Mariusz_74 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witam po ostatnich eksperymentach pozostało mi troszeczkę słodu tj: - palony - 200g - karmelowy ciemny - 0,5 kg - pilzeński 3 kg - chmiel lubelski 50g - Marynka 20g - cascade 15g - citra 10g - simcoe 5g pomyslałem o drożdżach dolnej fermentacji Saflager W34/70 co by z tego uwarzyć ? , jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Trochę mało tego słodu. Uwarz jakąś ciemną dziesiątkę. Np: pilznenski - 3 karmelowy - 0,2 palony - 0,2 Dekokcja dla lepszej wydajności 60 min - 20g Marynka 5 min - 25g Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Idą temp powyżej 18st.C a Ty myślisz o dolnych drożdżach? Ja bym z tego pilzneńskiego zatarł coś max 8-9 Blg i chmiele wg własnej inwencji. Jakieś drożdże górniaki i masz piwko do obiadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 drożdży niemam jeszcze, myslałem o dolnej bo jeszcze nierobiłem lagerów a jeśli chodzi o dekokcje to nierobiłem jeszcze w ten sposób myslałem o sterowaniu temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Przy takiej ilości możesz spróbować kilku nowych rzeczy. Dekokcja to ciekawa i historyczna metoda sterowania temperatury zacieru, jak najbardziej warto tutaj ją spróbować, ale nie gotuj palonego słodu - dodaj go pod koniec zacierania. Widzę, że masz troszkę amerykańskich chmieli, ja bym je zostawił na chmielenie na zimno. Może wyjść ciekawa desitka tmava o amerykańskim aromacie - jak padło już wyżej lunch beer ;-) Edytowane 27 Maja 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się