LukasB Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Witam. W sobotni wieczór planuję zatrzeć 40l piwka (podwajam wybicie) o składzie: - Pilzneński 6kg, - Biscuit 1kg, - Carahell - 0,5kg, - Carapils - 0,5kg. Chmielenie (60min): - Marynka 40g (60min), - Lomik 20g (10min), - Lubelski 20g (10min). Drożdże S-33. Zacieranie: 60 st - 30 min 72 st - 40 min Proszę bardziej doświadczonych o jakieś sugestie, uwagi:) Edytowane 23 Maja 2013 przez LukasB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jak dla mnie sporo za dużo karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Karmelowe ok moim zdaniem, ale zbalansowałbym to większą ilością chmielu. Kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Celujesz w jasne piwo, jak dla mnie takie piwo powinno być dobrze odfermentowane. Dodałbym tylko Carapils z karmelów i połowę Biscuit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dzięki wielkie za sugestie, właśnie skończyłem śrutować 7kg pilzneńskiego, 0,5 kg Biscuit, 0,5 Carapils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Ale Biscuit to nie karmelowy, tylko palony słód? Tak jest sklasyfikowany w Twoimbrowarze przynajmniej. 50 EBC - czyli, taki jakby ciemny monachijski? Mój ulubiony przepis to 80% pilzneński; 10% monachijski; 10% jasny karmel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 50 EBC - czyli, taki jakby ciemny monachijski? Odrobinę ciemniejszy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się