Skocz do zawartości

Co z tego wyjdzie ?


Mariusz_74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

po ostatnich eksperymentach pozostało mi troszeczkę słodu tj:

- palony - 200g

- karmelowy ciemny - 0,5 kg

- pilzeński 3 kg

- chmiel lubelski 50g

- Marynka 20g

- cascade 15g

- citra 10g

- simcoe 5g

pomyslałem o drożdżach dolnej fermentacji Saflager W34/70

co by z tego uwarzyć ? , jakieś pomysły ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idą temp powyżej 18st.C a Ty myślisz o dolnych drożdżach?

 

Ja bym z tego pilzneńskiego zatarł coś max 8-9 Blg i chmiele wg własnej inwencji. Jakieś drożdże górniaki i masz piwko do obiadu :beer::P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości możesz spróbować kilku nowych rzeczy. Dekokcja to ciekawa i historyczna metoda sterowania temperatury zacieru, jak najbardziej warto tutaj ją spróbować, ale nie gotuj palonego słodu - dodaj go pod koniec zacierania. Widzę, że masz troszkę amerykańskich chmieli, ja bym je zostawił na chmielenie na zimno. Może wyjść ciekawa desitka tmava o amerykańskim aromacie - jak padło już wyżej lunch beer ;-)

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.