dori Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Podpowiedzcie jak liczyć czas gotowania brzeczki, jeśli przed końcem gotowania wkładam chłodnicę do gotującej się brzeczki celem dezynfekcji. Wiadomo brzeczka przestaje wrzeć i ponowne doprowadzenie do wrzenia zajmuje około 10 minut. Powiedzmy, że zakładam czas gotowania 70 minut, a dodanie ostatniej porcji chmielu na 5 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Ja bym się nie przejmował przerwą we wrzeniu, wszak brzeczka jest cały czas gorąca i dochodzi do izomeryzacji alfa-kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Do głowy by mi nie przyszło, żeby coś tu liczyć. Czasem dolewam resztkę filtratu podczas gotowania i też intensywność wrzenia trochę spada, ale też nic nie zmieniam w obliczeniach. Browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Browar to nie apteka. To chyba sobie w podpisie umieszczę Wszyscy wszystko liczą, średnie wyciągają, wyliczają błędy pomiarów to i mnie się udzieliło A co do czasu gotowania to też się jakoś specjalnie nigdy tym nie przejmowałam, tylko czasami mam dylemat kiedy wrzucić chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 W moim "browarze"zastosowałem termometr elektroniczny z sondą,która cały czas jest kotle.Po uzyskaniu 100°C zaczyna się gotowanie,zapisuje czas i po np.10 min wrzucam chmiel.Termometr pracuje cały czas warzenia,od rozpoczęcia grzania wody aż do schłodzenia.Bardzo dobra inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 DORI ciekawe spostrzeżenie. Jakoś nigdy się tym nie przejmowałem i chyba tak zostanie. KOPYR ma rację "Browar to nie apteka." JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się