trzykrotnie. Czy kojarzycie ten sposób, ewentualnie jakieś inne sprawdzone sposoby. Być może jest to zbędne, ale z drugiej strony po co wlewać trupki do nowej warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celdur Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 (edited) Na youtubie jest sporo instrukcji - http://www.youtube.c...r yeast washing Około pół roku temu zebrałem i przemyłem w ten sposób gęstwe po pszenicy. Nie mam pojęcia czy operacja się udała na 100%, ale mam jeszcze 3 butelki przepłukanej gęstwy. Niektórzy dodatkowo przemywają ją lekkim roztworem ClO2 - http://www.piwo.org/...ie-gestwy-clo2/ Edited May 21, 2013 by Celdur Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Wszystko, czego potrzebujesz na tę chwile jest opisane na wiki. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Dodać mogę, że do zebrania świeżych drożdży najlepiej wykorzystać wysokie i wąskie naczynie. To pozwala na łatwiejsze zebranie świeżych drożdży. Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże. marcin_l85 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztoń Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże. Jakiś czas temu też wpadłem na pomysł aby używać dużej strzykawki. Pięknie ściągają się żywe drożdże, a śmietnik pozostaje nieruszony na dnie słoja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Używam zdezynfekowanych słoików - jednego dużego i kilku małych. W dużym słoju "bełtam" całość odzyskaną z fermentora i po chwili odstania zlewam mętny płyn do mniejszych słoiczków (0,2litra) i do lodówki. Otrzymuję porcje po ok. 50ml gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now