Skocz do zawartości

Czas gotowania brzeczki


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedzcie jak liczyć czas gotowania brzeczki, jeśli przed końcem gotowania wkładam chłodnicę do gotującej się brzeczki celem dezynfekcji. Wiadomo brzeczka przestaje wrzeć i ponowne doprowadzenie do wrzenia zajmuje około 10 minut. Powiedzmy, że zakładam czas gotowania 70 minut, a dodanie ostatniej porcji chmielu na 5 minut przed końcem gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do głowy by mi nie przyszło, żeby coś tu liczyć. Czasem dolewam resztkę filtratu podczas gotowania i też intensywność wrzenia trochę spada, ale też nic nie zmieniam w obliczeniach.

 

 

Browar to nie apteka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar to nie apteka.

To chyba sobie w podpisie umieszczę ;)

Wszyscy wszystko liczą, średnie wyciągają, wyliczają błędy pomiarów to i mnie się udzieliło :)

A co do czasu gotowania to też się jakoś specjalnie nigdy tym nie przejmowałam, tylko czasami mam dylemat kiedy wrzucić chmiel :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim "browarze"zastosowałem termometr elektroniczny z sondą,która cały czas jest kotle.Po uzyskaniu 100°C zaczyna się gotowanie,zapisuje czas i po np.10 min wrzucam chmiel.Termometr pracuje cały czas warzenia,od rozpoczęcia grzania wody aż do schłodzenia.Bardzo dobra inwestycja.:|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.