marcin_l85 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Hej! Pytanie jak w temacie. Ktoś kiedyś pisał o czyszczeniu gęstwy, poprzez wlanie do słoika odczekanie i zlanie znad osadu i tak chyba trzykrotnie. Czy kojarzycie ten sposób, ewentualnie jakieś inne sprawdzone sposoby. Być może jest to zbędne, ale z drugiej strony po co wlewać trupki do nowej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Na youtubie jest sporo instrukcji - http://www.youtube.c...r yeast washing Około pół roku temu zebrałem i przemyłem w ten sposób gęstwe po pszenicy. Nie mam pojęcia czy operacja się udała na 100%, ale mam jeszcze 3 butelki przepłukanej gęstwy. Niektórzy dodatkowo przemywają ją lekkim roztworem ClO2 - http://www.piwo.org/...ie-gestwy-clo2/ Edytowane 21 Maja 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Wszystko, czego potrzebujesz na tę chwile jest opisane na wiki. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Dodać mogę, że do zebrania świeżych drożdży najlepiej wykorzystać wysokie i wąskie naczynie. To pozwala na łatwiejsze zebranie świeżych drożdży. Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Ja zbieram je za pomocą dużej strzykawki - łatwo się ją dezynfekuje i aplikuje lub przelewa drożdże. Jakiś czas temu też wpadłem na pomysł aby używać dużej strzykawki. Pięknie ściągają się żywe drożdże, a śmietnik pozostaje nieruszony na dnie słoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Używam zdezynfekowanych słoików - jednego dużego i kilku małych. W dużym słoju "bełtam" całość odzyskaną z fermentora i po chwili odstania zlewam mętny płyn do mniejszych słoiczków (0,2litra) i do lodówki. Otrzymuję porcje po ok. 50ml gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się