mlc Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Witam. Mam na imię Paweł i zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem. Kupiłem zestaw razem z brewkitem i zabrałem się za robienie piwa. Zrobiłem lagera(z brewkita) w niedzielę koło północy ale trochę przesadziłem z temp - około 30 °C i stygło całą noc. Dodałem drożdże z samego rana. Dziś minęły 4 dni dni dodania drożdży. Cukromierz pokazał 2 °BLG. Piwo jeszcze bulgocze ale zdecydowanie rzadziej. Przy sprawdzaniu cukromierzem posmakowałem brzeczki. Jest kwaśna... Fermentator stoi u mnie w pokoju a w domu jest dość ciepło teraz. 1. Czy brzeczka powinna mieć kwaśny smak 2. Kiedy zarezerwować sobie czas na butelkowanie (można już dziś wieczorem)? 3. Butelki trzymać w domu czy raczej w garażu (ciemno i dość chłodno) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 1. Raczej nie powinn, chyba że akurat ten brewkit tak ma 2. Butelkuj wtedy jak BLG nie zmieni się przez kilka dni z rzędu 3. Jak masz możliwość to raczej garaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 1. Kwach może wskazywać na infekcję, brzeczka od momentu schłodzenia do temp. ok 30 stopni do momentu zadania drożdży jest najbardziej podatna na infekcje niestety. 2. Jeśli nie zamierzasz zlewać piwa na cichą fermentację to butelkujesz kiedy zakończy się burzliwa, pomiar Blg przyjmuje stałą wartość i nie ulega zmianie. Zabutelkowanie niedofermentowanego piwa grozi granatami 3. Po zabutelkowaniu tydzień w temperaturze pokojowej, później przenosisz w chłodne, ciemne miejsce, gdzie sobie leżakuje aż do wyczerpania zapasów . Co prawda piszesz, że robiłeś lagera, więc teoretycznie piwo dolnej fermentacji, ale z tego co mi wiadomo to drożdże dołączane do lagerowych brewkitów fermentują w wyższych temperaturach, sprawdź na opakowaniu jaką temperaturę zaleca producent tutaj masz przydatne informacje na temat temp. refermentacji: http://www.piwo.org/topic/996-temperatura-refermentacji/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Moja pucha też miała lekko kwaśny posmak po tygodniu leżakowania, ale wystarczył tylko dodatkowy tydzień, aby ten posmak zniknął Jeżeli to leciutki kwas to nie ma się czym przejmować wg. mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Wypełnij profil, bo może sie okazać że za rogiem mieszka piwowar który chętnie pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) 1. Czy brzeczka powinna mieć kwaśny smak Brzeczkę po zadaniu drożdżami nazywa się młodym piwem. Edytowane 24 Maja 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlc Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 dzięki z aporady. Nie jest tak bardzo kwaśna. Po psostu taki posmak zostaje. Dziś otworzyłem pierwszy raz i piana wygląda na zdrową choć nie ma jej zby dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 proponuje tak często do fermentora nie zaglądać bo może się infekcja przydarzyć . jak chcesz mierzyć blg to co 2-3 dni a nie codziennie. piana nic nie znaczy raz może wyrosnąć na 5cm a innym razem na 2cm . ważne aby blg było odpowiednie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się